Κάτι…μυρίζει με τα (κινεζικά) self test

Καταγγελίες για χιλιάδες «Made in China» rapid test που είχαν θετικό αποτέλεσμα στον κορωνοϊό αλλά στην συνέχεια μετά τον επανέλεγχό τους εργαστηριακά με μοριακό έλεγχο, βγήκαν λανθασμένα. Ακόμα και δείγμα από αναψυκτικό βγήκε θετικό!

Παρά τις δηλώσεις για την επιτυχημένη διαδικασία της διάθεσης και διεξαγωγής των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) και τις μεμονωμένες τις θριαμβολογίες, αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες οι επισημάνσεις από έμπειρα στελέχη του χώρου υγείας, της δημόσιας υγείας και του φαρμακευτικού κλάδου πως υπάρχουν προβλήματα και «αστοχίες». Υποθέσεις που θεωρούνται σοβαρές και είναι λανθασμένη η επιλογή να…θάβονται επιμελώς για να μην χαλάσει η θετική προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Και σε άλλες χώρες υπήρχαν προβλήματα με τα -κατά την πλειοψηφία τους- κατασκευασμένα σε κινεζικά εργοστάσια, έστω με διαφορετική επωνυμία ή για διαφορετικές εταιρείες, αυτοδιαγνωστικά τεστ, τα οποία έφθασαν στο σημείο να αναγκάσουν κυβερνήσεις (π.χ. Μεγ. Βρετανία, Αυστρία, Ουγγαρία) να στείλουν εκατομμύρια αντίτυπα απευθείας στην…χωματερή, μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους διαφορετικών παρτίδων. Άχρηστα βρέθηκαν εκατομμύρια τεστ ανίχνευσης από την Κίνα στην Βρετανία από τον Απρίλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020. Στα σκουπίδια κατέληξαν εκατομμύρια άλλα rapid test κατασκευασμένα στην Κίνα από την κυβέρνηση της Αυστρίας, που είχαν ελεγχθεί υποτίθεται για την αποτελεσματικότητά τους, ήταν πιστοποιημένα και είχαν ελεγχθεί δειγματοληπτικά πριν την διάθεσή τους.

Το θέμα πήρε διαστάσεις όμως όταν βουλευτής, μέλος του αυστριακού εθνικού συμβουλίου και γενικός γραμματέας του κόμματος «Ελευθερία», έκανε rapid test για κορωνοϊό σε ένα ποτήρι αναψυκτικό τύπου κόλα, ενώ μιλούσε στο βήμα της Aυστριακής Bουλής, το οποίο βγήκε σε λίγα λεπτά…θετικό!
Κι όμως στην Ελλάδα επισήμως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με καμία παρτίδα self test, διαφορετικών εταιρειών (επωνυμίες ή brands) και διαφορετικών κατασκευαστών.

Όπως μαθαίνει ο Joker του emea, η υπόθεση των self test δεν εξελίσσεται ομαλά, η αξιοπιστία των (φθηνών κινεζικών) τεστ είναι χαμηλή, οι πιστοποιήσεις είναι…αναξιόπιστες αφού δεν προέρχονται από διεθνείς φορείς -αλλά από ντόπιους με άγνωστα κριτήρια αξιολόγησης και συνθήκες- και οι καταγγελίες για την αποτελεσματικότητα ορισμένων παρτίδων είναι αρκετές. Και οι περισσότερες σοβαρές και αξιόπιστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως και την Παρασκευή είχαν εντοπιστεί σχεδόν 110.000 περιπτώσεις είχαν θετικό αποτέλεσμα, για τις οποίες στην συνέχεια ζητήθηκε επανέλεγχος με μοριακό τεστ (PRC). Τα εργαστηριακά αποτελέσματα έδειξαν ότι ορθώς θετικά είχαν βγει περίπου 12.000 τεστ (σύμφωνα με πληροφορίες 12.600) ενώ τα υπόλοιπα ήταν λανθασμένα. Συνεπώς, μόλις το 11,5% των θετικών αποτελεσμάτων των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self-test) τύπου rapid test ήταν σωστά ενώ το 88,5% αποδείχθηκε ότι ήταν λανθασμένα!

Αντιθέτως, οι αναγωγές στο σύνολο των διαγνωστικών τεστ είναι εξ ορισμού λανθασμένο καθώς όπως αποδείχτηκε και σε άλλες χώρες δεν υπάρχει κανένας τρόπος αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας τους στο σύνολό τους. Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι άμεσα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να μεριμνήσει για την αξιολόγηση των πιστοποιήσεων που φέρουν τα κινεζικά τεστ και την διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλες τις παρτίδες πριν την διανομή τους, όπως και την πραγματοποιήσει επανελέγχων – με συγκεκριμένη μεθοδολογία- ακόμα και των αρνητικών αποτελεσμάτων. Μάλιστα, να υπάρχει πρόβλεψη για βαριά πρόστιμα και αυστηρές κυρώσεις στις προκηρύξεις των επόμενων διαγωνισμών προμήθειας self test, εφόσον όλα προέρχονται από κινεζικά εργοστάσια.

Γιατί στην παρούσα φάση το θέμα είναι πόσα από τα υπόλοιπα 4,65 εκατομμύρια self test που έχουν βγει ως σήμερα αρνητικά είναι και αυτά λανθασμένα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ