Provocateur: Η πρωτοφανής απόφαση του «κόκκινου» Δημάρχου της Πάτρας που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

Ανεπιθύμητο κήρυξε στην Πάτρα τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ο οποίος έχει κληθεί να μιλήσει ως ομιλητής σε συνέδριο της τοπικής εφημερίδας «Πελοπόννησος» που διοργανώνει μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο «κόκκινος» Δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης. Στην ανακοίνωσή του καταδικάζει την «εγκληματική στάση των ΗΠΑ» και τις «ευθύνες των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών» και συνεπώς ως γνήσιος λαϊκός αγωνιστής (και με δημοκρατικές διαδικασίες) τον ανακηρύσσει απλά persona non grata.

Κατά ένα περίεργο λόγο όμως όπως λένε στο δημοτικό συμβούλιο δεν είχε δείξει την ίδια ευαισθησία στην εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία και την κατοχή της ή στην συμμετοχή ρωσικών μισθοφορικών μονάδων στην Ανατολική Ουκρανία, κηρύσσοντας ανεπιθύμητο τον Ρώσο πρέσβη.

Όπως επίσης και στην πρόσφατη (πρωτοφανή περίπτωση στα διεθνή χρονικά) κρατική αεροπειρατεία της Λευκορωσίας ιδιωτικού αεροσκάφους πάνω από τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας και την αναγκαστική του προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μίνσκ δεν είχε να πει κάτι για τον πρέσβη του καθεστώτος Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Αλήθεια ο Πρέσβης της Βόρειας Κορέας, που εκτελεί πάμφτωχους μικροπωλητές επειδή πουλάνε CD στους δρόμους ή αναμνηστικά στους λιγοστούς (κατά κύριο λόγο) Κινέζους τουρίστες, είναι ευπρόσδεκτος στην Πάτρα, κύριε Πελετίδη;

Παρά τις εκατέρωθεν φιλικές δηλώσεις και τα…ευχαριστήρια η αποχώρηση του Χρήστου Χάλαρη από την θέση του διοικητή του (ηλεκτρονικού) Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) δεν έγινε με τις καλύτερες συνθήκες. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης ουσιαστικά τον απομάκρυνε από την διοίκηση αφού μετά από αρκετούς μήνες διακριτικών συμβουλών περί παραιτήσεων για την διευκόλυνση των αλλαγών στον φορέα, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Έτσι, αναβαθμίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε διοικητής ο έμπειρος οικονομολόγος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής.

Τώρα αν ο Χρήστος Χάλαρης θα αξιοποιηθεί σε «άλλες σοβαρές θέσεις ευθύνης του Δημόσιου Τομέα», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση αποχώρησης ή θα τεθεί στο περιθώριο, θα φανεί πολύ σύντομα. Πριν την ΔΕΘ, εννοείται…

Αλήθεια ο κ.Παναγιώτη Δουφεξή εκτός από διακεκριμένος οικονομολόγος, υπήρξε και διευθυντής των γραφείων των δυο τελευταίων υπουργών Εργασίας (Γιάννη Βρούτση και Κωστή Χατζηδάκη) όπως έλεγε στενός συνεργάτης του πρώην διοικητή του e-ΕΦΚΑ;  

Πολλές αντιπάθειες έχει δημιουργήσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος. Παρά την αλαζονική συμπεριφορά του και τα παράπονα υπαλλήλων αλλά και πολιτών είχε την στήριξη των συνεργατών του τέως υπουργού (Κωστή Χατζηδάκη) και απέπνεε μια σιγουριά στις κινήσεις του, αφήνοντας διακριτικά (και όχι πάντα) να εννοηθεί ότι είναι πανίσχυρος με υψηλές διασυνδέσεις στο κόμμα και την κυβέρνηση.

Τα ίδια ακριβώς λένε πως προσπάθησε να κάνει και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού (Κώστα Σκρέκα) στις αρχές Ιανουαρίου αλλά αυτή την φορά έπεσε σε…τοίχο. Ο νέος υπουργός έχει χαμηλό προφίλ, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αποτελεσματικότητα, στην διαφάνεια και την νομιμότητα. Κι αυτό απαιτεί από όλους χωρίς εξαιρέσεις. 

Και επειδή οι ενέργειές του έφθασαν με λεπτομέρειες μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, όπως λένε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, είναι το πρώτο φαβορί για… αναχώρηση, είτε γίνει μετασχηματισμός, είτε όχι. Πως αλλάζουν τα πράγματα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ