Η ΦΑΓΕ και το παρασκήνιο με το «μαϊμού» ελληνικό γιαούρτι από το…Λουξεμβούργο

Πως μια επένδυση 277 εκατ. ευρώ για την δημιουργία ενός εργοστασίου παραγωγής γιαουρτιού κατέληξε σε αδιέξοδο, μετά από τέσσερα χρόνια διαβουλεύσεων και προσπαθειών, εξαιτίας ενστάσεων και πρωτοφανών καταγγελιών από κατοίκους και βουλευτές.

Άδοξο τέλος είχε η προσπάθεια του ομίλου ΦΑΓΕ, που έχει μεταφέρει την έδρα της από το 2012 στο Λουξεμβούργο, για την έγκριση του σχεδίου δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής ελληνικού γιαουρτιού στη βιομηχανική ζώνη του Μπέτεμπουργκ του «Μεγάλου Δουκάτου». Η εταιρεία της οικογένειας Φιλίππου πριν από τέσσερα χρόνια είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να κατασκευάσει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο προκειμένου «να παράγει 80.000 τόνους ελληνικού γιαουρτιού ετησίως».

Η ακύρωση του μεγαλεπήβολου σχεδίου αποκαλύφθηκε χθες μέσω επίσημης ανακοίνωσης του Υπουργείου Οικονομικών του Λουξεμβούργου, στην οποία αναφέρεται πως αρχικά η διοίκηση της ΦΑΓΕ είχε ενημερώσει στις 17 Σεπτεμβρίου για την πρόθεσή της να εγκαταλείψει το σχέδιο για τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους της στο  υπουργείο την Δευτέρα, για να δοθούν διευκρινίσεις για την συγκεκριμένη απόφαση, όπως επίσης και για άλλες πτυχές της επένδυσης.

Για παράδειγμα η κυβέρνηση είχε παραχωρήσει σε ειδική, προνομιακή, τιμή έναν βιομηχανικό χώρο 15 εκταρίων στο Μπέτεμπουργκ και μετά την ακύρωση του σχεδίου θα πρέπει να επιστραφεί στο  κράτος στην τιμή αγοράς, όπως αναφέρουν σχετικά τοπικά δημοσιεύματα.

Σε αυτή την συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της ΦΑΓΕ επανέλαβαν την απόφασή τους, επικαλούμενοι τις αντιδράσεις τοπικών φορέων για την ανέγερση του εργοστασίου, την αδυναμία εξασφάλισης των περιβαλλοντολογικών αδειών και των λοιπών αδειών λειτουργίας που προβλέπονται από την -εξαιρετικά αυστηρή- νομοθεσία του   «Μεγάλου Δουκάτου».

Είναι χαρακτηριστικό πως οι Δήμαρχοι των δυο δήμων που γειτνιάσουν με την έκταση που είχε παραχωρηθεί στην ΦΑΓΕ είχαν εκφραστεί αρνητικά, παρά το επιχειρηματικό πλάνο που προέβλεπε την δημιουργία 300 θέσεων εργασίας και την επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ, με την προοπτική το έργο να φτάσει -στην τελική του φάση- στα 277 εκατ. ευρώ  (εκτίμηση προϋπολογισμού). Μάλιστα, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την αδειοδότηση της μονάδας της ΦΑΓΕ υποβλήθηκαν συνολικά 15 ενστάσεις από τους κατοίκους της περιοχής και δυο αναφορές από τις αντίστοιχες δημοτικές αρχές. 

Επισήμως, η επένδυση της ΦΑΓΕ προσέκρουσε στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και στις σοβαρές ενστάσεις για την περιβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων από την επεξεργασία του γάλακτος και την τεράστια κατανάλωση πόσιμου νερού για την λειτουργία της βιομηχανικής μονάδας.

Όμως όπως μαθαίνει ο Joker του emea, δυο άλλοι παράγοντες έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για την ακύρωση του σχεδίου για την ανέγερση εργοστασίου στο Λουξεμβούργο. 

Ο πρώτος παράγοντας είναι οι πιθανές δικαστικές περιπέτειες της διοίκησης της ΦΑΓΕ μετά τις καταγγελίες βουλευτών της αντιπολίτευσης και εκπροσώπων από το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα για ύποπτες συναλλαγές με δυο συμβουλευτικές εταιρείες που δεν έχουν ουσιαστικά πραγματική δραστηριότητα (προσωπικό, γραφεία, πελάτες, λειτουργικά έξοδα, κτλ). Δημοσιεύματα κάνουν λόγω για έναρξη εισαγγελικής έρευνας υπό άκρα μυστικότητα καθώς εξετάζονται οι σχέσεις των εταιρειών με μέλη της οικογένεια Φιλίππου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση θα κληθεί θα δώσει πειστικές απαντήσεις στους μετόχους, στους ομολογιούχους και στους οίκους αξιολόγησης για τα κεφάλαια που επένδυσε στο σχέδιο την τελευταία τετραετία και να δικαιολογήσει τις δαπάνες, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της εισαγγελικής έρευνας. 

Ο δεύτερος παράγοντας είναι το…τελικό προϊόν, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορούσε να φέρει την επωνυμία «ελληνικό γιαούρτι» (όπως αναφέρονταν στο αρχικό business plan) μετά την περυσινή απόφαση της Κομισιόν, με την οποία επιβλήθηκε η αλλαγή νομοθεσίας στην Τσεχία, προκειμένου να μην υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής προϊόντος από τις γαλακτοβιομηχανίες της χώρας με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι».

Με τα νέα δεδομένα, το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο θα ξεκινούσε την παραγωγή γιαουρτιού χωρίς την ένδειξη «ελληνικό γιαούρτι» στην καλύτερη των περιπτώσεων το 2022 υπό τον φόβο καταδίκης του Λουξεμβούργο από την Κομισιόν. Και χωρίς την συγκεκριμένη ένδειξη το τελικό προϊόν θα υστερούσε στην αγορά έναντι των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών ενώ θα είχε να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα από δεκάδες χώρες που παράγουν φθηνά…επιδόρπια γιαουρτιού και απομιμήσεις γιαουρτιού. Δυστυχώς, οι ειδικοί είχαν προβλέψει τους κινδύνους για το «μαϊμού» ελληνικό γιαούρτι από το…Λουξεμβούργο.

Άλλωστε, «ελληνικό γιαούρτι» και προϊόν Λουξεμβούργου είναι σχήμα οξύμωρο ακόμα και για τους άσχετους τουρίστες… 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ