Provocateur: Η επίσημη επίσκεψη στα Ιωάννινα του πρωθυπουργού, η αναβάθμιση του Θόδωρου Σκυλακάκη και το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Καλογρίτσα

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

Στα γραφεία της TeamViewer στα Ιωάννινα θα βρεθεί σήμερα ο  Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να επισκεφθεί το Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας της γερμανικής εταιρείας, όπου έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία δυο χρόνια. Θα συζητήσει μάλιστα και με Έλληνες επιστήμονες και μηχανικούς λογισμικού. Σε γάμο γνωστού επιχειρηματία σε κοντινή περιοχή δεν προβλέπεται να παραβρεθεί, όπως ανέφεραν κάποιες φήμες…

Σχεδόν σίγουροι θεωρούν όλοι στη Νέα Δημοκρατία την (κυβερνητική) αναβάθμιση του σημερινού αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Ποιά μορφή θα έχει (νέο υπουργείο, θέση υπουργού, κ.α.) καθώς και τον τίτλο, που θα συνοδεύει την αναβάθμιση του φαίνεται όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός την γνωρίζει.

Εκτός από τον Σκυλακάκη, σε μεγάλη εκτίμηση φέρεται να έχει δυο ακόμα στελέχη της κυβέρνησης: τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Νίκο Δένδια.

«Πόλεμος» έγινε χθες για μια πρόσκληση (έστω την τελευταία στιγμή) για την φαντασμαγορική εκδήλωση του οίκου Dior στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, που παρακολούθησε σε απευθείας μετάδοση ολόκληρος ο πλανήτης. Όλη η καλή κοινωνία της Ελλάδας ήθελε να αποκτήσει πάση θυσία μια θέση στον χώρο των VIP καλεσμένων στο καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς και οι παραπονούμενες κυρίες τελικά ήταν πολλές.

Πάρα πολλές, αν κρίνει κανείς από τα…πικρόχολα σχόλια στα social media για συγκεκριμένα πρόσωπα που παραβρέθηκαν με άγνωστα κριτήρια, πλην της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Λενδώνη και τις κυρίες Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, Μαριάννα Βαρδινογιάννη και Γιάννα Αγγελοπούλου.

Υπό άλλες συνθήκες η κυβέρνηση θα ετοίμαζε φιέστα αλλά εξαιτίας του κορωνοϊού την ερχόμενη Παρασκευή ένα εξαιρετικά σημαντικό επιχειρηματικό, πολιτικό και οικονομικό γεγονός θα γιορταστεί διακριτικά και με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Εκείνη την ημέρα θα υπογραφεί η συμφωνία για την μεταβίβαση των μετοχών του Ελληνικού στην Lamda Development, θα καταβληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο η πρώτη δόση του τιμήματος παραχώρησης συνολικού ποσού 300 εκατ. ευρώ και θα παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ η Εγγυητική Επιστολή για τα έργα ύψους 347 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά ξεκινάει το έργο του Ελληνικού μετά από αναμονή 17 ετών…

Αληθεύει ότι στο γραφείο του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη βρίσκεται το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό με την σφραγίδα του Κωστή Χατζηδάκη, το οποίο όπως και το εργασιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολλές αλλαγές και τομές;

Οι πληροφορίες λένε πως στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν πως η διαδικασία θα είναι…εξπρές και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής στα μέσα του επόμενου μήνα.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Καλογρίτσα, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις σχετικά με τις κατηγορίες του πρώην υπουργού (των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ), Νίκου Παππά. Κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί στις 29 Ιουνίου και Θα προκαλέσει αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται ορισμένα μέλη της Επιτροπής που έχουν γνώση των καταθέσεων και των εγγράφων του πορίσματος…

Μεγάλο δίλημμα φέρεται να έχουν πολλά νέα στελέχη κομμάτων και πολιτικών φορέων τις τελευταίες ημέρες για την υποδοχή μιας μεγάλης προσωπικότητας της ευρωπαϊκής πολιτικής (της τελευταίας δεκαετίας) στην Αθήνα. Ο λόγος για τον πρώην Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας (και νυν Πρόεδρο της Γερμανικής Βουλής), Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα παραβρεθεί στο συνέδριο του «Economist» στην Ελλάδα στις 8 και 9 Ιουλίου. Το δίλημμα λέγεται πως είναι «γιαούρτια ή αυγά»; Για να δούμε…

Με τις φήμες για ανασχηματισμό μέσα στις επόμενες ημέρες, τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο να συνεχίζονται παρά τις επίσημες διαψεύσεις, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο της…έντονης καλοκαιρινής διάθεσης. Με άλλα λόγια σε αρκετά υπουργεία οι ρυθμοί έχουν πέσει, ο ζήλος για την παρουσίαση κυβερνητικού έργου έχει ατονήσει και στελέχη από γραμματείς μέχρι υφυπουργούς προσπαθούν εναγωνίως να μάθουν ποια είναι τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου και συνεπώς το μέλλον τους.

Συνεχίζεται η πίεση της κυβέρνησης προς τον (εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ) Πρόεδρο και Διευθ. Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μανούσο Μανουσάκη μήπως και…φιλοτιμηθεί να υποβάλλει την παραίτησή του. Αυτή την φορά για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας που παρουσιάζουν ορισμένα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά. Σε έναν χώρο χωρίς ανταγωνιστή ο ΑΔΜΗΕ είχε πέρυσι μείωση 20% στα καθαρά κέρδη, μείωση στα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) περίπου 10,3% και πτώση 3,5% στα συνολικά έσοδα του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Υπήρξαν όμως και αυξήσεις αλλά όχι αυτές που χαροποιούν ιδιαίτερα μετόχους και επενδυτές. Στα λειτουργικά έξοδα και στις αμοιβές προσωπικού, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις. Οι φήμες λένε πως για αυτό το «παράδοξο» ζητήθηκαν εξηγήσεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η απάντηση ήταν πως είναι πλήρως δικαιολογημένες καθώς οφείλονταν σε…υπερωρίες, εξτρά παροχές και πληρωμές αδειών που δεν αποδόθηκαν λόγω συνθηκών (πανδημία) εντός του 2020.

Μόλις το 11,58% των φορολογικών δηλώσεων (σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων) έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων(ΑΑΔΕ). Έτσι, με τους συγκεκριμένους ρυθμούς είναι λογικό να υπογραμμίσουν οι ενώσεις λογιστών πως δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από όλους τους φορολογούμενους ως τις 17 Αυγούστου.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων συνεχίζεται μετ’ εμποδίων και με παρεμβάσεις από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ), το οποίο δέχεται…βροχή αιτημάτων από φοροτεχνικούς και λογιστές από όλη την επικράτεια. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες έστειλε επίσημα επιστολή με συγκεκριμένα ερωτήματα για την παροχή διευκρινήσεων, με αποτέλεσμα χθες να προβεί σε ανακοίνωση με 7 λεπτομερείς απαντήσεις η ΑΑΔΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ