Provocateur: Τα «non papers», ο «μυστικοσύμβουλος» του Τσίπρα και οι κακές συνήθειες του δημοσίου

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

Φήμες των τελευταίων ημερών αναφέρουν πως για έναν ανεξήγητο λόγο κυκλοφορούν μαζικά δεκάδες «non papers» με πληθώρα θεμάτων και προτάσεων σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία. Συχνά αντιφατικά, αλληλοσυγκρουόμενα και ιδιαίτερα περίπλοκα σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά πάντοτε… ανώνυμα.

Από τον επόμενο ανασχηματισμό μέχρι την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και από τις αναθέσεις (αντί διαγωνισμών) σε υπουργεία μέχρι τους λογαριασμούς εξόδων κρατικών λειτουργών, που προκαλούν…ζαλάδες με τα μηδενικά στο τέλος.

Και καλά όσα «non papers» διακινούνται ηλεκτρονικά είναι (σχετικά) δύσκολο να εντοπιστούν με ακρίβεια ο αρχικός αποστολέας και ο συντάκτης τους αλλά τα λιγοστά τυπωμένα όχι μόνο δεν είναι δύσκολο αλλά αντιθέτως αφθονούν και τα…δακτυλικά αποτυπώματα. Απλά πράγματα για ορισμένους στην ΕΛ.ΑΣ.

Ποιός γνωστός και…ολίγον δεξιός (όπως λέμε «ολίγον έγκυος») επικοινωνιολόγος φέρεται να έχει αναλάβει ανεπισήμως εδώ και μήνες σύμβουλος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης) Αλέξη Τσίπρα αλλά το αρνείται κατηγορηματικά; 

Και καλά ντροπή δεν είναι αλλά όσο να’ ναι δεξιός, με κεντρώο προφίλ (προ 20ετίας) που προωθεί αριστερίζουσα ατζέντα ενός πρώην Πρωθυπουργού ο οποίος είναι πίσω 12%-14% στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι και για διαφήμιση.

Αφήστε που μπορεί να το μάθει κι ο σύντροφος Καρανίκας και να πέσει σε…αριστερή κατάθλιψη

Οι κακιές φήμες λένε πως πίσω από τη νέα επικοινωνιακή στροφή του Τσίπρα βρίσκεται ο Γιάννης Λούλης, σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή και (ανεπίσημος) «πατέρας» της πολυσυζητημένης στρατηγικής του «μεσαίου χώρου» για τη Νέα Δημοκρατία την περίοδο 2000-2009.Και παρά τις διαψεύσεις οι ομοιότητες ομιλιών και κειμένων εκείνης της περιόδου και των αντίστοιχων του τελευταίου 6μήνου είναι πάρα πολλές για να είναι απλές… συμπτώσεις.

«Μαύρα φίδια» έχουν…ζώσει δύο υπουργούς που θεωρούσαν ότι μέχρι τις εκλογές η θέση τους είναι ακλόνητη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόνο «νερό στο όνομά τους» δεν πίνει καθημερινά. Είχαν κανονίσει και διακοπές τον Αύγουστο να χαρούν την επιτυχημένη διετία στον αγαπημένο τους θώκο.

Όμως με αφορμή την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και την εφαρμογή του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» έλαβαν διευκρινίσεις και οδηγίες από συνεργάτες του Πρωθυπουργού που κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη και σιγουριά στις ικανότητές τους αποδείκνυαν επί της ουσίας.

Άντε μετά να κάνουν μακροβούτια και ηλιοθεραπεία πρώτη ξαπλώστρα στην ακρογιαλιά ξέγνοιαστοι και αμέριμνοι όπως το υπολόγιζαν. Εμ, δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν;

«Παιχνίδια με την φωτιά» παίζει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης λένε πολλά στελέχη της κυβέρνησης, που γίνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα αποδέκτες παραπόνων και διαμαρτυριών από εκπροσώπους φορέων και οργανισμών. Ακόμα και από το προσωπικό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας(ΑΔΜΗΕ) που βρίσκονται σχεδόν μια δεκαετία στην υπηρεσία και γνωρίζουν καλά πρόσωπα αλλά και καταστάσεις.

Άλλοι λένε ότι κάνει επίδειξη ισχύος για να δείξει ότι έχει στο πλευρό του τους Κινέζους μετόχους και επενδυτές και δεν φοβάται τίποτα. Και άλλοι πως με πανούργο τρόπο προσπαθεί να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να προβεί στην απομάκρυνσή του, προκειμένου και υψηλή αποζημίωση να αποσπάσει και το ρόλο του «θύματος» πολιτικών διώξεων να διεκδικήσει.

Ποιός έχει δίκιο τελικά θα διαφανεί μέχρι την έναρξη της ΔΕΘ…

Συνεδρίασε χθες η Ολομέλεια της (ανεξάρτητης) Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, προκειμένου ο νέος Πρόεδρος (πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου) Χαράλαμπος Βουρλιώτης να ενημερωθεί για τις εκκρεμείς υποθέσεις της Αρχής. Φυσικά, για το εθιμοτυπικό της υπόθεσης έγιναν και οι συστάσεις με τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης που προέρχονται από διαφορετικές υπηρεσίες, φορείς και οργανισμούς (Υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Ελληνική Αστυνομία, κ.α.).

Με την ευκαιρία… μια υπόθεση με κάτι μοναστήρια, με μοναχούς με…επενδυτικές ανησυχίες και μια σειρά από εμβάσματα που προέρχονται από offshore εταιρείες (και κάτι Ρώσικες τράπεζες από την λίστα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ) που είχε τεθεί με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς επίσημη ανακοίνωση στο αρχείο υπάρχει περίπτωση να διερευνηθεί εκ νέου διεξοδικά;

Οι κακές συνήθειες δύσκολα κόβονται, όταν όμως κανείς έχει να κάνει με το ελληνικό δημόσιο, τότε διαπιστώνει ότι παρά τα άλματα προόδου της Ελλάδας στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών και τις οδηγίες υπουργών και ανεξάρτητων αρχών δεν είναι και τόσο εύκολο να απαλλαγεί από αυτές.

Αυτό τουλάχιστον διηγήθηκε χθες το απόγευμα σε δημοφιλές καφέ-μπαρ του Νέου Ψυχικού γνωστός δικηγόρος και νυν εκπρόσωπος ξένου επενδυτή σε σημαντικό έργο στην περιφέρεια. Όπως έλεγε σε φιλική παρέα ένα συγκεκριμένο έγγραφο δεν πήγαινε στην αρμόδια υπηρεσία, στην συνέχεια δεν…φαινόταν καλά στην ηλεκτρονική του έκδοση και τελικά, όταν πλέον η υπόθεση φάνηκε να κολλάει σε ένα -υποτίθεται- τυπικό θέμα ενός δικαιολογητικού, αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει ο ίδιος στον προϊστάμενο της υπηρεσίας.

Αν και προσπάθησε να του εξηγήσει το νομικό πλαίσιο και τις σχετικές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έλαβε με αφοπλιστική ειλικρίνεια την εξής απάντηση: «Ε, βρε, άνθρωπε του θεού, αφού έχεις το πρωτότυπο, τι μας ταλαιπωρείς; Φέρ’το από εδώ να τελειώνουμε»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ