Provocateur: Οι «ιστορικές» ανακοινώσεις, τα «κολεγιόπαιδα» και οι…πολιτικές πτήσεις των υδροπλάνων

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

Αρκούντως (άκρως, όπως μας αναφέρθηκε για την ακρίβεια) ελκυστικά αναμένεται να είναι τα επίπεδα των επιτοκίων στο πλαίσιο του προγράμματος για τον Mηχανισμό Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility- RRF) για την περίοδο 2021-2026 και δη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), σύμφωνα με υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος που διαθέτει γνώση του αντικειμένου.

Σε σημείο τέτοιο που θα αποτελεί “no brainer” ήτοι αδιανόητο, να μην το αξιοποιήσουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Επίσημες ανακοινώσεις προσεχώς, όσο και αρμοδίως…

Πολλοί ισχυρίζονται πως η καλύτερη άμυνα δεν είναι άλλη από την επίθεση! Βέβαια, το ζήτημα που προκύπτει είναι τι συμβαίνει όταν ο «επιτιθέμενος» διακρίνεται για τις αρνητικές του επιδόσεις σε ότι έχει να κάνει με το κύριο ζήτημα της ίδιας της «επίθεσης». Συγκεκριμένα, καθώς έχει αποκτήσει «όνομα» και δη εξόχως αρνητικό έχοντας βρεθεί στην θέση του αμυνόμενου με επίπονο τρόπο και συνέπειες, θεώρησε ως… σανίδα σωτηρίας ένα ευφυές στην σύλληψη μεν, απλό στην εφαρμογή δε «τρικ».

Για την ακρίβεια, προκρίνει ένα αποτελεσματικό προειδοποιητικό σύστημα απάτης, μέσω του οποίου πολλαπλασιάζει τα επίπεδα ελέγχου και διασφάλισης των κινήσεων των ίδιων των πελατών του. Ωστόσο, εντός των τειχών του «επιτιθέμενου» τελευταία φαίνεται πως κερδίζει διαρκώς έδαφος μια διαφορετική προσέγγιση, ένας εναλλακτικός δρόμος. Συγκεκριμένα, αντί να… σφετεριστεί το σύστημα, να επιλέξει να το διαθέσει στον κεντρικό φορέα του κλάδου του ώστε να «εξευμενίσει» τους πολλάκις εκτεθειμένους συνεργάτες και στελέχη του.

Με ένα σμπάρο, δηλαδή, δύο τριγώνια… Όσο για την τελική απόφαση σχετικά με το ποια από τις δύο στρατηγικές θα υλοποιηθεί, αποτελεί ζήτημα ημερών. Ενδεχομένως και ορισμένων 24ωρων!

Περιποιεί ιδιαίτερη όσο και ξεχωριστή τιμή στα κυβερνητικά στελέχη των 2-3 κορυφαίων παραγωγικών υπουργείων της πατρίδας μας το γεγονός ότι πριν από κάθε επιχειρηματική κίνηση, πρώτιστο μέλημά τους είναι η εξίσωση να… βγαίνει και οι εμπλεκόμενοι να είναι υγιείς. Οικονομικά, όσο και επιχειρηματικά, όπως και τα business plans τους.

Μάλιστα, τα ίδια στελέχη δεν διστάζουν να φανούν «δυσάρεστοι» σε περίπτωση που τα δεδομένα οδηγούν σε… τοίχο. Όπως φροντίζουν να επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία, προτιμούν μια στέρεη επένδυση με λελογισμένα μεγέθη και μακρόπνοη παρουσία, παρά έναν διάττοντα αστέρα, ο οποίος στο τέλος της ημέρας θα καταπλήξει (από αρνητικής σκοπιάς) τα πλήθη. Σε αυτό το πλαίσιο, επέλεξαν να ….ανάψουν το πράσινο φως, κατά το ήμισυ ωστόσο, στις πτήσεις των υδροπλάνων.

Βλέπετε, καθώς το εγχείρημα έχει σημαντική εμπλοκή της νησιωτικής χώρας, το στοίχημα που τίθεται έχει να κάνει με το πώς θα ξεπεραστεί η εποχικότητα της τουριστικής κίνησης. Μόλις δοθεί μια πειστική, όσο και εμπράγματη απάντηση, τότε το φως θα «πρασινίσει» εξ’ ολοκλήρου, θέτοντας τα υδροπλάνα στην πρακτική των ευρύτερων μεταφορικών μέσων. Ολοχρονικά και με πλήρες πτητικό πρόγραμμα.

Τελικά, πραγματικά κάτι κινείται στους «Μηχανικούς». Τα «κολεγιόπαιδα» δείχνουν να έχουν πάρει “ζεστά” την υπόθεση της… νεκρανάστασης του «μαγαζιού», καθώς ήδη έχουν ολοκληρώσει έναν εκτενή κύκλο συναντήσεων με κορυφαία στελέχη των «Μηχανικών» προκειμένου να αποκτήσουν μια κατά το δυνατόν πιο ρεαλιστική εικόνα περί των δεδομένων και των δυνητικών προοπτικών.

Την ίδια στιγμή φρόντισαν να διαμορφώσουν μια -θετική είναι αλήθεια- άποψη για στελέχη του «μαγαζιού» και δη όσους καταλαμβάνουν καίριας σημασίας θέσεις. Κι αυτό, καθώς μέχρι πρότινος θεωρούσαν πως η συγκεκριμένη πτυχή συνεπάγεται με πηγή ανησυχίας και σημαντικής έλλειψης που δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί.

Τουλάχιστον, όχι αναίμακτα και δίχως να… πονέσουν στην τσέπη. Εικόνα που «διαλύθηκε» ευθύς μόλις συνάντησαν κατά πρόσωπο τα στελέχη και πληροφορήθηκαν τα έργα με τα οποία ασχολούνται κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Μάλιστα στους διαδρόμους των «Μηχανικών» κυκλοφορεί πως το στέλεχος που έχει επιφορτιστεί με την σκιαγράφηση της ψηφιακής, αλλά πρωτίστως της φυσικής παρουσίας στην αγορά, χαίρει εκτίμησης από τα «Κολλεγιόπαιδα». Σε σημείο τέτοιο ώστε να έχει ήδη λάβει έγκριση για το mega-progect που πραγματεύεται.

Το ίδιο το στέλεχος ενώ εκ χαρακτήρος θα ήθελε να διαλαλήσει τα ευχάριστα νέα, εντούτοις όμως παραμένει φειδωλός ενόψει και της επόμενης ημέρας, που με την σειρά της θα οδηγήσει στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και άρα σε ένα (ακόμη πιο) θετικό βαθμό στο σχετικό… scorecard.

Μικροδάνεια. Ένα από τα (πολλά) επόμενα μεγάλα στοιχήματα της τραπεζικής αγοράς. Η βελτίωση του εν γένει οικονομικού κλίματος σε συνάρτηση με την… επιστροφή των δαπανών σε σαφώς πιο αυξημένα επίπεδα, ουσιαστικά «στρώνουν» το έδαφος για την ταχεία όσο και ευρεία αποδοχή των μικροδανείων από τον μέσο καταναλωτή.

Ήδη, δειλά-δειλά μια τράπεζα κάνει τα πρώτα της βήματα στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ μια ακόμη… έρχεται δυνατά. Και το φωνάζει, μάλιστα, παρότι διακρίνεται για την λελογισμένη εξωστρέφειά της.

Ωστόσο, θεωρεί πως οι προοπτικές είναι εντυπωσιακές, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν και μια σειρά από χαρακτηριστικά, όπως λ.χ. το γεγονός πως για την έκδοσή του δεν χρειάζεται η παραμικρή επίσκεψη σε κάποιο φυσικό κατάστημα, η διαδικασία είναι άμεση, δίχως γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ανούσιες όσο και χρονοβόρες διαδικασίες, ενώ η χρήση του χαρτιού αποτελεί μακρινό παρελθόν.

Το θέμα πάντως βλέπουν εξαιρετικά θετικά τόσο ο αρμόδιος υπουργός για την…τόνωση της πραγματικής οικονομίας (και της κοινωνίας) όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), για την επανεκκίνηση του χρηματοπιστωτικού τομέα που πέρασε μια πολύ δύσκολη δεκαετία πριν την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με την ευκαιρία, ποιός υπουργός ακούγεται ότι έχει γίνει έξαλλος με δημοφιλή και νεαρό σε ηλικία μέλος της κυβέρνησης και του επιτελείου άλλου υπουργείου γιατί όπως μαθαίνει υπόσχεται συμφωνίες και έργα σε τομείς που ανήκουν στις αρμοδιότητες του δικού του υπουργείου;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ