Οι εντιμότατοι φίλοι μου

Πως συνδέονται ένας Ιταλός τραπεζίτης και οικονομολόγος με ένα υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος ελληνικής τράπεζας με κυπριακή υπηκοότητα και εμπειρία άνω των 30 ετών σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Η φιλία είναι τελικώς μεγάλο εργαλείο! Μπορεί η ζωή να τους χώρισε, αλλά τελικώς ξαναβρέθηκαν. Περί των κ.κ. Marco Giovanni Mazzucchelli και Κώστα Μιχαηλίδη ο λόγος. Συνάδελφοι και φίλοι στην Credit Suisse στο παρελθόν, οι οποίοι ξαναβρέθηκαν στην Ελλάδα: μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ο πρώτος, Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) ο δεύτερος.
Το ΤΧΣ είναι, ως γνωστόν, ο μεγαλομέτοχος της Εθνικής Τράπεζας (με 40,3%) της Ελλάδος και τον καιρό αυτό συζητάει την ανανέωση ή μη της θητείας του Προέδρου της Τράπεζας. Κι ενώ οι γνώμες ένθεν κακείθεν συντείνουν στο να μην ανανεωθεί η θητεία για μία σειρά λόγων που είναι γνωστοί στην αγορά, ο Ιταλός φίλος του Κύπριου Προέδρου έχει επιδοθεί σε πιεστικό λόμπινγκ για να διασφαλίσει την πολυπόθητη ανανέωση.

Γιατί όμως τέτοια πρεμούρα; Είναι μόνο η φιλία, ή ο Ιταλός προσβλέπει και σε κάτι άλλο;

Είναι γνωστό ότι ο Ιταλός τραπεζίτης είναι πολύ business oriented και προσπαθεί να πλασάρει τις ξένες εταιρείες που εκπροσωπεί ή συνεργάζεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για διάφορες πολύ επικερδείς δουλειές, με το ειδικό βάρος βέβαια που συνεπάγεται η θέση του στο ΤΧΣ.

Ίσως πιστεύει ότι αν ανανεωθεί η θητεία του Προέδρου, θα του το ανταποδώσει με καλές δουλειές στην Εθνική Τράπεζα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ