Provocateur: Η αθέατη πλευρά της ελληνικής πολιτικής σκηνής…

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.
  • Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Πρόεδρος της American Express Global Business Travel (GBT) Γκρεγκ Ο΄Χάρα με θέμα τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού. Πρόκειται για τον εκπρόσωπο ενός εκ των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών φορέων στον κόσμο με παρουσία σε 140 χώρες και την κορυφαία εταιρεία επαγγελματικών ταξιδιών στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Μεγ. Βρετανία και την Αυστραλία.
  • Παρόμοιες συναντήσεις έχουν ζητήσει και άλλοι τουριστικοί οργανισμοί αλλά όπως λέγεται παραπέμφθηκαν στα αρμόδια υπουργεία (Τουρισμού, Ανάπτυξης) αναλόγως των αιτημάτων που υποβλήθηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου.
  • Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη συστάθηκε ειδική ομάδα εργασίας με σκοπό την κατάρτιση μέσα στους επόμενους μήνες ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εθνικής στρατηγικής βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης 10ετούς διάρκειας για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο τίτλος του σχεδίου θα είναι «Εθνικό Σύμφωνο για τον Βιώσιμο Τουρισμό 2021-2030», θα βασίζεται σε διεθνή πρότυπα και ανάλογα σχέδια εθνικής στρατηγικής χωρών που βρίσκονται στο Top5 της τουριστικής βιομηχανίας παγκοσμίως. Πρόεδρος της επιτροπής τέθηκε η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βασιλική Λοΐζου.
  • Μέσα στις δυο πρώτες εβδομάδες του επόμενου μήνα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την μεταβίβασης του Ελληνικού στη Lamda Development από το Ελληνικό Δημόσιο. Όπως αναφέρουν ανεπίσημα και οι δυο πλευρές απομένουν τυπικές λεπτομέρειες για τα διαδικαστικά και ουσιαστικά μετά από χρόνια γραφειοκρατικών θεμάτων και εμποδίων όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει και επίσημα το έργο του Ελληνικού.
  • Ένα εντελώς νέο αναπτυξιακό περιβάλλον αναμένεται να δημιουργήσουν στην Ελλάδα τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι το 2027, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών ελληνικών και ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Όλες οι αναλύσεις δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν μέχρι το 2024 να χορηγηθούν νέα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 24 δισ. ευρώ και ως το 2026 νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις της χώρας ύψους 33 δισ. ευρώ.
  • Με αυστηρούς όρους, προϋποθέσεις και εγγυήσεις – σε σχέση με το παρελθόν – για να μην δημιουργηθούν νέες «στρατιές» κακοπληρωτών αλλά αυτά τα κεφάλαια θα μεταμορφώσουν ουσιαστικά την πραγματική οικονομία μετά από 11-12 χρόνια ύφεσης και ασφυκτικών συνθηκών για τους επιχειρηματίες της Ελλάδας.
  • Αλγεινές εντυπώσεις ακόμη και σε γνωστούς εφοπλιστές προκάλεσαν οι πρωτοφανείς δηλώσεις του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη στο ντοκιμαντέρ «Black Trail», όπου με χυδαίες εκφράσεις πεζοδρομιακού ύφους τονίζει ότι «οι πλοιοκτήτες δεν χρειάζονται την ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο» (Εμπορικής Ναυτιλίας) και τον…Πρωθυπουργό, που δεν έχει «χρησιμότητα». Μάλιστα, για τον πρωθυπουργό φαίνεται να δηλώνει με ιδιαίτερη έμφαση ότι (οι εφοπλιστές όπως ο ίδιος) λόγω της οικονομικής δύναμής τους «Μπορούν να χέσ***ουν πάνω στον πρωθυπουργό»!
  • Οι εκ των υστέρων ισχυρισμοί του περί κακόβουλων Πορτογάλων δημοσιογράφων και μονταρισμένων πλάνων σε κατασκευασμένο και μονταρισμένο- χωρίς τη συγκατάθεσή του- ρεπορτάζ με τρόπο βάναυσο εκτός θέματος και ειρμού, διαψεύδονται από διαφορετικές πλευρές (και την ίδια την εικόνα του) ενώ οργή προκαλεί η έμμεση…απειλή του για την χρήση νομικών μέσων για την τιμωρία όσων τόλμησαν (ή θα τολμήσουν) να προβάλουν τις συγκεκριμένες δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα.
  • Πιέσεις στην κυβέρνηση ασκεί η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν για την ψήφιση νομοσχεδίου για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος HAPS (Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων του τραπεζικού τομέα), γνωστό στην Ελλάδα και ως Σχέδιο «Ηρακλής». Παρότι έχει εγκρίνει το σχέδιο για την ενεργοποίηση του «Ηρακλή ΙΙ» για την τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, ο νόμος δεν έχει περάσει από την Βουλή και συνεπώς θα καθυστερήσει η έναρξή του.
  • Επισήμως, είχε ανακοινωθεί προ τριμήνου ότι θα είχε κλείσει το θέμα στις αρχές Μαΐου αλλά βαδίζουμε πλέον προς τον Ιούνιο και ακόμα δεν έχει φθάσει στο Κοινοβούλιο…
  • Οριστικοποιήθηκε η διοργάνωση της πρώτης έκθεσης αμυντικών συστημάτων στην Ελλάδα μετά την κήρυξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Αμύνης και Εμπορικής Ναυτιλίας, με την συνεργασία του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και την υποστήριξη της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ). Πρόκειται για την Έκθεση DEFEA, που θα φιλοξενηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος από τις 13 ως και τις 15 Ιουλίου, με την συμμετοχή βιομηχανιών και εταιρειών από 22 χώρες.
  • Η Κακοκαιρία «Μήδεια» σάρωσε πολλές περιοχές στο πέρασμά της τον Φεβρουάριο προκαλώντας διακοπές ρεύματος και ζημιές αλλά όσο κι αν φαίνεται απίστευτο σε κάποιους Δήμους περιμένουν – γενικά και αόριστα- από το ελληνικό κράτος την…μαγική του παρέμβαση ή να αναλάβουν οι πολίτες με προσωπικά τους έξοδα ή και εργασία να κάνουν την δική τους δουλειά. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Δήμος Κηφισιάς, όπου εδώ και μήνες, παρά τις εκκλήσεις και τα παράπονα των δημοτών, σωροί από σπασμένα κλαδιά δέντρων βρίσκονται ακόμα σε πεζοδρόμια και άλλους χώρους στις περιοχές της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας, της Πολιτείας και της Εκάλης.
  • Αν δημιουργηθούν μέσα στο καλοκαίρι εστίες φωτιάς από τα ξερά κλαδιά και υπάρχουν συνθήκες για…νέο Μάτι δεν απασχολεί κανέναν στο Δημαρχείο της Κηφισιάς.
  • Λεφτά έχουν οι πολίτες! Πως είπατε;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ