Provocateur: Η αθέατη πλευρά της ελληνικής πολιτικής σκηνής…

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.
  • Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχους της Κομισιόν ότι το σχέδιο της Ελλάδας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης – γνωστό και ως εθνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0» – υποβλήθηκαν από τα πρώτα στις Βρυξέλλες (κατά άλλους στην πρώτη 3αδα) και επιπλέον ήταν άρτιο, με αποτέλεσμα εκτός από τα εγκώμια, να θεωρείται σίγουρη η έγκρισή του μέσα στο επόμενο μήνα.
  • Αντιθέτως, άλλες χώρες θα πρέπει να υποβάλλουν προηγουμένως τις απαραίτητες διορθώσεις και αλλαγές πριν λάβουν έγκριση σε…δεύτερη φάση.
  • Το εξαιρετικό αποτέλεσμα και σε χρόνο ρεκόρ οφείλεται στην ειδική ομάδα («task force») που σκέφτηκε και ενέκρινε ο Πρωθυπουργός στην οποία μετείχαν μέλη της κυβέρνησης, στελέχη του οικονομικού επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου, ο διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου και υψηλόβαθμα εξειδικευμένα στελέχη των διεθνών συμβουλευτικών εταιρειών PwC και Grant Thornton. Πραγματικά ελίτ ομάδα εργασίας.
  • Το «καπέλο» στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας βγάζουν αρκετά στελέχη – ανάμεσα τους και πρώην υπουργοί – της Νέας Δημοκρατίας για την άσκηση βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βόρεια Μακεδονία, αν δεν προβούν σε συγκεκριμένες αλλαγές σε θέματα ταυτότητας, γλώσσας, ιστορίας και αναφορών εδαφικών διεκδικήσεων.
  • Είναι τόσο σθεναρή η στάση των πολιτικών δυνάμεων της Βουλγαρίας, παρά τις πιέσεις, που έφθασε στο σημείο να κάνει δημόσια έκκληση σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις προς την Βουλγαρία ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να επιτρέψει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Κι έχει και προσωρινή κυβέρνηση η Βουλγαρία…
  • Προσπάθεια για την επιτάχυνση συγκεκριμένων ιδιωτικοποιήσεων με μεγάλο ενδιαφέρον θα καταβάλει μέσα στους επόμενους μήνες -και εντός του καλοκαιριού το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan). Με μια πρώτη ματιά είναι εμφανές πως προτεραιότητα έχουν οι ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών λιμανιών, όπως της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας και του Βόλου, όπου αναμένεται μάλιστα σύντομα και η σχετική προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, οι μαρίνες και η αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούβες της Κρήτης.
  • Με καθυστέρηση 4 ετών η ελληνική κυβέρνηση (της Νέας Δημοκρατίας) θα διορθώσει μια …στρέβλωση των εποπτικών ελέγχων στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να αποτελέσει παγκόσμια «πατέντα»: η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μην έχει την δυνατότητα ελέγχου των πρακτικών των Επιτροπών Ελέγχου των (εισηγμένων) τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών. Το υπουργείο Οικονομικών θα προβεί στην αλλαγή των διατάξεων του Ν. 4449/2017, με τις οποίες προβλέπεται ότι ο έλεγχος είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) παρότι αυτό είναι… παράβαση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού ΕΕ 537/2014!
  • Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει συμβεί αυτό αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το…εμπνεύστηκε με βάση τα δεδομένων τρίτων χωρών όπως της Ρωσίας, της Κίνας, της Βενεζουέλας και της Βόρεια Κορέας.
  • Το ωραίο είναι πως με βάση το άρθρο 74 του Ν. 4706/2020 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η αρμόδια για να ελέγχει τα πρακτικά των Επιτροπών Ελέγχων των εισηγμένων και να επιβάλει κυρώσεις, διοικητικές και οικονομικές (πρόστιμο) μέχρι 1 εκατ. ευρώ. Εκτός των τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, βεβαίως…
  • Με την ευκαιρία αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν πρόκειται να εγκρίνει παράταση στην εφαρμογή των διατάξεων του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης που τίθεται σε ισχύ τον Ιούλιο παρά τις πιέσεις πολύ ισχυρών επιχειρηματιών και επενδυτών;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ