Provocateur: Χωρίς ρεπό στο Μέγαρο Μαξίμου, οι «διαβουλεύσεις» Τσίπρα και ο…τελειωμένος Υπουργός που τα «έκανε μούσκεμα»

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.
πλακιωτάκης ναυτική εκπαίδευση

Μόνο…περίοδος ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς δεν ήταν το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος για τους συνεργάτες του πρωθυπουργού και τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Όλο το επιτελείο του εργάστηκε πυρετωδώς για τις τελικές λεπτομέρειες της επίσημης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο και τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τον ομόλογο του Μουσταφά Μαντμπούλι, τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας και τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Θεόδωρο Β’.

Ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό είχαν οι επισκέψεις του στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Κάϊρο και στον τάφο του ηγέτη της χώρας Ανουάρ Σαντάτ.

Χωρίς ρεπό και με πολύ άγχος για να είναι κυλήσουν όλα στην εντέλεια….

Τα ενδεχόμενα (και όχι απλώς σενάρια) περί ανασχηματισμού όχι απλώς συζητήθηκαν αλλά εξετάστηκαν με ιδιαίτερη προσοχή. Έτσι αναβλήθηκαν μεν οι ανακοινώσεις αλλά όχι και ο σχεδιασμός, λένε όσοι γνωρίζουν σε κυβερνητικό επίπεδο, από τις επαφές, τις συζητήσεις και τις επικοινωνίες που έγιναν την περασμένη εβδομάδα.

Με απλά λόγια, οι αποφάσεις για τις αλλαγές υπουργών και υφυπουργών φαίνεται να έχουν ληφθεί από τον πρωθυπουργό (σε ορισμένα υπουργεία άλλωστε είναι εμφανές ότι χρειάζεται «νέο αίμα», νέα πρόσωπα ή νέες φιλοσοφίες) αλλά αναζητείται ο κατάλληλος χρόνος, προκειμένου να υπάρξει προώθηση του κυβερνητικού έργου και όχι ανάσχεση. Γιατί σε κάθε ανασχηματισμό το timing είναι εξίσου σημαντικό με τα πρόσωπα.

Πάντως, το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στην υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Αττικό Μετρό ΑΕ και της κοινοπραξίας Άβαξ, Ghella και Alstom Transport για την πρώτη φάση των έργων για την γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας (Βεϊκου-Γουδή) ύψους 1,158 δισ. ευρώ. Σχεδόν 11 χρόνια μετά τον αρχικό σχεδιασμό της συγκεκριμένης γραμμής που θα δώσει άλλη πνοή στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Εξαιρετικά απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο να παραμείνει στην κυβέρνηση σε περίπτωση ανασχηματισμού ο σημερινός Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης καθώς σε όλα τα κρίσιμα θέματα δεν κατάφερε να βρει λύσεις (π.χ.COSCO, ΟΛΠ, ΠΕΝΕΝ, Λιμενικό, κ.α.) ενώ και σε απρόοπτα γεγονότα και εξελίξεις (π.χ. προσβλητικές και χυδαίες δηλώσεις εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη) δεν μπόρεσε να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις καταστάσεις. Σχεδόν…τελειωμένος θεωρείται.

Όσον για την δημοτικότητά του; Αυτή βρίσκεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ήδη… στα τάρταρα.

Πολλά στελέχη στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας πιστεύουν πλέον ότι μπορεί να μην προλάβει καν τον…ανασχηματισμό, αν δεν μπορέσει να επιδείξει άμεσα αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ως υπουργός. Τα έχει «κάνει μούσκεμα», όπως έλεγε γνωστό στέλεχος του κόμματος, σε συνομιλητές του.

Αληθεύει ότι σε συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τους στενούς του συνεργάτες μέσα στο τριήμερο συζητήθηκε η πρόσφατη επίσκεψη του εφοπλιστή και καναλάρχη, Γιάννη Αλαφούζου στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς επίσης και άλλη μια…επίσκεψη εν κρυπτώ που δεν διέρρευσε στα Μέσα;

Με την ευκαιρία, η πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του Νίκου Παππά, με τον εκδότη και επιχειρηματία τον Ηλία Λιβάνη δεν κρατήθηκε μυστική αλλά δεν βγήκε και καμία επίσημη ανακοίνωση. Όμως, όπως φημολογείται εξαιτίας της διαφοράς απόψεων σε διάφορα θέματα, ξεκίνησε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα αλλά κατέληξε σε …ψυχρολουσία.

Τουλάχιστον για τον γνωστό εκδότη, ο οποίος λέγεται πως αντιμετωπίζει σοβαρά – και πιεστικά- οικονομικά προβλήματα τους τελευταίους μήνες.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η προετοιμασία της κυβέρνησης για την δημιουργία της νέας ανεξάρτητη αρχής που θα αντικαταστήσει το «Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας» και θα αναλάβει την διενέργεια ελέγχων στην αγορά εργασίας και την διερεύνηση καταγγελιών για εργοδότες, χωρίς την εμπλοκή πλέον του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Για την πρωτοβουλία αυτή δεν εκδόθηκε ανακοίνωση, ούτε έγιναν δηλώσεις όπως συνηθίζεται. Την… διαρροή έκανε επίσημα ο νυν Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα του στο Facebook! Πολύ προχωρημένα πράγματα για τα ελληνικά δεδομένα…

Μετά τον «θρίαμβο» το εργασιακό νομοσχέδιο, το Μέγαρο Μαξίμου ενέκρινε την προώθηση στη Βουλή όχι μόνο το νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που θα φέρει τομές και ριζικές αλλαγές, μέσα στο καλοκαίρι αλλά συμπληρωματικά και δύο ακόμα σημαντικών «μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών». Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των καθηγητών και το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις επενδύσεις και τις διαδικασίες έγκρισης και αδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων.

Για την προκαταβολή και την πρώτη δόση του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης φέρεται να προετοιμάζονται πυρετωδώς στο Υπουργείου Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου μετά την έγκριση της ελληνικής πρότασης για την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης από τις Βρυξέλλες.

Συνολικά 9,6 δισ.ευρώ αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους ενώ η προκαταβολή (περίπου 13%) εντός του καλοκαιριού θα είναι 4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,4 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις θα κατατεθούν σε ένα τραπεζικό λογαριασμό και τα 1,6 δισ. από τα δάνεια σε άλλο λογαριασμό.

Ως το τέλος του καλοκαιριού αναμένονται στα δημόσια ταμεία και επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν από την ΕΕ από το πρόγραμμα React EU.

«Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη» όπως είπε χαρακτηριστικά στην ταινία «Λόλα» (1964) του Ντίνου Δημόπουλου ο Σπύρος Καλογήρου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ