Provocateur: Οι «ιστορικές» καταγγελίες Γ. Παπανδρέου, η αποχή-σοκ και οι ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

Μπαρούτι…μυρίζουν τα γραφεία του ΚΙΝ.ΑΛ. (πρώην ΠΑΣΟΚ) τις τελευταίες ημέρες και πολλά στελέχη του κόμματος ανησυχούν μήπως υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις πριν ή μετά την 5η Δεκεμβρίου, που έχει προγραμματιστεί ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών. Άλλοι μιλούν για ολική κατάρρευση του κλίματος ενότητας (δηλ. κανονικό εμφύλιο), άλλοι για…διάσπαση και άλλοι για την δημιουργία νέων κομματικών σχημάτων από τους ηττημένους και λίαν δυσαρεστημένους.

Επισήμως, οι δημοκρατικές διαδικασίες κυλούν ομαλά και στις 29 Νοεμβρίου θα γίνει η πρώτη μεγάλη τηλεμαχία (αγγλιστί, debate) των υποψηφίων για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο θα φιλοξενηθεί από την ΕΡΤ1, μετά από σχετική συμφωνία του κόμματος με την διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης.

Επισήμως πάντως ως χθες το βράδυ θα μετέχουν οι πέντε (Α. Λοβέρδος, Ν. Ανδρουλάκης, Π. Γερουλάνος, Χ. Καστανίδης και Π. Χρηστίδης) από τους έξι διεκδικητές της ηγεσίας του τρίτου κόμματος της ελληνικής Βουλής.

Κι όμως παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις και τις εσωκομματικές συζητήσεις, παρασκηνιακές και μη, τελικά ο Γιωργάκης Παπανδρέου δεν θα λάβει μέρος. Θα απέχει σε… ένδειξη διαμαρτυρίας!

Όπως λένε στενοί συνεργάτες του δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει από τις θέσεις του και να συρθεί σε ένα τηλεοπτικό σόου, στο οποίο δεν συμφωνεί ο ίδιος ενώ έχει προτείνει εξαρχής μιας διαφορετική μορφή πολιτικής έκφρασης (εξ αποστάσεως ανοιχτή συζήτηση υπό συγκεκριμένους όρους για τους υποψηφίους).

Μάλιστα παρά την επικοινωνία της πλευράς Χρηστίδη με το επιτελείο του ΓΑΠ, ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε στις θέσεις του και δεν δέχτηκε να συζητήσει καν τους όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας, εκτός από τους όρους που έχει θέσει η εκπρόσωπός του στην αρμόδια επιτροπή του κόμματος. Για την ακρίβεια, ο εκπρόσωπος του Παύλου Χρηστίδη, Νίκος Μπήλιος, επικοινώνησε με την εκπρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου, Έφη Χαλάτση.

Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακολουθήσει…βροχή από καταγγελίες από την πλευρά του Γιωργάκη Παπανδρέου για ανάμειξη άλλων κομμάτων (σ.σ. Νέας Δημοκρατίας) στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ και προσπάθεια εκλογικής παρέμβασης για την αλλοίωση του αποτελέσματος από ισχυρά «συμφέροντα».

Στην ομιλία του στην Καλαμάτα και σε σύντομο χαιρετισμό οπαδών του στη Νέα Κίο της Αργολίδας είπε χαρακτηριστικά: «Τον Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, θα τον εκλέξουν οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες, οι φίλοι και τα μέλη του Κινήματός μας, όχι ο οποιοσδήποτε άλλος, όχι οι ηγεσίες άλλων κομμάτων, συμφέροντα και κατεστημένα.Δεν μπορεί να ρυθμίζουν οι ισχυροί και οι ημέτεροι τη μοίρα της Δημοκρατίας».

Ενισχύοντας τους ισχυρισμούς που περιείχε ανακοίνωση-επιστολή του δύο ημέρες νωρίτερα στην οποία υπογράμμιζε ότι «την τελευταία περίοδο πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα παρεμβάσεων στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής, όχι μόνο από εξωθεσμικά και άλλα κέντρα, αλλά και από παράγοντες της δεξιάς». Δεν θέλει δηλαδή η Ν. Δημοκρατία την εκλογή του…

Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν να προκαλούν ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έδειχναν μια μετατόπιση ψηφοφόρων προς το ΚΙΝ.ΑΛ. υπό την νέα ηγεσία (Λοβέρδου, Ανδρουλάκη ή Παπανδρέου) και την σημαντική απώλεια εκλογικού ποσοστού σε πιθανή εκλογική αναμέτρηση.

Πιο ανησυχητικά όμως είναι τα φαινόμενα ΠΑΣΟΚογενών στελεχών που δείχνουν να λοξοκοιτάζουν προς την Χαριλάου Τρικούπη, να σκέπτονται το ενδεχόμενο επιστροφής ή να συμμετέχουν – άλλοτε διακριτικά και άλλοτε επώνυμα και δημόσια – στις εσωκομματικές διεργασίες του ΚΙΝ.ΑΛ.

Τελευταίο…κρούσμα η παρέμβαση του Νίκου Μπίστη, μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη και πρωτεργάτης της «Ελιάς» του Ευάγγελου Βενιζέλου και πρώην στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά) ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook πήρε θέση ανοιχτά υπερ του ΓΑΠ και υποστήριξε τις θέσεις του, τονίζοντας ότι υπάρχει «όργιο ενορχηστρωμένων παρεμβάσεων» κατά του Γιώργου Παπανδρέου και «προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα».

Δηλώσεις που αιφνιδίασαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν χωρίς να υπάρξει καμία θεσμική (ή ανεπίσημη) ενημέρωση αλλά επισήμως δεν υπήρξε αντίδραση. Ανεπισήμως ωστόσο ζητήθηκαν εξηγήσεις…

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της νέας έκθεσης του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο και τις προοπτικές του ελληνικού χρέους και της οικονομίας της χώρας μας.

Αύριο το βράδυ θα γίνει η σχετική ανακοίνωση, η οποία όχι μόνο θα επηρεάσει σημαντικά τους ξένους επενδυτές αλλά και την δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει σύντομα σε επενδυτική βαθμίδα. Από πέρυσι η αξιολόγηση της Moody’s, που θεωρείται παραδοσιακά ως ο πλέον αυστηρός οίκος παραμένει στο «Βa3, με σταθερές προοπτικές». Από τότε έχουν όμως αλλάξει πολλά στην ελληνική οικονομία.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν...προάγγελο θετικών εξελίξεων την έκθεση για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank) που δημοσίευσε πριν από δύο ημέρες και στην οποία επισημαίνει ότι έχουν πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους, βρίσκονται σε πορεία επίτευξης φιλόδοξων στόχων για μονοψήφιους δείκτες Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) ως το τέλος του 2022 και διατήρησαν επαρκές εποπτικό κεφάλαιο, σε ορισμένες περιπτώσεις και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Μεγάλη κινητικότητα φημολογείται πως υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στον ΟΛΠ, όπου η (κινεζική) διοίκηση πραγματοποιεί συνεχείς συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις. Άλλοι λένε για την επιτάχυνση ορισμένων έργων που είχαν τεθεί στο…ψυγείο λόγω πανδημίας (και σύμβασης) και άλλοι για τις προετοιμασίες για την υποδοχή πάνω από 700 κρουαζιερόπλοων στο λιμάνι του Πειραιά μέσα στο 2022, σύμφωνα με στοιχεία από τις προκρατήσεις.

Με την ευκαιρία, συγχαρητήρια στον Δήμαρχο! Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς διορίστηκε ο Γιάννης Μώραλης, νυν Δήμαρχος Πειραιά, παρά την σκληρή κριτική που είχε ασκήσει στο πρόσφατο παρελθόν στις πρακτικές των Κινέζων της Cosco (Cosco Shipping). Και μάλιστα με απόφαση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης όπου οι Κινέζοι έχουν τον έλεγχο και κατέχουν πλέον το 67%, αν και είχε παραιτηθεί…στις 25 Οκτωβρίου μαζί με τον (εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ) Απόστολο Παπαποστόλου.

Το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει ακόμα μία θέση στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ, την οποία καταλαμβάνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτριος Πολίτης ως μη εκτελεστικό μέλος. Το σημαντικότερο όμως μετέχει στην τριμελή Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας, όπως προβλέπεται από την επικυρωμένη -από την Βουλή- συμφωνία για την παραχώρηση ποσοστού 16% μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις.

Νέο επεισόδιο στο…σήριαλ της διαμάχης του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και του επενδυτικού σχήματος VHPH Properties (του αμερικανικού κολοσσού διαχείρισης ακινήτων Hines και του βρετανικού fund Henderson Park) για το περίφημο «Project Voula», μίας επένδυσης προϋπολογισμού 136 εκατ. ευρώ για την δημιουργία πολυτελών ακινήτων σε έκταση 71 στρεμμάτων στο πρώην κτήμα Κόνιαρη, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε κατοίκους και τοπικούς φορείς.

Τρίτη προσφυγή κατέθεσε πριν δύο 24ωρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δήμος, ζητώντας πλέον και την ακύρωση της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων του περασμένου Αυγούστου.

Είχαν προηγηθεί δύο ακόμα προσφυγές στις 12 Νοεμβρίου και στις 25 Οκτωβρίου για τις σχεδιαζόμενες χρήσεις, τους όρους δόμησης και την διαδικασία ένταξης στο καθεστώς στρατηγικής επένδυσης (και μάλιστα fast track), αλλά και επίσημη καταγγελία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον περασμένο Μάιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ