Provocateur: «Όλοι εναντίον όλων» στο ΚΙΝ.ΑΛ. και σενάρια επιστροφής Παπανδρέου, Σημίτη και Βενιζέλου

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

Την υποψηφιότητά του στην κούρσα διαδοχής για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ. αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ώρες ο Γιώργος Παπανδρέου παρότι οι συναντήσεις των προηγούμενων ημερών με υποψηφίους υποτίθεται πως είχε ως βασικό στόχο την διατήρηση της ενότητας του κόμματος και όχι την προώθηση των προσωπικών του ηγετικών οραμάτων.

Την αποκάλυψη έκανε χθες αργά το βράδυ η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή σε τηλεοπτικό σταθμό και όχι ο ίδιος ή στενοί συνεργάτες του χωρίς να υπάρξει διάψευση από κανέναν.

Επισήμως ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) πραγματοποιεί τις τελευταίες τρείς ημέρες συναντήσεις κορυφής με άλλους υποψηφίους με σκοπό να εξασφαλίσει την ενότητα του κόμματος, είτε θα συνεχίσει να ονομάζεται μετά τα μέσα Δεκεμβρίου κανονικά ΚΙΝ.ΑΛ., είτε θα μετονομαστεί εκ νέου σε ΠΑΣΟΚ, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι από τους έξι υποψηφίους αρχηγούς.

Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις των τριών υποψηφίων (Λοβέρδος, Καστανίδης, Ανδρουλάκης) μετά την απόφασή της Φώφης Γεννηματά να αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα, προκειμένου να δώσει τη μάχη για την υγεία της, πως θα τηρηθούν οι διαδικασίες και οι προθεσμίες για τις αρχαιρεσίες στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, ακολούθησαν οι φήμες για την εμφάνιση και τέταρτης πρότασης στο…παρά ένα της προθεσμίας για την υποβολή της υποψηφιότητας και των 5.000 υπογραφών.

Αλλά αντί για μία υποψηφιότητα και μάλιστα από το επιτελείο της Φ. Γεννηματά, όπως περίμεναν τα μέλη του κόμματος, εμφανίστηκαν τρεις διεκδικητές της προεδρίας και οι πρώτες διαρροές με αιχμές, υπονοούμενα και…«άπλυτα».

Κι αν η εκδήλωση υποψηφιότητας του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργού της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και πρώην υποψηφίου για τον Δήμο Αθηναίων Παύλου Γερουλάνου ήταν αναμενόμενη αφού εναγωνίως προσπαθεί να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή και όπως λένε πρώην «σύντροφοί» του θα έκανε τα πάντα για μια…δεύτερη ευκαιρία, δεν ίσχυε το ίδιο για τους δύο άλλους ενδιαφερόμενους για την θέση της Φ. Γεννηματά.

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και από τους πλέον στενούς συνεργάτες της κας Γεννηματά,Παύλος Χρηστίδης προέκυψε…αυθορμήτως και χωρίς να έχει ενημερωθεί κανείς για τις προθέσεις του. Μάλιστα, στην επιστολή που έστειλε στα αρμόδια όργανα για να επισημοποιήσει την πρόθεση του να διεκδικήσει την ηγεσία, παραιτείται από την εκπροσώπηση του κόμματος, για το…καλό της προοδευτικής παράταξης.

Όσον αφορά στον βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής και γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλη Κεγκέρογλου, που κατέθεσε την Πέμπτη την υποψηφιότητά για την προεδρία δεν κρύβει ότι ανήκει στους υποστηρικτές της σημερινής Προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. (επισήμως είναι από τους πλέον στενούς συνεργάτες της) και δεν θα ήθελε να δει με τίποτα στην θέση του Προέδρου τον Γερουλάνο.

Επίσης, προσφάτως είχε ανοίξει και κόντρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίον κατηγόρησε προσφάτως ότι δεν έχει πληρώσει στο κόμμα τις συνδρομές που αντιστοιχούν στις ευρωβουλευτικές αμοιβές του!

Όμως, στην περίπτωση διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου δεν αποκλείεται να αποσύρει την υποψηφιότητά του. «Όπως άλλαξαν τα δεδομένα μετά την αποχώρηση διαλόγους υγείας Γεννήματα έτσι και η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου αλλάζει ξανά τα δεδομένα» έλεγαν χθες το βράδυ στενοί συνεργάτες του Βασ.Κεγκέρογλου σε ψηφοφόρους από την Κρήτη.

Αντιθέτως, ο Νίκος Ανδρουλάκης – που εξ αρχής είχε τον χαρακτήρα του «αουτσάιντερ» λόγω ευρωβουλής – δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει την «κούρσα» της διαδοχής, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της σημερινή του συνάντησης με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Μέσα σε όλα αυτά ο Ανδρέας Λοβέρδος, που δεν δέχεται να αποσύρει την υποψηφιότητά του στις εσωκομματικές εκλογές καθώς θεωρεί ότι είναι το μεγάλο φαβορί, κάλεσε τους πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη και Ευάγγελο Βενιζέλο «να βοηθήσουν την κυρία Γεννηματά, εγγυώμενοι όλοι μαζί οι πρώην αρχηγοί την ενότητα του κόμματος και τη σοβαρότητα των διαδικασιών»!

Όπως λένε δηλαδή ορισμένα μέλη του κόμματος, ουσιαστικά τους καλεί να εμποδίσουν τον Γιώργο Παπανδρέου να θέσει στο περιθώριο άλλες υποψηφιότητες και να επισκιάσει τους τρεις βασικούς διεκδικητές.

Κοινώς, «μια ωραία ατμόσφαιρα»…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ