Οικονομική διπλωματία περί… πάρτης!

Η καταγγελία που δεχτήκαμε συγκεκριμένη, όσο και στοιχειοθετημένη, με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις

Εδώ και ορισμένα χρόνια έχει γίνει αντιληπτό και στον πλέον αδαή περί του επιχειρείν πως η οικονομική διπλωματία μπορεί (και πρέπει) να λειτουργεί ως προέκταση των συμφερόντων των επιχειρήσεων μιας χώρας στην προσπάθεια που καταβάλουν προκειμένου να διεισδύσουν σε ξένες αγορές.

Οι δε εκπρόσωποί τους μετατρέπονται σε άλλους «ευαγγελιστές» των συμφερόντων των επιχειρήσεων της πατρογονικής γης στις χώρες που υπηρετούν.

Από αυτό το σημείο, βέβαια, μέχρι αυτού να μεταβάλλονται σε αρκούντως επιθετικούς μεσάζοντες, ζητώντας από υπέρογκα ανταλλάγματα και στάνταρντ αμοιβές, μέχρι μειοψηφικά ποσοστά των επιχειρήσεων που τυγχάνει να προστρέχουν στην βοήθειά τους, απλά και μόνο στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, απέχει πόρρω από την έννοια της οικονομικής διπλωματίας και των καλών υπηρεσιών προς την πατρίδα.

Η καταγγελία που δεχτήκαμε συγκεκριμένη, όσο και στοιχειοθετημένη, με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις. Η υπόθεση έλαβε χώρα προ διετίας, με την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο τόπος του… εγκλήματος; Οι πέραν του Ατλαντικού ακτές. Η εταιρεία; Καινοτόμος, με μοναδικό προϊόν-πρόταση για τον εν γένει χώρο της Υγείας, της Άμυνας, μα και της βιομηχανίας. Ζητούμενο; Να βρεθούν οι κατάλληλες υποψήφιες εταιρείες που θα μπορούσαν να αναλάβουν το «κτίσιμο» ενός δικτύου αντιπροσώπων όχι τόσο σε γεωγραφικό επίπεδο, μα με βάση τους εμπορικούς τομείς ενδιαφέροντος. «Κάτι εξαιρετικά σύνηθες όσο και απλό, όσο εξειδικευμένο κι εάν φαντάζει στην περίπτωση της εν λόγω εταιρείας καινοτομίας», ενδεχομένως να σκεφτείτε και δικαίως.

Αμ δε! Τα… σαϊνια του εμπορικού τμήματος της πρεσβείας, αφού ανήγαγαν το ζήτημα σε αντικείμενο δυσκολίας εφάμιλλο με την εύρεση του εμβολίου του κορωνοϊού ή της ίασης του καρκίνου, φρόντισαν να εξηγήσουν το γιατί: Ενδιαφέρονταν να τους δοθούν μετοχές που να ισούται με μονοψήφιο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας! Μάλιστα, επέδειξαν και ιδιαίτερα εξελιγμένες διαπραγματευτικές δυνατότητες, καθώς πρότειναν ως εναλλακτική λύση (κάτι ως ένδειξη καλής πίστης, τρομάρα τους…) την συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ως επενδυτές, με ένα premium add on από την πλευρά της επιχείρησης, ως αναγνώριση των καλών τους υπηρεσιών…

Εξυπακούεται πως η σεμνή τελετή έλαβε τέλος επί τόπου, με τους δημόσιους λειτουργούς να μένουν με την όρεξη και με άδεια τα χέρια και τα ηγετικά στελέχη της εταιρείας με ορισμένες μαγνητοφωνημένες facetoface (μάλιστα) συνομιλίες. Το δε περιεχόμενο, σωστό περιβόλι… 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ