Provocateur: Ο Τσίπρας που «έσπασε»… αυγά, οι Σαουδάραβες που θα έρθουν με γεμάτες βαλίτσες και το σκυλί που γαυγίζει αλλά δεν… δαγκώνει

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

Ο Αλέξης αποφάσισε να «σπάσει» αυγά στον ΣΥΡΙΖΑ και το έκανε πράξη με «ηχηρό» τρόπο.

Είχαμε γράψει κατ’ επανάληψη στη στήλη μας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προχωρήσει μπροστά αφήνοντας πίσω του ιδεοληψίες και εμμονές που κρατούσαν «καθηλωμένο» το κόμμα του στο παρελθόν.

Μάλιστα, επισημάναμε πριν από ένα και βάλε μήνα πως θα προχωρήσει στις εθνικές εκλογές με νέα άφθαρτα πρόσωπα και θα αφήσει στο «περιθώριο» παλαιές δοκιμασμένες και «άγευστες» πλέον συνταγές.

Ένα πρώτο δείγμα έδωσε με την απόφασή του ο πρόεδρος του κόμματος, στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, να εκλεγεί απευθείας από τα χιλιάδες μέλη του κόμματος.

Οι αντιδράσεις από τα παλαιά κορυφαία στελέχη, που συμπορεύτηκαν στα δύσκολα χρόνια της ανοδικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πολλές.

Ο Αλέξης όμως, δεν κοίταξε πίσω, ήθελε να προχωρήσει μπροστά, όσο και να αντιδρούσαν τα μέλη της λεγόμενης «Ομπρέλας».

Το δεύτερο και σημαντικότερο βήμα έγινε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην «κλειστή» συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσίπρας επέβαλε για γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, την Ράνια Σβίγκου, ένα νέο ανερχόμενο πρόσωπο, αφήνοντας τους πάντες «εμβρόντητους».

Και αυτό, διότι ο πανέξυπνος Αλέξης είχε επιλέξει ένα νέο πρόσωπο, το οποίο όμως ανήκει και αυτό στην «Ομπρέλα».

Εκεί ήταν που «έπεσαν και τα τσιμέντα», που έλεγαν και οι παλιοί φίλαθλοι στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της χώρας μας.

«Διαίρει και βασίλευε», που έλεγε και ο Νικολό Μακιαβέλη στο έργο του «Ηγεμόνας». 


Όπως καταλαβαίνετε, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματος έγινε της «αποκαλύψεως» με τους παλαιούς πρώην κορυφαίους υπουργούς να βγαίνουν από τα ρούχα τους.

«Δεν θα περάσει αυτό», είπαν κάποιοι υψώνοντας τη φωνή τους.

Την εκπροσώπηση των «αγανακτισμένων» ανέλαβε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος για ακόμη μια φορά τα είπε «χύμα» χωρίς όμως να ξεπεράσει «κόκκινες γραμμές» και να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τον μέχρι πρότινος καλό του φίλο Αλέξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε χωρίς κάμερες, ο Σφακιανός πολιτικός, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Σβίγκου δεν είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς δεν είχε υποστηρίξει τη διεύρυνση του κόμματος.

Άμεση ήταν η απάντηση του Τσίπρα, ο οποίος «επέπληξε» τον παλαιό του φίλο.

«Κανείς δεν μπορεί να μιλά εξ’ ονόματος των 172.000 μελών που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά και των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ο καθένας και η καθεμία έχουν τη δική τους άποψη», φέρεται να απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πολάκης κοιτούσε τον μέχρι πρότινος αδελφικό του φίλο «κατακόκκινος» και δεν μπορούσε να πιστέψει αυτά που άκουγε.

«Πάνε οι περιποιήσεις και οι βόλτες που του έκανα με το φουσκωτό στα Σφακιά, τον έμαθα να κάνει και ψαροντούφεκο», θα σκέφτηκε. 

Αμέσως, μετά την ομιλία του Τσίπρα, ο Παύλος μαζί με την παρέα του πήγε σε ταβερνάκι και συζήτησε τα τεκταινόμενα σε έντονο ύφος, για τα όσα διαδραματίσθηκαν.

Καλές πηγές αναφέρουν στο emea.gr, ότι τόσο ο Πολάκης όσο και τα άλλα κορυφαία στελέχη της λεγόμενης «Ομπρέλας» θα αντιδράσουν άμεσα και δημόσια.

Μεταξύ αυτών που θα διαφοροποιηθούν από τον Αλέξη, εκτός από τον Πολάκη, ακούγονται τα ονόματα των Νίκου Βρούτση, Νίκου Φίλη, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πάνου Σκουρλέτη.  

 


Μαγεύτηκαν με την Σαντορίνη οι υπουργοί και οι επιχειρηματίες από τη Σαουδική Αραβία που επισκέφθηκαν το νησί.

Τη φιλοξενία και τη ξενάγηση ανέλαβε προσωπικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και τα αποτελέσματα ήταν άριστα.

Η επίσκεψη των Σαουδαράβων έγινε με δική τους πρωτοβουλία και την αποστολή, εκτός των άλλων, την αποτελούν, ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, οκτώ υφυπουργοί και πολλοί επιχειρηματίες.

Εκτός της Σαντορίνης στην τριήμερη επίσκεψη τους θα επισκεφθούν και άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.  

Όπως έμαθε το emea.gr, τα «deal» που κλείστηκαν ήταν πολλά και θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης στη στήλη μας, η καλή δουλειά που έχει γίνει τα τρία τελευταία χρόνια με χώρες που διαθέτουν πλούτο και επιθυμούν να πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας αρχίζει να αποφέρει «καρπούς».

Άντε και σε άλλα τέτοια με υγεία…


Εκτός των θετικών ειδήσεων υπάρχουν και εκείνες που δεν είναι καθόλου ευχάριστες.

Ο λόγος για την απρόκλητη και αναβαθμισμένη επιθετικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο.

Καλοκαίριασε και αντί στην Άγκυρα να προσπαθούν να επωφεληθούν από τον Τουρισμό, άρχισαν και πάλι τους «λεονταρισμούς», σε αέρα και θάλασσα.   

Έβγαλαν και ερευνητικά σκάφη στο κεντρικό Αιγαίο για να δημιουργήσουν ντόρο.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, ο Ερντογάν είναι πολύ στρυμωγμένος και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξεφύγει από την καταστροφή που έρχεται.

Καταρχήν, η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται στο ναδίρ. Ο πληθωρισμός κοντεύει να ξεπεράσει το 70% και οι Τούρκοι πολίτες έχουν βγει στα «κάγκελα» φωνάζοντας πως δεν αντέχουν περισσότερο.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας τρώει πόρτα από τους Αμερικάνους, οι οποίοι δεν του δίνουν όχι πολεμικά αεροσκάφη, αλλά ούτε δίκαννο…

Τα ίδια και χειρότερα σχετικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και την μεταφορά φυσικού αερίου.

Η συμμαχία 3+1 (Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ και ΗΠΑ) του έχει κλείσει για τα καλά την πόρτα.

Την ίδια στιγμή που τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος του Ερντογάν «κατρακυλούν» καθημερινά.

Γι’ αυτό βάζει εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ και γι’ αυτό και «βρυχάται» στο Αιγαίο. Τα κάνει μπας και φοβηθεί κάποιος.

Σκύλος, όμως, που γαυγίζει συνήθως δεν δαγκώνει.


Η Τουρκία έχει πολύ περισσότερο στην παρούσα στιγμή ανάγκη τον Τουρισμό και τα χρήματα που αφήνει πίσω του, απ’ ότι η Ελλάδα.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, στην περίπτωση που ο Ταγίπ προβεί στο απονενοημένο στο Αιγαίο η ζημιά στην Τουρκική οικονομία και η απομόνωση που θα τεθεί η γειτονική χώρα, θα φέρουν την άμεση κατάρρευση του καθεστώτος του.

Επομένως, όπως λένε στη στήλη μας οι ίδιες πηγές, θεωρείται πολύ  δύσκολο έως αδύνατον η Τουρκία να επιχειρήσει πολεμική εμπλοκή με την Ελλάδα, εν μέσω μάλιστα της τουριστικής περιόδου.

Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε να επαληθευτούν οι εν λόγω εκτιμήσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ