Provocateur: Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα για τον ΕΝΦΙΑ, η πολιτική «μεταγραφή» του καλοκαιριού και η σύσκεψη για τις φρεγάτες

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

Σε λίγες ώρες (9 μ.μ.) θα γίνουν από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο οι επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και το νέο ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα όμως με όσα έχουν ήδη διαρρεύσει ήδη τις τελευταίες δυο ημέρες, αναμένονται σημαντικές αυξήσεις (ως και 40%) στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε 133 περιοχές ενώ σε περίπου 3.000-4.000 περιοχές έχουν αποφασιστεί μειώσεις (8%-10%). Οπότε, αναμένονται με ενδιαφέρον οι διευκρινίσεις…

Με την ευκαιρία…αληθεύει ότι στο νέο κόμμα των «Ελεύθερων Ανθρώπων» του Γιώργου Τράγκα θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι μια από τις μεγάλες, πολιτικές, «μεταγραφές» του φετινού καλοκαιριού θα είναι ο πρώην Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος;

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε εκτάκτως το Σάββατο με βασικό θέμα την αγορά ή ναυπήγηση φρεγατών για το πολεμικό ναυτικό, που μπορεί να κρίνει το μέλλον και των ναυπηγείων στην Ελλάδα. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον  Κυριάκο Μητσοτάκη για την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί επίσημα.

Όπως ανακοινώθηκε έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό η εισήγηση να εξεταστούν οι προτάσεις από την Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ολλανδία (οι ενδιαφερόμενοι ήταν αρχικά οκτώ και οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί είναι επτά). Όμως, θα ακολουθήσουν και άλλες συσκέψεις με το ίδιο θέμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες αφού η τελική απόφαση θεωρείται κρίσιμη για τις ναυτικές ισορροπίες στο Αιγαίο.

Το πρόγραμμα, που θα κοστίσει περίπου 5 δισ. ευρώ στο ελληνικό κράτος, περιλαμβάνει 4 νέες φρεγάτες, την προμήθεια άλλων 2 ως ενδιάμεση λύση μέχρι την παράδοση των καινούργιων και την αναβάθμιση των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ (HN200), που σχεδιάστηκαν στην Γερμανία: Ύδρα, Σπέτσαι, Ψαρά και Σαλαμίς.

Διόλου τυχαία…σε ένα μήνα ακριβώς θα κριθεί το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά καθώς εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές στον δεύτερο διαγωνισμό που διεξάγει φέτος ο Ειδικός Διαχειριστής της ΕΝΑΕ για την παραχώρηση του κινητού και ακίνητου ενεργητικού των ναυπηγείων.

Ο πρώτος διαγωνισμός είχε κηρυχθεί άγονος αφού είχε υποβληθεί μια προσφορά, που είχε κριθεί χαμηλή και μια δεύτερη υπό την μορφή…δήλωσης προθέσεων. Αυτή την φορά στις 7 Ιουλίου αναμένονται σημαντικός αριθμός προσφορών αφού υπήρξε ενδιαφέρον από αρκετούς και σοβαρούς ομίλους του εξωτερικού αλλά και εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

Μάλιστα, την Τετάρτη έγινε επίσκεψη του Managing Director του Βρετανικού ομίλου Babcock International Group με την συνοδεία αντιπροσωπείας από την πρεσβεία στην Αθήνα ενώ οι πληροφορίες λένε ότι είχαν προηγηθεί…ξεναγήσεις αποστολών από την Γαλλία, την Ολλανδία, την Γερμανία και δυο αμερικανικών εταιρειών.

Νέα έξοδος της Ελλάδας στις διεθνής αγορές με 10ετές ομόλογο θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών η νέα έκδοση έχει στόχο να αντλήσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο μεταξύ 0,70% και 0,85%. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως θα υπάρξουν πολλές προσφορές και θα σημειωθεί εκ νέου υπερκάλυψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ