Provocateur:Το «crash-test» Στυλιανίδη, τα σχέδια της οικογένειας Τράγκα και η νέα «μάχη» Ανδρουλάκη

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

Σκληρό «crash-test» για τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Στυλιανίδη (και τους στενούς τους συνεργάτες) θα αποτελέσει η κακοκαιρία «Ελπίς» που θα σαρώσει την Αττική και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας το επόμενο 48ωρο. Και πολλά θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και την διαχείριση της ηγεσίας του τομέα της πολιτικής προστασίας….

Από τις 10 Σεπτεμβρίου που ανέλαβε τα καθήκοντά του με απόφαση του πρωθυπουργού υπήρξαν πολλά παράπονα και γκρίνιες από στελέχη της κυβέρνησης για την στάση του και τις επιλογές του από την διακριτική αποχή του από τα κανάλια και την δημοσιότητα μέχρι την δυσκολία προσέγγισης του γραφείου του, ακόμα και για την υποβολή τυπικά δικαιολογημένων αιτημάτων από βουλευτές, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και μέλη του κόμματος.

Η παρουσία του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και του Αναπληρωτή Υπουργούς Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, σε συνδυασμό με την συμμετοχή του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου (αρμόδιου για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές) στην χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι ούτε συμβολική ήταν, ούτε εθιμοτυπική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Αντιθέτως, με κολακευτικά λόγια μιλούν οι περισσότεροι υπουργοί για τον Υφυπουργό (και πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας) Ευάγγελο Τουρνά και τον αποκαλούμενο «αφανή ήρωα» νυν Διοικητή Πολιτικής Προστασίας Θεοδόση Δημακογιάννη που υπήρξε πολύτιμος και στενός συνεργάτης του τέως υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Ο Κύπριος πολιτικός (και πρώην Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Κομισιόν την περίοδο 2014-2019) έχει αποκτήσει τους τελευταίους μήνες σκληρούς επικριτές στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση ενώ αποτελεί…αντικείμενο συζήτησης στις περισσότερες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, όπου το (ανεπίσημο) προσωνύμιό του ήταν αρχικά ο «περαστικός» και έγινε ο «αγνοούμενος»! Υπάρχουν βεβαίως και πολύ χειρότεροι χαρακτηρισμοί για το πρόσωπό του…

Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως φαίνεται πως η λίστα με τις προτεραιότητες έχει αλλάξει ριζικά τις τελευταίες εβδομάδες, με τις δημοσκοπήσεις να παραμένουν σταθερά στην κορυφή με τις αναλύσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων -ιδιαίτερα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους – καθώς και την στρατηγική απέναντι στην συνεχή ανοδική πορεία του ΚΙΝ.ΑΛ. μετά την εκλογή Ανδρουλάκη και τις τάσεις της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» να ακολουθούν. Όπως λένε παλιά στελέχη του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισέλθει σε μία φάση εσωστρέφειας με έντονο παρασκήνιο.

Άλλοι ασχολούνται με νέους υποψήφιους βουλευτές, άλλοι με συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο της ηγεσίας (ή τις αξίες της κεντροαριστεράς) διακινδυνεύοντας την διαγραφή τους και κάποιοι άλλοι, με βαριά ονόματα με το…ηγετικό κεκτημένο του Αλέξη Τσίπρα. Συγκρατήστε αυτή την διατύπωση καθώς φέρεται να έχει τεθεί ζήτημα προσπάθειας μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό-προσωποπαγές κόμμα, με τον πλήρη έλεγχο διαδικασιών και την προώθηση συγκεκριμένων προσώπων χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια.

Ή έστω  προκαθορισμένα, ξεκάθαρα, συγκεκριμένα και ουσιαστικά κριτήρια για ένα σύγχρονο κοινοβουλευτικό κόμμα…

Όσον αφορά στον ανεξάρτητο βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή που διαγράφηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 16 Δεκεμβρίου, αληθεύει ότι έχει ρίξει «γέφυρες επικοινωνίας» με στενούς συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να βρεθεί «φόρμουλα» επιστροφής του στο…υπό διαμόρφωση «νέο ΠΑΣΟΚ» μέσα στους επόμενους μήνες;

Έντονες φήμες των τελευταίων ημερών αναφέρουν λένε πως και οι δύο γιοί του αείμνηστου εκδότη και παρουσιαστή Γιώργου Τράγκα σκοπεύουν να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική και να λάβουν μέρος στις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, ο μικρότερος γιος του, Φρέντυ Τράγκας -μέλος του επιτελείου του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου- «σκέφτεται σοβαρά» να πολιτευτεί στην Αττική, με τις πληροφορίες να καταδεικνύουν ότι επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας.

Πολιτικά σχέδια όμως φέρεται να έχει και ο Γιάννης Τράγκας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται επιχειρηματικά αυτόνομα και ασχολείται με τεχνολογικές και νεοφυείς εταιρείες (startups) και μετά την εκτέλεση της διαθήκης του πατέρα του θα αναλάβει την διαχείριση ακινήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ θα αποκτήσει πρόσβαση και στις θυρίδες όπου ο αείμνηστος εκδότης φέρεται να είχε αποθηκεύσει τίτλους, μετοχές και βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών πολλών εκατομμυρίων.

Την πρώτη κοινοβουλευτική «μάχη» ως Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής (προσεχώς ΠΑΣΟΚ) θα δώσει σήμερα το μεσημέρι ο Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με το νέο του «επιτελείο». Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ομάδα θα παρουσιαστεί επίσημα για πρώτη φορά στην Ολομέλεια της Βουλής για να ζητήσει ενημέρωση από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Επενδύσεων, Εργασίας Οικονομικών και Περιβάλλοντος σχετικά με την απραξία της κυβέρνησης μπροστά στο τσουνάμι της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Πρόκειται για την πρώτη επερώτηση του ΚΙΝ.ΑΛ.για το 2022 που θα συζητηθεί υπό τις οδηγίες και κατευθύνσεις του αρχηγού του κόμματος και όπως λένε οι φήμες υπήρξαν εντατικές προετοιμασίες τις προηγούμενες ημέρες κάτω από απόλυτη μυστικότητα. Μάλιστα, έγιναν και ειδικές συναντήσεις για κάθε τομέα ξεχωριστά.

Σε αυτές τις συναντήσεις συμμετείχαν ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ. Μιχάλης Κατρίνης, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ευαγγελία Λιακούλη και οι κοινοβουλευτικοί τομεάρχες Ανάπτυξης (Απόστολος Πάνας), Εργασίας (Γιώργος Μουλκιώτης) και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Γιώργος Αρβανιτίδης) μαζί με τους αρμόδιους τομεάρχες Οικονομικών (Γιάννης Κουτσούκος), Ανάπτυξης (Απόστολος Πόντας), Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας (Στέφανος Κομνηνός) και Εργασίας (Χρήστος Μέγας).

Με την ευκαιρία, την πιθανότητα συγκυβέρνησης ΝΔ-ΚΙΝ.ΑΛ. απέκλεισε κατηγορηματικά ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες σε παραδοσιακή κυριακάτικη εφημερίδα, τονίζοντας ότι αντιθέτως έχει θέσει ως στόχους να αναδειχθεί σε «σοβαρό αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας» και να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρώτη θέση στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος.

Δύο σημαντικά ραντεβού πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο Διευθυντής μεγάλης καθημερινής εφημερίδας και γνωστός σχολιαστής τηλεοπτικού σταθμού. Αρχικά είχε συνάντηση (για την ακρίβεια την πρώτη συνάντηση) με το νέο Πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκου Ανδρουλάκη και την προηγούμενη εβδομάδα είχε δείπνο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, και οι δυο..συναντήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα. Λεπτομέρειες προσεχώς…

Στο τέλος του Απριλίου θα ληφθεί η τελική απόφαση σχετικά με το ποσοστό αύξησης και το ύψος που διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζιδάκης.

Παρά τις προσπάθειες για την επιτάχυνση της διαδικασίας για την οριστικοποίηση του μισθού που θα ισχύσει από την 1η Μαϊου, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, φαίνεται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει τελική εισήγηση στα τέλη Μαρτίου, όπως είχε διαρρεύσει πριν λίγες ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ