Provocateur: Οι ενδελεχείς… έλεγχοι στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, οι «άρτιες» φοιτητικές εκλογές και ο «απόπατος» του Απόστολου Κακλαμάνη

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

Για ακόμη μια φορά το βράδυ του Σαββάτου είδαμε έναν «αξέχαστο» τελικό Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο. Πρέπει όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας να αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη διοργάνωση και τα όσα διαδραματίσθηκαν στις πάνω από τρείς ώρες που διήρκεσε ο τελικός.

Θα πει τώρα κάποιος, «τι είναι αυτά που λες ρε φίλε, τι τρεις ώρες, 90 λεπτά διαρκεί ένας αγώνας ποδοσφαίρου άντε και 30 λεπτά η παράταση και άλλα 20-30 λεπτά τα πέναλτι».

Μα η απάντηση είναι πολύ απλή. Στην Ελλάδα ένας ποδοσφαιρικός αγώνας έχει την εξής παγκόσμια πρωτοτυπία, μπορεί να αρχίσει το Σάββατο και να ολοκληρωθεί το επόμενο Σάββατο. Αυτά είναι λεπτομέρειες.

Η ουσία είναι ότι το Σάββατο το βράδυ, όλη η Ελλάδα παρακολούθησε μια «φαντασμαγορική» τελετή και έναν «άψογο» ποδοσφαιρικό αγώνα που πραγματικά, οι εικόνες του κάνουν τον γύρο του κόσμου. Προβάλλονται από όλα τα μέσα ενημέρωσης, σε όλο τον πλανήτη.

Οι επίσημοι στις κερκίδες ήταν πολλοί. Μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με τους δύο γιούς του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρώην Επιτροπής της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και η σύζυγός του Σία Κοσιώνη.

Όλοι είδαμε στην τελετή έναρξης μια χορωδία, αποτελούμενη από νέα παιδιά, να τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο. Η εικόνα ήταν χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατούσε μέσα στο ΟΑΚΑ.

Τα παιδιά ήταν φανερά τρομαγμένα, καθώς την ώρα που τραγουδούσαν τον Εθνικό Ύμνο, στις εξέδρες επικρατούσε πολεμική ατμόσφαιρα. Οι «φίλαθλοι», ο Θεός να τους κάνει, των δύο ομάδων έριχναν εκατέρωθεν φωτοβολίδες, καπνογόνα, πέτρες, ξύλα και ότι άλλο είχαν στη διάθεσή τους.

Τα ΜΑΤ από την πλευρά τους έριχναν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Τα παιδιά μόλις τελείωσαν τον Εθνικό Ύμνο, τρομαγμένα έτρεξαν προς την έξοδο για να βγουν από το γήπεδο.

Ο διαιτητής που ήταν ξένος, ο Ισπανός Αντόνιο Λαόθ, κοιτούσε έκπληκτος και έντρομος τα όσα συνέβαιναν και ζήτησε από τις ομάδες να αποσυρθούν στα αποδυτήρια.

Αυτά τα ωραία και όμορφα συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του αγώνα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και άλλες διακοπές. Για αυτό και η χρονική διάρκεια του παιχνιδιού ξεπέρασε τις τρεις ώρες.

Είναι η πολλοστή φορά που βλέπουμε τέτοιες εικόνες ντροπής, που παραπέμπουν σε πόλεμο και όχι σε αθλητικό γεγονός.

Τα ερωτήματα φυσικά πολλά και κοινότυπα.

Καταρχήν, από το πρωί του Σαββάτου όλα τα κανάλια, μας πήραν τα αυτιά με ρεπορτάζ για τα αυστηρά μέτρα της αστυνομίας.

Σε πολλές περιπτώσεις έβγαιναν στις κάμερες και έκαναν δηλώσεις αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι τόνιζαν ότι στα λεωφορεία που μετέφεραν τους οπαδούς από τη Θεσσαλονίκη γίνονται ενδελεχείς, εξονυχιστικοί έλεγχοι. Πιο αυστηροί έλεγχοι γίνονταν και κατά την είσοδο των οπαδών στο γήπεδο.

Και το ερώτημα που τίθεται για ακόμη μια φορά είναι πως κατάφεραν οι εκατοντάδες ανεγκέφαλοι να περάσουν μέσα στις κερκίδες ολόκληρο οπλοστάσιο.

Μόνο μπαζούκας, σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι στρατιώτες στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν είδαμε.

Τι να πει κανείς, μονάχα αίσχος και ντροπή. Και όλα αυτά, μπροστά στα μάτια πολιτικών και άλλων επισήμων, αλλά και μικρών παιδιών.

Αλήθεια, θα τιμωρηθεί κανείς ή και πάλι θα τα κάνουμε όλα «γαργάρα» και θα περιμένουμε το επόμενο αθλητικό γεγονός που θα γίνει «πόλεμος» για να γράφουμε τα ίδια και τα ίδια;

Ήμαρτον Κύριε και θαυμαστά τα έργα σου…

Να φύγουμε από τη «φαντασμαγορική» ατμόσφαιρα στο ποδόσφαιρο και ας πάμε στην «άρτια» διοργάνωση των φοιτητικών εκλογών. Για ακόμη μια χρονιά όλα κύλησαν ομαλά, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μόλις το 30% με 40% των φοιτητών που προσήλθαν στις κάλπες – μέσα στα υπό κατάληψη πανεπιστήμια, που θυμίζουν περισσότερο γκέτο σε τριτοκοσμικές χώρες και όχι πανεπιστημιακά ιδρύματα – ψήφισαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Κάτι μικροεπεισόδια υπήρξαν με μπουνιές, κλωτσιές και σπασμένα κεφάλια, αλλά κανείς δεν ασχολείται.

Εξάλλου, πολλές φορές οι ίδιες ομάδες που προκαλούν καταστροφές στα πανεπιστήμια βρίσκονται μετά και στα γήπεδα και σπάνε τα πάντα.

Πάντα οι ίδιοι, αλλά και να τους πιάσει η αστυνομία, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, μέσα σε λίγες ώρες, ως εκ θαύματος, είναι και πάλι ελεύθεροι.

Πέρα από την τρομοκρατία, είχαμε για ακόμη μια φορά και «σασπένς» στα αποτελέσματα.

Στα Ελληνικά πανεπιστήμια επικρατεί το παγκόσμιο φαινόμενο, η κάθε φοιτητική παράταξη να «βγάζει» τα δικά της αποτελέσματα.

Έτσι, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανακοίνωσε ότι είναι πρώτη, η Πανσπουδαστική (του ΚΚΕ) ότι είναι πρώτη, ενώ οι άλλες παρατάξεις, όπως η ΕΑΑΚ (Εξωκοινοβουλευτική αριστερά) και το Bloco του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν αυξημένα ποσοστά που αμφισβήτησαν οι υπόλοιποι.

Τα παραπάνω στην πρώτη διαλογή. Μετά υπήρξε συνασπισμός όλων, κατά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ανακοινώθηκε ότι η Πανσπουδαστική είναι πρώτη και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεύτερη. Η δεύτερη κατήγγειλε τους πρώτους.

Και όλα αυτά εν έτη 2022, που στα πανεπιστήμια άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι φοιτητές αποκτούν ουσιαστική και σοβαρή μόρφωση και προχωρούν σε καινοτόμες επιστημονικές εργασίες, που τους δημιουργούν ένα λαμπρό μέλλον.

Εξάλλου, όσοι γονείς στην Ελλάδα έχουν την οικονομική άνεση στέλνουν αμέσως μετά το λύκειο τα παιδιά τους στο εξωτερικό, για να μάθουν κάτι χρήσιμο για την ζωή τους.

Επομένως, η κίνηση της κυβέρνησης να καταργήσει την κομματικοποίηση στις φοιτητικές εκλογές και τις παρατάξεις στα πανεπιστήμιο, αναμένεται να στηριχθεί από την πλειονότητα των φοιτητών, που θέλουν σοβαρά πανεπιστήμια και όχι «γιάφκες» αιώνιων φοιτητών.

Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα εφαρμοστεί στο σύστημα του «ενιαίου ψηφοδελτίου» στις φοιτητικές εκλογές.

Επομένως, θα καταργηθούν τα παραταξιακά ψηφοδέλτια και θα υπάρξει ένα ενιαίο με τα ονόματα των φοιτητών, χωρίς κόμματα και «αρώματα».

Τώρα κατά πόσο θα εφαρμοστεί αυτό και πως θα αντιδράσουν οι γνωστοί, πασίγνωστοι και πάντα ελεύθεροι κουκουλοφόροι, είναι μια άλλη ιστορία…

«Άστραψε και βρόντηξε» ο Απόστολος Κακλαμάνης στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο παλαίμαχος πολιτικός, τα είπε έξω από τα δόντια και προκάλεσε το έντονο χειροκρότημα των χιλιάδων «πράσινων» συνέδρων.

Έστρεψε τα βέλη του κατά εκείνων που έφυγαν από το Κίνημα και βρήκαν πολιτική στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας με νόημα «κάθε σπίτι έχει τον απόπατό του. Ήρθε το βυτιοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε τον δικό μας απόπατο».

Όλα τα λεφτά ο Απόστολος, που συνεχίζει απτόητος και δεν το βάζει κάτω. Θυμόμαστε όλοι, τα χρόνια που προέδρευε στη Βουλή, πόσο αυστηρός, αλλά και πόσο δίκαιος, προς όλους ήταν.

Πάντα δυνατός, Απόστολε…

Με την ευκαιρία, ποιός «ώριμος» ηθοποιός με ιστορία στην τηλεόραση φέρεται να έχει δεχτεί δελεαστικές προτάσεις για να κατέβει στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά εκείνος δεν έχει απαντήσει ακόμα γιατί περιμένει πρόταση από το νέο «ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής»;

Έτσι λένε οι φήμες των τελευταίων ημερών και διαδίδουν ορισμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχουν τεθεί διακριτικά στο περιθώριο μετά το συνέδριο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ