Provocateur: Η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο υπουργός-γλάστρα και οι εκτιμήσεις των ξένων θεσμικών επενδυτών

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

Με διαφορετικό τρόπο αξιολόγησαν οι ξένοι αναλυτές και οι θεσμικοί επενδυτές τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ σε σχέση τα οικονομικά επιτελεία των πολιτικών κομμάτων της ελληνικής βουλής αλλά και την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Το «πακέτο» των 24 μέτρων, μαζί με τα κίνητρα και τις υπόλοιπες παροχές, αγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αξιολογεί το δημοσιονομικό κόστος στα 1,055 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου και στα 2,35 δισ. ευρώ το 2022.

Όμως, άλλα κόμματα θεωρούν ότι θα είναι μικρότερο το ποσό που θα δαπανηθεί ουσιαστικά για την κάλυψη των συγκεκριμένων μέτρων εξαιτίας των επικείμενων αυξήσεων σε συνδυασμό με την αύξηση του συνολικού ποσού είσπραξης άμεσων και έμμεσων φόρων και άλλα κόμματα πως ως το τέλος του 2022 το πραγματικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο, ειδικά αν δεν ευοδωθούν οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων (πετρελαίου, βενζίνες, φυσικού αερίου) και των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, τα βασικά εισαγόμενα προϊόντα και το κόστος μεταφορών (θαλασσίων και αεροπορικών).

Από την πλευρά τους οι ξένοι αναλυτές προτάσσουν την αναθεώρηση κατά 2,3% του ρυθμού ανάπτυξης από το 3,6% στο 5,9%, με δεδομένο ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους απογειώθηκε στο εκπλητικό ποσοστό του 16,2% ,σύμφωνα με την ΕΘνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και συνεπώς η πρόβλεψη για το πρώτο εξάμηνο θα διαμορφωθεί στο 7%.

Για να επαληθευτεί η πρόβλεψη της νέας αναθεώρησης η βασική προϋπόθεση είναι να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 της τάξης του 4,9%, το οποίο κρίνεται όμως υπερβολικά συντηρητικό με βάση τα πρώτα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) μόνο από τον τουρισμό, που προσέγγισε τα επίπεδα του 2019 σε επίπεδο εισπράξεων (διμήνου) και προκρατήσεων και τις εξαγωγές.

Και οι κορυφαίοι αναλυτές θεωρούν ότι στα μέσα Νοεμβρίου και ενδεχομένως στα μέσα Απριλίου (2022) η κυβέρνηση να αναγκαστεί να προβεί σε νέα αναθεώρηση, με ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Άλλωστε, πέρυσι με ύφεση 8,2% το ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για το 2021 υποχώρησε στα 168,5 δισ. ευρώ από τα 183,6 δισ. ευρώ το 2019 - και η οικονομία της Ελλάδας βρέθηκε στην 51η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο - ενώ παρά τις συνολικές επιπτώσεις της πανδημίας φέτος θα αυξηθεί σημαντικά και θα προσδιοριστεί επίσημα στα μέσα Απριλίου της επόμενης χρονιάς.

Ωστόσο, οι ξένοι θεσμικοί και οι αναλυτές λένε πως τα...καλύτερα έρχονται για την Ελλάδα την περίοδο 2023-2027, με την ανάπτυξη να προσεγγίζει διψήφια νούμερα και το ΑΠΕ να θυμίζει τις καλές εποχές προ μνημονίων, περικοπών και λιτότητας.

Στην εγχώρια πολιτική, το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών είναι άφθονο και οι φήμες ...ανθίζουν καθημερινά.

Όπως ακούγεται (και δεν υπάρχει διάψευση) υπουργός που κρίθηκε ως ο «αδύναμος κρίκος» της κυβέρνησης αλλά διατηρήθηκε στο κυβερνητικό σχήμα επειδή θεωρείται δημοφιλής στο λεγόμενο «δυναμικό κοινό» (18-29 ετών) ζήτησε -και δυστυχώς έγινε δεκτό το αίτημα του-να απομακρυνθούν ο υφυπουργός και ο γενικός γραμματέα του υπουργείου που «διοικούσε» με αλαζονεία, προκειμένου να μην φανεί πολιτικά ως...αποτυχημένος!

Ειδικά μετά από τόσες δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις που είχε κάνει αποστηθίζοντας σημειώματα και non-paper γνωστής εταιρείας δημοσίων σχέσεων...

Ο «καλός στρατιώτης» (και πραγματικός τεχνοκράτης) Χάρης Θεοχάρης έχει αφοσιωθεί στα νέα του κοινοβουλευτικά καθήκοντα χωρίς να εκφράζει πικρίες και παράπονα για την αποχώρησή του από το Υπουργείο Τουρισμού. Άλλωστε, ο διάδοχός του παραλαμβάνει έναν τομέα που θα γνωρίζει μεγάλη άνθιση τα επόμενα χρόνια, ένα υπουργείο που στήθηκε να λειτουργεί με αξιοκρατικά κριτήρια και με σύγχρονη μεθοδολογία και γι' αυτό δεν έχει παρά να περιμένει τον Οκτώβριο του 2022 για να θριαμβολογήσει για τις «επιτυχίες» του.

Εκτός κι ο επονομαζόμενος στους διαδρόμους και «υπουργός-γλάστρα» έχει πάλι την «φαεινή ιδέα» να προβεί σε «χειρουργικές» παρεμβάσεις όπως έκανε σε δύο άλλα υπουργείο στην καριέρα του με τα...γνωστά αποτελέσματα.

Και μια...λεπτομέρεια που δεν πέρασε απαρατήρητη. Στην Θεσσαλονίκη συνόδευσε τον πρωθυπουργό και ο κορυφαίος σύμβουλος στις προεκλογικές εκστρατείες και στον εκλογικό σχεδιασμό, ο Αμερικανός Στάνλεϊ Γκρίνμπεργκ. Στις ΗΠΑ διατέλεσε σύμβουλος στις προεκλογικές εκστρατείες του Μπιλ Κλίντον αλλά έγινε διάσημος για την ανάδειξη Γερουσιαστών και είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους ειδικούς στον κόσμο.

Ποιός υπουργός μόλις ανέλαβε τα νέα υπουργικά του καθήκοντα πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον Πρεσβευτή ξένης χώρας που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου του και προκάλεσε την οργή του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών;

Ο μέχρι πρόσφατα αναπληρωτή Υπουργός Υγείας (και παλαιότερα Πρόεδρος του ΕΟΦ) Βασίλης Κοντοζαμάνης απολάμβανε την εκτίμηση των μελών της κυβέρνησης, στελεχών της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου. Ωστόσο, από...καραμπόλες έμεινε εκτός κυβέρνησης χωρίς να εκφράσει το παραμικρό παράπονο ή να αφήσει αιχμές. Όμως, μετά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοράκη θα αναλάβει νέο ειδικό ρόλο στην διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) στον τομέα της υγείας, θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των υπουργείων (Υγείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης) και το σημαντικότερο θα αναφέρεται απευθείας στον Πρωθυπουργό.

Αντιθέτως, με το...πρόσωπο που απαίτησε την απομάκρυνσή του, ο οποίος θα επισκέπτεται το Μέγαρο Μαξίμου μόνο για τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και θα μιλάει με τον Πρωθυπουργό μόνο σε δημόσιες εκδηλώσεις. Όλα τα υπόλοιπα υπηρεσιακά και μόνον...

Αντιθέτως, ένα από τα πιο αποτελεσματικά στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ιδιαίτερα αγαπητός από τον πρωθυπουργό, ο οποίος εκτιμάει τις γνώσεις, την εργατικότητα και την τεχνογνωσία του, είναι ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης.Γι' αυτό έχει εξασφαλίσει μία από τις υποψηφιότητα για βουλευτής της Β' Θεσσαλονίκης, αφήνοντας εκτός επιλογών μεγάλα ονόματα της πολιτικής σκηνής της Βορείου Ελλάδας επί δεκαετίες.