Sniper: Η αισιοδοξία για τα «stress tests», τα «μυστήρια» με τον Δ. Κοντομηνά και η…έκπληξη της Premia Properties

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Τρεις μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι θα διεκδικήσουν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για το έργο προϋπολογισμού 142,5 εκατ. ευρώ της κατασκευής περιφερειακών υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων στη Λέσβο, την Χίο και τον Έβρο. Σύμφωνα με το πρακτικό διενέργειας του διαγωνισμού επιλέχθηκαν οι φάκελοι των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και Mytilineos.
Στην πρώτη φάση της διαδικασίας εκδήλωση ενδιαφέροντος κατέθεσαν 6 εταιρείες και μια κοινοπραξία.

Τον πρώην Διευθ. Σύμβουλο της Άκτωρ (και νυν συνεργάτες των εφοπλιστών Δ.Μπάκου-Γ.Καϋμενάκη) Αλέξανδρου Εξάρχου «φωτογραφίζουν» στελέχη της Ελλάκτωρ ως τον υπαίτιο για την καταδικαστική απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου για το έργο της «χρυσής γραμμής» του νέου μετρό στη Ντόχα του Κατάρ, η οποία προβλέπει την καταβολή ποσού 98,5 εκατ. δολαρίων σε υπεργολάβο. Εξ αυτών τα 31,5 εκατ. δολάρια θα πρέπει να τα καταβάλλει η Άκτωρ και τα υπόλοιπα επιβαρύνουν τις άλλες εταιρείες της κοινοπραξίας του έργου.

Αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των «stress tests» των ελληνικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς) που θα ανακοινωθούν αύριο από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), εκφράζουν ομόφωνα οι διοικήσεις και τα διευθυντικά στελέχη τους.

Η αισιοδοξία τους πηγάζει στο γεγονός πως παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι τράπεζες εμφανίζουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς προχώρησαν τα τελευταία δύο χρόνια σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων ενώ παράλληλα έχουν περιορίσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους(«κόκκινα δάνεια») μέσω των τιτλοποιήσεων του προγράμματος -κρατικών εγγυήσεων- «Ηρακλής».

Σε νέα εποχή ανάπτυξης εισέρχεται η Premia Properties, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 75 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας.«Τα κεφάλαια που συγκεντρώσαμε, διασφαλίζουν την απρόσκοπτη υλοποίηση του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού της Premia Properties. Είμαστε αισιόδοξοι και έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουμε στον κλάδο του real-estate» στην Ελλάδα δήλωσε ο Πρόεδρος της Premia Properties (και βασικός μέτοχος της Sterner Stenhus Holding) Ηλίας Γεωργιάδης, που έχει θέσει ως στόχο να πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα και να δημιουργήσει την μεγαλύτερη εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων στην ελληνική αγορά μέσα στην επόμενη πενταετία.

Μάλιστα, κατάφερε να προσελκύσει την εισηγμένη εταιρεία ακινήτων στην Σουηδία Fastighets AB Balder, με παρουσία σε Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο και χρηματιστηριακή αξία περίπου 11 δισ.ευρώ, η οποία πλέον κατέχει μετοχική συμμετοχή 17,22%. Έχοντας ως δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων της Σκανδιναβίας αλλάζουν τελείως τα δεδομένα…

Απορίες και προβληματισμό προκαλούν σε συγγενικά του πρόσωπα, όπως η αδελφή του αλλά και σε στενούς συνεργάτες επί δεκαετίες, οι συνθήκες νοσηλείας του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος βρίσκεται σε μια «ιδεάζουσα απομόνωση» τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Επισήμως, τους τελευταίους μήνες νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε ιδιωτικό νοσοκομείο υπό την επίβλεψη ιατρικού επιτελείου και με 24ωρη παρακολούθηση, με πρόσβαση αποκλειστικά και μόνο από την κόρη του Μαρία και τον γαμπρό του.

Κατά περίεργη σύμπτωση στο ίδιο χρονικό διάστημα σημαντικό μέρος της περιουσίας του είτε εκποιείται υπό άγνωστους όρους, είτε γίνεται…λεία τραπεζών, εισπρακτικών εταιρειών και τρίτων, σε (πλήθος) πλειστηριασμών και κατασχέσεων ακόμα και για ευτελή ποσά σε σχέση με την πραγματική αξία των χαμένων περιουσιακών στοιχείων.

Αληθεύει ότι πολυεθνική γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα απαιτεί από τους εργαζόμενους τους να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού ως το τέλος του καλοκαιριού, γιατί σε διαφορετική περίπτωση (όπως αναφέρει το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που έχουν λάβει ηλεκτρονικά όλο το προσωπικό της) θα προχωρήσει σε αναστολή της σύμβασης εργασίας και άμεση απόλυση;

Ακόμα πιο δυναμικά φαίνεται πως θα κινηθεί στην ελληνική αγορά μέσα στους επόμενους μήνες ο Ιβαν Σαββίδης, όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνάντηση με επιτελικά στελέχη των εταιρειών που ελέγχει μετοχικά και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Την διεκδίκηση της Μαρίνας Καλαμαριάς, γνωστή στους Θεσσαλονικείς και ως «Αρετσού», από την εταιρεία Porto Carras Marina στον διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ), θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες του ομίλου σε διαγωνισμούς για την αξιοποίηση μαρινών, λιμανιών και άλλων υποδομών στην χώρα μας.

Πριν από λίγες ημέρες έγινε μια μυστική και κλειστή σύσκεψη Ευρωπαίων τραπεζιτών υπό την παρουσία και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, με την συμμετοχή ενός Έλληνα εκπροσώπου του χρηματοπιστωτικού τομέα. Γιατί η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε έκδοση ανακοίνωσης; Τι ήταν prive dinner μεταξύ φίλων;

Γερμανικές και Βελγικές εφημερίδες αναφέρουν ότι συζητήθηκαν «γενικά θέματα για το μέλλον του τραπεζικού κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αλλά και εξειδικευμένα ζητήματα όπως οι επιπτώσεις από τα κρυπτονομίσματα και η πιθανότητα έκδοση ενός ψηφιακού ευρώ. Τι περιελάμβαναν όμως τα «γενικά θέματα» ουδείς το γνωρίζει. Κατά τα άλλα διαφάνεια…

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Μεγ. Βρετανίας το βιβλίο της δημοσιογράφου του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters Κάθριν Μπέλτον με τίτλο: «Οι Άνθρωποι του Πούτιν: Πως η KGB κατέλαβε την Ρωσία και πολέμησε την Δύση» αλλά και όσα αποκαλύπτονται κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας μετά την εις βάρος της αγωγή από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Όπως αναφέρει ο Αμπράμοβιτς αποτελούσε τον «ταμία του Πούτιν» και έναν «από τους πιο πιστούς φύλακες του Κρεμλίνου» ο οποίος μετά από υπόδειξη του Πούτιν αγόρασε την δημοφιλή ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι, προκειμένου να διεισδύσει και να διαφθείρει τη βρετανική πολιτική ελίτ και στην συνέχεια μέσω της Λονδρέζικης ομάδας να αποκτήσει επιρροή σε όλη την Ευρώπη.

Εντύπωση προκάλεσε όμως το γεγονός πως το νομικό επιτελείο του Αμπράμοβιτς αμφισβητεί ισχυρισμούς της Μπέλτον, άλλους ως αβάσιμους και άλλους ως δυσφημιστικούς αλλά όχι την αρχική της ανάλυση πως ο Ρώσος μεγιστάνας δημιούργησε μια περιουσία περίπου 19 δισ. δολάρια από την αξιοποίηση, διαχείριση ή πώληση ιδιωτικοποιημένων εταιρειών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως η Sibneft και η Aeroflot, τις οποίες απέκτησε σε εξευτελιστικές τιμές και με ύποπτες ή αδιαφανείς διαδικασίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ