Provocateur: Το «κόμμα Μπογδάνου», οι νέες…αφίξεις στο ΤΧΣ και ο νόμος-εξπρές για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

Αντίστροφη μέτρηση για τον (νυν) ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο μέχρι την οριστική…διάρρηξη των σχέσεων του με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Όπως λένε στενοί του συνεργάτες παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κινητικότητα στα δεξιά και σύντομα θα πρωταγωνιστήσει σε ένα νέο πολιτικό σχήμα μέσα από κοινωνικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Θα είναι ένα νέο, δεξιό και πατριωτικό, κόμμα που θα αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα του λαού…

Μάλιστα, πριν από ένα 24ωρο απαντώντας σε σχόλιο χρήστη του Twitter επιτέθηκε ανοιχτά στην κυβέρνηση ότι…ΠΑΣΟΚφέρνει «Της ΝΔ που πασοκοποιείτε και εξευτελίζετε.Η ΝΔ είναι που δεν ανήκει πλέον στη ΝΔ», κατηγόρησε την Μητσοτακική ΝΔ πως απομακρύνεται «από τον παραδοσιακό κώδικα αξιών της» και για πρώτη φορά ανέφερε ξεκάθαρα ότι χρειάζεται (η χώρα) ένα νέο δεξιό κόμμα.

Για αυτό άλλωστε στα μηνύματά του ο ίδιος αυτοπροβάλλεται ως γνήσιο τέκνο της δεξιάς σε αντίθεση με άλλα στελέχη της κυβέρνησης: «Η οικογένειά μου έδινε δωρεά στην ΟΝΝΕΔ Πειραιά την έδρα της τη δεκαετία του’ 80 και του ’90. Σε όλες τις εκλογές έξω από τη Ρηγίλλης. Είμαι ΔΑΠίτης και ΟΝΝΕΔίτης και βουλευτής Α’ Αθήνας της ΝΔ».

Οι φήμες λένε ότι στην απόφαση του να κάνει το επόμενο βήμα στην πολιτική του καριέρα έπαιξαν δυο σημαντικά γεγονότα: ο θάνατος του Γιώργου Τράγκα που φαίνεται να οδηγεί τάχιστα στην αυτοδιάλυση του κόμματος «Ελεύθεροι Άνθρωποι» και οι πληροφορίες ότι το Μέγαρο Μαξίμου ενέκρινε την παραίτηση της Γεν. Γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου για να πολιτευτεί στις Κυκλάδες, όπου ως Ναξιώτης είχε μεγάλη βάση ψηφοφόρων σε συνδυασμό με τις υποψηφιότητες στην Α΄Αθήνας όπου εκλέχτηκε ο ίδιος το 2019 με σκοπό τον πλήρη περιορισμό των κινήσεων του σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Θέμα ημερών θεωρείται η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για τον διορισμό δύο νέων μελών του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που θα αναλάβουν άμεσα τα καθήκοντά τους. Πρόκειται για τον πρώην Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, ο οποίος θα τεθεί μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου ως εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και τον Νίκο Βαλαντάση, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προκήρυξης κάλυψης της θέσης του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου.

Για τον τελευταίο μάλιστα λέγεται πως υπήρξε καθοριστική η τελική έγκριση των… θεσμών (Κομισιόν, ESM, ΕΚΤ και ΔΝΤ) πριν από λίγες εβδομάδες.

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Super League (διοργανώτριας του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου), τον Πρόεδρο της Λίγκας Γιώργο Μποροβήλο, τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ Γιώργο Κοσμά και τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κώστα Καραπαπά είχε χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της απόφασης για την μη παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα. Δεν υπήρξε περιθώριο για αναστολή του μέτρου όπως επιθυμούσαν οι περισσότερες διοικήσεις των ομάδων με αλλαγή των πρωτοκόλλων διεξαγωγής αγώνων αλλά ο (δεδηλωμένος ποδοσφαιρόφιλος) υπουργός δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τα μέτρα για τις αθλητικές διοργανώσεις μετά τις 16 Ιανουαρίου, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι υπήρξε συμφωνία η λίγκα να υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση μέσα σε αυτό το 15ημερο και μετά την επεξεργασία της από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να ακολουθήσει νέα συνάντηση των δύο πλευρών.

Πρωτοχρονιά με…υποχρεωτικό διάβασμα περιλαμβάνει το πρόγραμμα αρκετών βουλευτών της αντιπολίτευσης, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του υπουργείου Οικονομικών να φέρει στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου και τον εποπτικό έλεγχο πριν από τρεις ημέρες. Με δεδομένο πως η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 11 Ιανουαρίου και μεσολαβούν γιορτές και αργίες, ο χρόνος δεν κρίνεται επαρκής και τα παράπονα προς το προεδρείο της Βουλής ήταν πολλά. Αλλά ενστάσεις και προτάσεις για τροπολογίες αναμένονται αρκετές…

Όσοι έριξαν ήδη μία πρώτη ματιά στο σχέδιο νόμου λένε πως δεν περιέχει αρκετές από τις εξαγγελίες του πρώην Υφυπουργού Οικονομικών (αρμόδιου για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα) Γιώργου Ζαββού, ενώ προτάσεις των παραγόντων της αγοράς που είχαν τεθεί υπόψιν της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής προ εξαμήνου…απουσιάζουν παρότι είχαν κριθεί ως σημαντικές.

Αν αληθεύουν οι σχετικές πληροφορίες, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) είχαν υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις, σχόλια και παρατηρήσεις για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και είχαν ενσωματωθεί στο τελικό κείμενο που είχε διαμορφωθεί από τον Γ.Ζαββό.

Στην πολιτική πολλές φορές ανακοινώσεις και αποφάσεις γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους, εξυπηρέτηση ψηφοφόρων ή βουλευτών μέχρι και για τυπικούς λόγους. Για «τα μάτια του κόσμου» που έλεγαν παλαιότερα.

Χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε νέο πρόστιμο στην κατασκευαστική εταιρεία «Αθωνική ΑΤΕ» ύψους 5.828 ευρώ μετά την διαπίστωση -μέσω εγγράφων- για οριζόντια σύμπραξη κατά τη δημοπράτηση του δημοσίου έργου υποδομής «Γούρνες-Χερσόνησος» (τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης), ενώ πρόστιμο 4.954 ευρώ για την υπόθεση ύψους είχε επιβληθεί στις αρχές του μήνα και στην εταιρεία «Μεσόγειος».

Με δεδομένο ότι μετά από 4 χρόνια έρευνας συλλέχθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρξε ευρύτερη σύμπραξη τύπου καρτέλ, μεταξύ ομάδας εταιρειών της 7ης τάξης εργοληπτικού πτυχίου και εταιρειών 6ης τάξης για την κατανομή διαγωνισμών δημοσίων έργων, όπου μία ομάδα εταιρειών υποχωρούσε σε διαγωνισμό έναντι μιας άλλης κατόπιν μυστικής συμφωνίας για υποχώρηση σε επόμενο διαγωνισμό και όλα τα έργα που εξετάστηκαν σε αυτό το διάστημα είναι δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων, τα πρόστιμα λίγων χιλιάδων δεν φαίνεται να έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκτυπο.

Γιατί όσοι γνωρίζουν καλά τον κατασκευαστικό κλάδο λένε ότι αυτά τα χρήματα είναι λιγότερο και από το κόστος των φωτοτυπιών του φακέλου κάθε εταιρείας για το έργο! Κοινώς, αστείο ποσό…

Θερμές ευχές για υπέροχη και ευτυχισμένη χρονιά. Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους. Θα είμαστε ξανά μαζί σας με «ποδαρικό» το 2022 την Δευτέρα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ