Joker: Ο “άγνωστος Χ” του τουρισμού, “διχάζει” κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδας

Η “κόντρα των αριθμών” ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΤτΕ δημιουργεί αντιφατικά μηνύματα στην αγορά

Καθώς η χώρα προσπαθεί να επιστρέψει σε μια νέα κανονικότητα μετά τη λήξη της καραντίνας, οι οικονομικές επιπτώσεις που αφήνει πίσω της η πανδημία, ακόμα δεν έχουν υπολογιστεί πόσες και ποιες θα είναι αυτές. 

Ο τουρισμός δέχεται σημαντικό πλήγμα σε όλο τον κόσμο και σε χώρες όπως η Ελλάδα στην οποία αποτελεί σημαντικό κομμάτι των εσόδων του κράτους, το πλήγμα αυτό αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλο. 

Σύμφωνα με όσα φτάνουν στα αυτιά του joker, κυβέρνηση και τράπεζα της Ελλάδας έχουν τελείως διαφορετική τοποθέτηση και αντίληψη τόσο της σημασίας όσο και των επιπτώσεων που έχει ο τουρισμός στο ΑΕΠ της χώρας. Παρά το γεγονός ότι το ποσό που μπαίνει κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία από τον τουρισμό είναι αντικειμενικό και μετρήσιμο, η Τράπεζα της Ελλάδας υπολογίζει πως το “χτύπημα” στον τουρισμό (μαζί με όλα τα υπόλοιπα που αφήνει πίσω της η πανδημια) δεν θα επηρεάσει το ΑΕΠ της χώρας πάνω από το 8,5% στο χειρότερο σενάριο. 

Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, υπολογίζει πως αν τα πράγματα τελικά δεν πάνε καλά φέτος με τον τουρισμό, η πτώση του ΑΕΠ θα είναι σίγουρα διψήφια. 

Αν και κάποιος μπορεί να δει τον συλλογισμό πίσω από την διαφορετική προσέγγιση, για παράδειγμα η Τράπεζα της Ελλάδας βάζει στην εξίσωση εκτός των εσόδων του τουρισμού και τα έξοδα του για να υπολογίσει το συνολικό αποτέλεσμα, κάτι που δεν είναι λάθος, οι διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στα δύο μέρη όπως αυτές διατυπώνονται, δημιουργούν αντιφατικά μηνύματα στην αγορά. 

Σε μια αγορά η οποία προσπαθεί ακόμα να βρει τον ρυθμό της και έχει μεγάλες ανησυχίες για το πως θα κινηθεί η χρονιά από εδώ και πέρα, την ίδια στιγμή που πολλά ξενοδοχεία εξετάζουν το σενάριο να μην ανοίξουν καν για τη χρονιά, τα αντιφατικά μηνύματα είναι το χειρότερο “φάρμακο” για την εύρεση της ηρεμίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ