Κάτι καλό αναμένεται για την τουριστική βιομηχανία φέτος…

Ένας από τους κορυφαίους ξενοδοχειακούς ομίλους, που διαθέτει τρεις δεκάδες resort μονάδες προγραμματίζει φέτος να λειτουργήσει ΟΛΟΚΛΗΡΟ το δυναμικό του.

Η σημασία του Τουρισμού για την χώρα μας είναι πέραν πάσης αμφιβολίας κομβική, για τα έσοδα, την απασχόληση, τα Δημόσια ταμεία, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν κ.ο.κ.

Μια ματιά, εξάλλου, στα περυσινά δεδομένα είναι ικανή να πείσει και τους πλέον δύσπιστους, για την συμβολή της στο ευρύτερο wellbeing των οικονομικών δεδομένων της πατρίδας μας.

Εξυπακούεται πως η συζήτηση για το μονόπλευρα όσο και παρωχημένο -εν πολλοίς- μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η πατρίδα μας κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, πρέπει να γίνει και δη άμεσα, καθώς μια mega-πανδημία ήταν αρκετή προκειμένου να μας αφήσει – περίπου – στον… άσο.

Ένα από τα πολλά όσο και βασανιστικά ερωτήματα που αναδύονται για την επερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν έχει να κάνει με την διαθεσιμότητα των ίδιων των τουριστικών επιχειρήσεων στη χώρα μας, σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Δηλαδή, πόσοι ξενοδόχοι – κυρίως – θα είναι ικανοί να ανοίξουν  τις επιχειρήσεις τους, υποδεχόμενοι αυτό που πολλοί αναμένουν ως ένα αξιοπρόσεκτο – τουλάχιστον – τουριστικό ρεύμα, το οποίο με την σειρά του θα αρχίσει να βγάζει τμήμα των περυσινών… σπασμένων. Αναμφίβολα, θα απαιτηθεί μια «καθαρή» διετία έως ότου η συγκεκριμένη βιομηχανία βρεθεί και πάλι on track προς την αναζήτηση νέων πεδίων δόξης.

Πέρυσι, όταν και τα δεδομένα ήταν εντελώς πρωτόγνωρα και όλα ξεκίνησαν σαφώς αργότερα, κάτι λιγότερο από τα μισά ξενοδοχεία της πατρίδας μας άνοιξαν τις πόρτες τους ώστε να υποδεχτούν το -περιορισμένο, είναι αλήθεια- πλήθος των τουριστών. Ακόμη και οι πλέον γνωστοί, οργανωμένοι όσο και μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι μετά βίας λειτούργησαν τμήμα του δυναμικού τους. Κι αυτό, καθώς δεν «έβλεπαν» την ζήτηση να κινείται σε σημεία ικανά ώστε να… ρίξουν στην μάχη το full force του δυναμικού τους.

Κάτι, που φέτος αναμένεται να αντιστραφεί πλήρως. Τουλάχιστον, όπως προκύπτει με βάση τα όσα ισχυρίζονται παράγοντες της εγχώριας τουριστικής αγοράς.

Για παράδειγμα, ένας από τους κορυφαίους ξενοδοχειακούς ομίλους, που διαθέτει τρεις δεκάδες resort μονάδες οι οποίες και εδρεύουν σε πολλαπλά όσο και διαφορετικά σημεία της πατρίδας μας, από τα βορειοανατολικά σύνορά μας μέχρι την ακροτελευταία νότια πλευρά, προγραμματίζει φέτος να λειτουργήσει ΟΛΟΚΛΗΡΟ το δυναμικό του. Ακόμη και τις city εκφάνσεις του. Ναι, και αυτές που διαθέτει στην πρωτεύουσα. Έστω κι εάν το τελευταίο καθυστερήσει για κάνα μήνα σε σχέση με τις υπόλοιπες πολυτελείς εγκαταστάσεις του.

Βλέπετε, έχοντας προβεί σε εκτενείς οικονομικές αναλύσεις, θεωρεί πως το σενάριο της επίτευξης του 50% των μεγεθών (επισκεπτών και εσόδων) της καλύτερης τουριστικής σεζόν ever, το 2019, μπορεί να αποδειχτεί ρεαλιστικό, όσο και απτό.

Μάλιστα, με βάση τα δεδομένα που βρίσκονται στην διάθεσή τους κατά την τελευταία εβδομάδα, θεωρούν πως ο Σεπτέμβριος θα αποτελέσει την αρχή ενός μακρού δίμηνου, καθώς παρατηρείται μια προδιάθεση να παραταθεί σε αξιοπρόσεκτο βαθμό προς το… βαθύ φθινόπωρο.

Όλα αυτά, όπως ισχυρίζονται οι παράγοντες του ξενοδοχειακού ομίλου, αρκεί να βοηθήσουν κομματάκι και τα νέα από το μέτωπο του εμβολιασμού σε διεθνές επίπεδο. Μην ξεχνάμε πως όσοι Έλληνες κι εάν εμβολιαστούν, η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών προέρχονται από το εξωτερικό.

Σημαντική πρόοδος εάν αναλογιστεί κάποιος πως ο ίδιος όμιλος κατά την καλοκαιρινή σεζόν του 2020, κατάφερε (ή θέλησε) να λειτουργήσει κάτι λιγότερο από το ήμισυ των resort καταλυμάτων που διαθέτει. Όσο για τις city εκδοχές του, ακόμη κλειστές παραμένουν… 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ