Joker: Μέσα πάμε καλά – Το παράδειγμα του ΤΧΣ

Το 2021 το ΤΧΣ εκλήθη ξανά να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και το έκανε με στυλ. Βέβαια, όπως συνηθίζουμε, στην Ελλάδα, ξεχνάμε πως πίσω από τους οργανισμούς και τις εταιρείες βρίσκονται άνθρωποι. Το ΤΧΣ είχε την τύχη να έχει στο «τιμόνι» του, τον Ηλία Ξηρουχάκη.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει έναν εξαιρετικά σημαίνοντα ρόλο στα τραπεζικά πράγματα της χώρας, αφού την τελευταία δεκαετία και πλέον έχει κληθεί να ξελασπώσει τις συστημικές τράπεζες ουκ ολίγες φορές.

Πολλοί το βλέπουν ως αναγκαίο κακό, όμως η πραγματικότητα είναι ότι με τα χρήματα του Ευρωπαίου (και Έλληνα προφανώς!) φορολογούμενου, το ΤΧΣ επένδυσε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, δίνοντας έτσι συνέχεια στην οικονομία.

Το 2021 το ΤΧΣ εκλήθη ξανά να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και το έκανε με στυλ και ουσία!
– Τράπεζα Πειραιώς: 1,38 δισ. ευρώ.
– Alpha Bank: 900 εκατ. ευρώ
– Τράπεζα Αττικής

Και οι 3 τράπεζες πραγματοποίησαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με την ουσιαστική συμμετοχή του ΤΧΣ, δίνοντας έτσι ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στις ίδιες, όσο και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

Όλα έγιναν «by the book» που λένε και στο χωριό μου, δείχνοντας έτσι στους «έξω» ότι και οι «μέσα» μπορούν και θέλουν. Κομβικό σημείο αλλαγής των πραγμάτων περί το ΤΧΣ η αλλαγή διοίκησης και η ανάληψη των ηνίων του Ταμείου από τον Ηλία Ξηρουχάκη, έναν πολύ έμπειρο και αποφασιστικό Έλληνα μάνατζερ, ο οποίος έδωσε στο ΤΧΣ νέα πνοή.

Ευχόμαστε το 2022 να μας επιφυλάσσει κι άλλα τέτοια!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ