Provocateur: Το παρασκήνιο στο Συνέδριο της ΝΔ, ο δημοφιλής Δένδιας, ο «μπαλκονάτος» Μεϊμαράκης και το «μπάχαλο» με την αλλαγή ονόματος στο νέο ΠΑΣΟΚ

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

Κατηφείς πήγαν οι πολλοί από τους χιλιάδες νεοδημοκράτες στο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, αλλά με ένα πλατύ χαμόγελο έφυγαν. Εάν υπήρχε κάποιο μηχάνημα που θα κατέγραφε τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία των ανθρώπων θα είχε «χτυπήσει» κόκκινο στο Metropolitan Expo.

Όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ λειτούργησαν για πρώτη φορά άψογα λες και είχαν συνεννοηθεί εκ των προτέρων. Δεν παρέκκλινε κανείς…

Και αυτό διότι έπιασαν όλες τις πολιτικές τάσεις εντός της παράταξης, αλλά και εκτός αυτής, ικανοποιώντας το απαιτητικό κοινό της ΝΔ. Για πρώτη φορά πρόεδρος της ΝΔ σε Τακτικό Συνέδριο τόνισε με έμφαση ότι το κόμμα «βγαίνει από τα στεγανά», υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε λαϊκό, πολυσυλλεκτικό και ενωτικό κόμμα».

Μάλιστα, τόνισε με έμφαση καταχειροκροτούμενος ότι «θα ανανεώσω την παράταξη σε πρόσωπα και ιδέες». Επομένως, είπε σε όλους τους νεοδημοκράτες «ανοικτά», ότι στο κόμμα θα ενσωματωθούν όλες οι αξιόλογες προσωπικότητες της χώρας, ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκουν.

Παράλληλα, σηματοδότησε τη «μετακίνηση» της παράταξης ακόμη περισσότερο προς το κέντρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απομακρύνεται από τον δεξιό πολιτικό χώρο. «Ανανεωνόμαστε, αλλά δεν ξεχνάμε από που προερχόμαστε», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Από τον πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς, έστειλε μήνυμα στους «δεξιούς και συντηρητικούς», όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για πατρίδα, για ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας, για αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια και τον δρόμο, αλλά και για την φύλαξη των συνόρων και αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.

Ο Μεϊμαράκης ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρος. «Ανοίγουμε την αγκαλιά μας σε όλους τους πολίτες, αλλά δεν ξεχνάμε ότι ο Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός είναι η βάση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού», είπε ικανοποιώντας, ακόμη περισσότερο το δεξιό ακροατήριο.

Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, έστρεψαν τα βέλη τους στην αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας τα σοβαρά λάθη που έγιναν επί διακυβέρνησης Τσίπρα. «Εάν ακούγαμε την αριστερά θα είχαμε σήμερα σοβιετικό καθεστώς στη χώρα», είπε μεταξύ άλλων ο Βορίδης, κάνοντας τους χιλιάδες νεοδημοκράτες να σηκωθούν από τις θέσεις τους και να τον χειροκροτήσουν θερμά.

Εν ολίγοις, όλα κύλησαν λες και λειτουργούσαν βάση ενός καλοσχεδιασμένου πλάνου. Με μαέστρο τον Κυριάκο, στο πιάνο τον Αντώνη, βασικό βιολί τον Βαγγέλη και βασικά όργανα τον Μάκη και τον Άδωνι… Λες και είχαν συνεννοηθεί από πριν.

Λέτε τελικά, πράγματι να είχαν συνεννοηθεί, όπως έλεγαν «πονηρά» σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις πολλοί εκ των στελεχών της ΝΔ σε «πηγαδάκια» που σχημάτισαν μετά την λήξη του Συνεδρίου; Λέτε;

Να σημειωθεί ότι όσοι περίμεναν να τα «χώσει χοντρά» ο Σαμαράς, ατύχησαν. Ναι μεν τα είπε ένα χεράκι και αναφέρθηκε στα κακώς κείμενα της κυβέρνησης, αλλά σε κανένα σημείο δεν ξέφυγε ο πρώην πρωθυπουργός. Μάλιστα, έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι επιβάλλεται να «συσπειρωθούμε όλοι γύρω από τον πρόεδρο για να νικήσουμε στις εκλογές».

Με θερμές εκδηλώσεις υποδέχθηκαν στο Συνέδριο τον Νίκο Δένδια. Μάλιστα, ήταν τόση η ζήτηση που είχε ο υπουργός, που σε κάποιες στιγμές ήταν εμφανής η αμηχανία του.

Πάντα σεμνός ο Νίκος Δένδιας, έφτασε στον συνεδριακό χώρο αρκετή ώρα πριν την έναρξη της προγραμματισμένης ομιλίας του και επέλεξε να καθίσει στην τελευταία σειρά της αίθουσας και να παρακολουθήσει ομιλίες των συνέδρων. Μόλις τον εντόπισαν οι σύνεδροι έσπευσαν να τον χαιρετήσουν.

«Ούτε ο Ρουβάς τέτοια απήχηση…», έλεγαν μεταξύ τους χαριτολογώντας στελέχη της ΝΔ που έβλεπαν ολοένα και περισσότεροι σύνεδροι να πλησιάζουν τον υπουργό Εξωτερικών και να του ζητούν να βγουν μια selfie.

Ο υπουργός, πάντα με χαμόγελο δεν χάλασε κανενός το χατίρι. Πάντα, τέτοια υπουργέ…

Στα πάνω του και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ξανάνιωσε στο Συνέδριο. Με ενθουσιασμό μικρού παιδιού δεν τον «χωρούσε ο τόπος», που λένε και στην Κρήτη. Πηγαινοερχόταν στην τεράστια κεντρική αίθουσα του Συνεδρίου και μιλούσε με όλο τον κόσμο.

Ιδιαίτερα μετά τις δύο πολύ «θερμές» ομιλίες του η ικανοποίηση του ήταν εμφανής. «Μπαλκονάτος παραμένει και σήμερα ο Βαγγέλης», έλεγαν κάποια παλαιά στελέχη της ΝΔ. Έτσι αποκαλούσαν παλιά τους πολιτικούς που έβγαιναν στα μπαλκόνια και ξεσήκωναν τον κόσμο με τις ομιλίες τους.

«Σήμερα δείξαμε τη δύναμή μας, αλλά θέλει πολύ δουλειά ακόμη μέχρι τις εκλογές, δεν πρέπει να επαναπαυθούμε», έλεγε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ στα στελέχη που του έδιναν συγχαρητήρια.

Πολύ συζήτηση και μεγάλη «γκρίνια» έχει προκαλέσει στο νέο ΠΑΣΟΚ η αλλαγή των προτεινόμενων ονομάτων για την νέα ονομασία του κόμματος. Το όνομα ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη ήταν ένα από αυτά που είχαν προκριθεί αρχικά για την ψηφοφορία της Κυριακής, μαζί με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Τελικά, με αιφνιδιαστικό τρόπο αποσύρθηκε από την ψηφοφορία η πρώτη επιλογή και έμειναν οι επιλογές ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και σκέτο Κίνημα Αλλαγής. Η απόφαση δημιούργησε αρκετή νευρικότητα σε ένα κομμάτι της παράταξης, για διαφορετικούς λόγους.

Άλλοι έλεγαν πως το Κίνημα Αλλαγής, «σκέτο», δεν αλλάζει κάτι, άρα γιατί να μπει σε ψηφοφορία. Άλλοι σημείωναν πως το ΠΑΣΟΚ έχει προαναγγελθεί ως… επιστροφή και συνεπώς οι επιλογές δεν καλύπτουν μια ειλημμένη απόφαση.

Μια διαφορετική αντίδραση ήρθε από τον σύζυγο της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέα Τσούνη, ο οποίος έθεσε και το θέμα του ΑΦΜ του «ΠΑΣΟΚ».

«Δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να υπάρχει επιλογή “ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής”, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ως συνιστώσα στο Κίνημα Αλλαγής. Έτσι θα υπάρχει το παράδοξο φαινόμενο ο τίτλος “ΠΑΣΟΚ” να εμφανίζεται και στο ΑΦΜ του καθαρού φορολογικά Κινήματος Αλλαγής και στο μαυρισμένο ΑΦΜ του “ΠΑΣΟΚ”», είπε ο κ. Τσούνης.

«Άρα δίνουμε λαβή να μαυρίσουν και τα δύο. Αν υπήρχε δυνατότητα να ρυθμιστούν τα χρέη, τότε δεν υπήρχε και λόγος να αλλάξει το όνομα. Δηλαδή η Φώφη ήταν χαζή; Δεν μπορούσε αυτή να ονομάσει το κόμμα ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής;», πρόσθεσε στην τοποθέτησή του με ιδιαίτερο νόημα.

«Αυτό δεν είναι σοβαρά πράγματα, πως θα πάμε έτσι στις εκλογές», έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.