Provocateur: Η «αναδρομική κατάργηση» νόμου, τα «λαβράκια» της ΑΑΔΕ κι ο…φόβος του Βενιζέλου στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

Αίσθηση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την …αναδρομική κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στις Πανελλαδικές εξετάσεις για την είσοδο στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση όταν το κόμμα του επανέλθει στην κυβέρνηση.

Ειδικά η δήλωσή του πως «Θα ανοίξει παράλληλο μηχανογραφικό ειδικά για τους υποψηφίους που δεν έχουν εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο το 2021 λόγω της ΕΒΕ» σχολιάστηκε έντονα στους πολιτικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους αφού δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας πρακτικής διεθνώς.

Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην «κατάργηση» και την «αναδρομική κατάργηση» ενός ρυθμιστικού πλαισίου ή ενός νόμου. Εκτός από τα νομικά, συνταγματικά και άλλα πολιτικά ζητήματα, υπάρχουν και τα πρακτικά. Δηλαδή πως θα υποδεχτούν τα πανεπιστήμια τους πιθανούς νέους φοιτητές αυτής της διαδικασίας με καθυστέρηση ετών χωρίς να δημιουργηθούν λειτουργικά προβλήματα.

Πάντως, χθες το βράδυ υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής που είχαν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την «αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών». Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν 158 βουλευτές και 133 ψήφισαν κατά ενώ στην διαδικασία συμμετείχαν 291 βουλευτές.

Τα δύο άρθρα που βρέθηκαν στο «στόχαστρο» της αντιπολίτευσης ήταν το άρθρο 56, που αφορά στη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και το άρθρο 185, το οποίο προβλέπει καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μετονομασίες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Μπορεί επισήμως να «απέχει από την ενεργό πολιτική, προτιμώντας την διδασκαλία» και τα πανεπιστημιακά έδρανα την τελευταία διετία αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν αποτελεί…το μεγάλο άγχος των διεκδικητών της θέσης του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Και ιδιαίτερα της Φώφης Γεννηματά.

Ο λόγος για τον (πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ) Ευάγγελο Βενιζέλο. Η αποχώρησή του από το ΚΙΝ.ΑΛ. τον Ιούνιο του 2019, όταν με δήλωσή του έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος εξαιτίας της τοποθέτησής του στην τελευταία (και μη εκλόγιμη) θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας δεν έχει μειώσει την δημοτικότητά του, ούτε την αποδοχή του στους ψηφοφόρους του κόμματος.

Και υπάρχει ο φόβος ότι ενδέχεται να επιστρέψει δυναμικά την τελευταία στιγμή με μια υποψηφιότητα που θα φέρει τα πάνω-κάτω στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία του ΚΙΝ.ΑΛ.

Γιατί άλλωστε να παρακολουθούν όλοι οι υποψήφιοι τις κινήσεις και τις δηλώσεις του με τόση προσοχή τις τελευταίες εβδομάδες;

Τα περίφημα «μπάνια του λαού» θα απολαύσουν επίσημα και με την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου για δυο ολόκληρες εβδομάδες τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να ξεκουραστούν και να επιστρέψουν δριμύτερη στα καθήκοντά τους το φθινόπωρο. Σε αντίθεση με το καλοκαίρι του 2020 που οι περισσότεροι υπουργοί έκαναν…μπάνια με πρόσχημα δήθεν περιοδείες για επιθεώρηση δράσεων των υπουργείων τους ή του κόμματος και άλλοι για να διαπιστώσουν (υποτίθεται) αν υλοποιούνται τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην εκλογική τους περιφέρεια.

Ασχέτως αν τελικά η παραλία που εθεάθησαν ορισμένοι υπουργοί απείχε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από την περιοχή, όπου διαθέτουν τα προσωπικά ή εκλογικά τους γραφεία…

Αληθεύει ότι γνωστό δικηγορικό γραφείο κλείνει πελάτες και μεγάλες συμφωνίες προωθώντας (και μάλιστα με κάθε τρόπο) συγγενικό πρόσωπο διακεκριμένου υπουργού της κυβέρνησης;

«Λαβράκια» έχουν εντοπίσει οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τις αιτήσεις των δικαιούχων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και άλλες ευεργετικές δράσεις των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην πραγματική οικονομία.

Όπως φημολογείται έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επιβολή προστίμων και άλλων κυρώσεων στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που πίστεψαν ότι βρήκαν «εύκολο χρήμα». Γι’ αυτό πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Πως το λέει η γνωστή παροιμία; «Το έξυπνο πουλί από την μύτη πιάνεται»

Αισιοδοξία υπάρχει στην κυβέρνηση πως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (αλλιώς, «θεσμοί» ή πρώην «τρόικα») για τις αλλαγές στον νόμο με τον οποίο ιδρύθηκε το 2011 και λειτουργεί ως σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι από το υπουργείο Οικονομικών και το επιτελείο του Πρωθυπουργού συζητούν διεξοδικά τις λεπτομέρειες του νέου νόμου, που θα επιτρέψει την επέκταση των αρμοδιοτήτων του ΤΧΣ και την ευελιξία της διοίκησής του, προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματικό και λιγότερο γραφειοκρατικό.

Η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος θα κλείσει αύριο με την ολοκλήρωση των νομοθετικών εκκρεμοτήτων που αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και θεωρούνται απαραίτητες για την υλοποίηση του προγράμματος «Ελλάδα 2.0». Ήδη οι περισσότεροι βουλευτές σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου, προκειμένου να επιστρέψουν ανανεωμένοι (και μαυρισμένοι) στα έδρανα της Βουλής τον Σεπτέμβριο, ο οποίος αναμένεται να είναι μήνας εξαιρετικά…θερμός πολιτικά.

Και όχι μόνο εξαιτίας της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ