Sniper: Σπουδές και εργασία από την Lidl Hellas, οι 400.000 e-πελάτες της Alpha Bank, ο “γάμος” Shopflix.gr και Viva Wallet, και η new age τηλεφωνική εξυπηρέτηση της ΔΕΗ!

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο

Η εξεύρεση κατηρτισμένων στελεχών στις ημέρες μας ανάγεται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο, όσο και εν πολλοίς δίχως happy end task! Κι αυτό, ανεξαρτήτως τομέα δραστηριοποίησης, μεγέθους επιχείρησης, βαθμό ωριμότητας του υπό αναζήτηση κλάδου. Αρκεί, λ.χ. μια ματιά στον hot τομέα της τουριστικής βιομηχανίας προκειμένου να αντιληφθεί κάποιος τις ελλείψεις που παρατηρούνται. Εντός, μα και εκτός των συνόρων. Τελευταία, ολοένα και περισσότεροι όμιλοι και επιχειρήσεις, που αν μη τι άλλο ενέχουν ρόλο leader, προσπαθούν να αντιμετωπίζουν από την… ρίζα το ζήτημα. Ένα από τα πλέον «φωτεινά» παραδείγματα στην ευρύτερη στρατηγική καλλιέργειας, μορφοποίησης και σταδιακής ανέλιξης στελεχειακού δυναμικού, το οποίο με τη σειρά του θα διακρίνεται από το πολυπόθητο loyalty και κατ’ επέκταση μια δέσμευση πολύχρονης συνεργασίας, είναι και αυτό της Lidl Hellas.

Για την ακρίβεια, το Lidl UP: Learn & Work, ένα πρωτοποριακό, διετές πρόγραμμα που δημιούργησε η Lidl Hellas σε συνεργασία με το δημόσιο Πειραματικό Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας και το Ελληνογερμανικό, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Απευθύνεται δε σε όσους νέους έχουν λάβει πρόσφατα το απολυτήριο Λυκείου και επιθυμούν να συνδυάσουν τις σπουδές με μισθοδοσία και την λήψη αναγνωρισμένου πτυχίου.

Για την ακρίβεια, οι ενδιαφερόμενοι μέσω του Lidl UP: Learn & Work αποκτούν θεωρητική κατάρτιση στο δημόσιο Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας, ενώ παράλληλα θα λάβουν πραγματική εργασιακή εμπειρία σε κατάστημά της αλυσίδας στην Αττική. Και το ακόμη καλύτερο, με την ολοκλήρωση των εξετάσεων στο δημόσιο Πειραματικό Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας και των εκπαιδεύσεων στο κατάστημα, οι νεαροί σπουδαστές θα πληρώσουν μια θέση Υποδιευθυντή Καταστήματος της Lidl Hellas.

Μέσω του Lidl UP: Learn & Work, οι ενδιαφερόμενοι ενόσω σπουδάζουν θα λαμβάνουν μισθό που ξεκινά από τα 510 ευρώ μεικτά το μήνα για τον πρώτο χρόνο και 585 ευρώ κατά το δεύτερο έτος.

Αναφορικά με την θέση του Υποδιευθυντή Καταστήματος της Lidl Hellas, ο αρχικός μηνιαίος μικτός μισθός ανέρχεται στα 1.350 ευρώ, τα οποία εντός τετραετίας διαμορφώνονται σε 1.700 ευρώ μικτά. Παράλληλα, του προσφέρεται και ιδιωτική ιατρική ασφάλιση.


Το ποσό των 88 εκατομμυρίων ευρώ (και κάτι ψιλά, για την ακρίβεια…) επένδυσε συνολικά η Alpha Bank σε πληροφοριακά συστήματα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.     

Υπό αυτό το πρίσμα, οι πελάτες υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τις διαδικτυακές λύσεις της Alpha Bank, κάτι που αποτυπώνεται ανάγλυφα και στους Βασικούς Δείκτες Απόδοσης (KPIs): Συγκεκριμένα, οι νέες εγγραφές στην υπηρεσία e-Banking αυξήθηκαν κατά 31%, ξεπερνώντας τους 400.000 χρήστες. Παράλληλα, το 94 % των εγχρήματων συναλλαγών πραγματοποιείται -πλέον- μέσω ψηφιακών δικτύων, ενώ η έκδοση χρεωστικών καρτών μέσω της υπηρεσίας myAlpha Web και της εφαρμογής myAlpha Mobile κατέγραψε άνοδο που υπερέβη το 130%.

Στο ίδιο πλαίσιο, και έχοντας ως στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και την αποσυμφόρηση των ταμείων των καταστημάτων από τις καταθέσεις και τις πληρωμές με μετρητά, η Alpha Bank έχει εγκαταστήσει 460 Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (ΚΑΣ), σε 299 Καταστήματα, καλύπτοντας συνολικά το 100% του Δικτύου Καταστημάτων της.

Για την ενίσχυση της εξυπηρέτησης πελατών και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δικτύων ΑΤΜ της τράπεζας, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό του λειτουργικού τους κόστους, το 2021 πραγματοποιήθηκαν περίπου 350 μελέτες σκοπιμότητας, πρωτίστως σε ότι αφορά στη διαμόρφωση του δικτύου των Off-site ΑΤΜ (λ.χ. αποσύρσεις, μετεγκαταστάσεις, νέες εγκαταστάσεις, αντικαταστάσεις, αναπροσαρμογές ενοικιαζόμενων κ.ο.κ.) και συντάχθηκαν αναφορές κόστους-οφέλους για τη λειτουργία του συνόλου των Off-site ΑΤΜ. Επιπροσθέτως, η Alpha Bank προχώρησε στην εγκατάσταση 60 καινούριων ΑΤΜs (50 Off-site και 10 Καταστημάτων) και σε κατάργηση 62 ΑΤΜ (25 Off-site και 37 λόγω μεταβολών στο Δίκτυο Καταστημάτων). Οι δε συναλλαγές καταθέσεων μέσω ΑΤΜ παρουσίασαν αύξηση κατά 27% σε σχέση με το 2020.


Ένας χρόνος σημειώθηκε προ μερικών ημερών από τη στιγμή κατά την οποία ξεκίνησε η ανάπτυξη των πρώτων σημείων αυτόματης παραλαβής Skroutz Point, μέσω των οποίων το κορυφαίο marketplace στην χώρα μας αποσκοπούσε να βελτιστοποιήσει έτι περαιτέρω την αγοραστική εμπειρία που διασφάλιζε προς τους χρήστες της. Η προσπάθεια μέχρι τώρα «αγκαλιάστηκε» ενθέρμως από την πλευρά των τελευταίων, γεγονός που οδήγησε την Skroutz να έχει καταφέρει να αναπτύξει κάτι παραπάνω από 200 Skroutz Point στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, με τουλάχιστον 15 εξ’ αυτών να βρίσκονται στην συμπρωτεύουσα.

Μάλιστα, τα Smart lockers της Skroutz έχουν ήδη εξυπηρετήσει τουλάχιστον 150.000 παραγγελίες, με τον Ιούνιο -μόνο- να έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά περισσότερες από 32.000 αποστολές. Δείγμα πως ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές επιθυμούν να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους με βάση το δικό τους πρόγραμμα όπως διαμορφώνεται μέσα στην ημέρα, την ώρα που επιλέγουν ή προτιμούν. 

Από την πλευρά της, η υπηρεσία της Skroutz δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν τις αγορές τους εντός 2 ημερών από τη στιγμή κατά την οποία η παραγγελία τους φτάσει στο locker στο Skroutz Point που τους εξυπηρετεί, με ευέλικτες ώρες παραλαβής. Συνήθως τα σημεία αυτόματης παραλαβής πακέτων βρίσκονται σε πρατήρια υγρών καυσίμων, εστιατόρια, καταστήματα ψιλικών, parking και εν γένει κεντρικά και αρκούντως προσβάσιμα σημεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη. 


Σε όρους και ρυθμούς σύγχρονου ιδιωτικού οργανισμού κινείται -πλέον- και στην παραμικρή της πτυχή η ΔΕΗ. Πρόσφατο παράδειγμα ο τομέας της τηλεφωνικής εξυπηρέτησης.

Έπειτα από προσεκτική μελέτη των αναγκών των πελατών και επιδιώκοντας να θέσει τις βάσεις λειτουργίας σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η ΔΕΗ προχώρησε σε μία σειρά από αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του τηλεφωνικού της κέντρου.

Συγκεκριμένα, διεύρυνε το ωράριο λειτουργίας του τις καθημερινές από τις 07:00 έως τις 23:00, επέκτεινε τη δυνατότητα εξυπηρέτησης και κάθε Σάββατο από τις 10.00 έως τις 20:00, ενώ ταυτόχρονα προσέθεσε αυτοματοποιημένες υπηρεσίες ενημέρωσης υπολοίπου λογαριασμού και πορείας υλοποίησης αίτησης.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι το 2021 απαντήθηκαν περισσότερες από 4.000.000 κλήσεις, ενώ μέσα στο 2022 σε μηνιαία βάση εξυπηρετούνται περισσότεροι από 400.000 πελάτες. Μάλιστα, για το 80% των κλήσεων, ο μέσος χρόνος αναμονής δεν ξεπερνά τα 20 δευτερόλεπτα!


«Στροφές» ανεβάζει τελευταία το Shopflix.gr, έπειτα από ένα «νωθρό» ξεκίνημα, εμπλουτίζοντας διαρκώς τις προϊοντικές του κατηγορίες, διευρύνοντας τα διαθέσιμα brand και συνάπτοντας καίριας σημασίας συνεργασίες, μέσω των οποίων φιλοδοξεί να ανέβει επίπεδο σε κάθε τομέα.

Πρόσφατο πεδίο εξελίξεων αφορά στην προσθήκη νέων τρόπων πληρωμής στο πλαίσιο της λειτουργίας της ίδιας της πλατφόρμας. Αποτέλεσμα; Το Shopflix.gr να συνάψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Viva Wallet. Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας την πύλη πληρωμών Smart Checkout και ενσωματώνοντας, πολλαπλές μεθόδους πληρωμών, η πλατφόρμα αγορών εξασφαλίζει γρήγορους, εύκολους και αξιόπιστους τρόπους πληρωμής για το σύνολο των συναλλαγών που λαμβάνουν χώρα στην ίδια την πλατφόρμα.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι πρότινος, οι επισκέπτες του Shopflix.gr μπορούσαν να πληρώσουν την παραγγελία τους επιλέγοντας την χρήση της πιστωτικής /χρεωστικής κάρτας, αλλά και αντικαταβολής.

Έπειτα από τη συνεργασία με την Viva Wallet, οι πελάτες του  Shopflix.gr  διαθέτουν -πλέον- ακόμα περισσότερες επιλογές για να ολοκληρώσουν την παραγγελία τους: Από Apple και Google Pay μέχρι Διατραπεζική Συναλλαγή Iris της Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ (ΔΙΑΣ ΑΕ) και το ηλεκτρονικό πορτοφόλι της Viva Wallet!


Στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας εγκαινιάστηκε η λειτουργία του σταθμού ανεφοδιασμού αεροπορικών καυσίμων στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται για την αποθήκη καυσίμων της εταιρείας GISSCO A.E., που βρίσκεται εντός του χώρου του αεροδρομίου, μέσω της οποίας μπορεί να εφοδιάζει τις πτήσεις τσάρτερ. Διαδικασία που τερματίστηκε κάποια στιγμή το 2017, με απόφαση της τότε κυβέρνησης του Σύριζα και δη του υπουργού Ανάπτυξης, Γιώργου Σταθάκη. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιούνται πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό, «πνίγοντας» τις όποιες πιθανότητες και ευκαιρίες επενδύσεων ή ανάπτυξης μιας εθνικά ευαίσθητα περιοχής!

Με την αλλαγή της κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019 και σε συνάρτηση με το καθολικό αίτημα τω θεσμικών φορέων της ευρύτερης περιοχής για την επίλυση του ζητήματος, οι επιτελείς της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη πήραν «ζεστά» την υπόθεση και επέλεξαν την GISSCO A.E. που θεωρείται από τις κορυφαίες στον συγκεκριμένο τομέα και δραστηριοποιείται και σε άλλα αεροδρόμια της χώρας, δημιουργώντας και λειτουργώντας αποθήκη αεροπορικών καυσίμων.

Αποτέλεσμα; Κατά το πρώτο διήμερο της νέας κατάστασης, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις πτήσεις τσάρτερ προερχόμενες από το Παρίσι, μεταφέροντας πολύτιμους -για τα οικονομικά των επιχειρήσεων της περιοχής- τουρίστες. Αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες διεθνείς πτήσεις εντός του τρέχοντος μηνός τόσο από την Γαλλία, όσο και από τις ΗΠΑ, από τις οποίες θα προσγειωθούν στρατιωτικοί.


Για το τέλος επιλέξαμε να ευλογήσουμε τα (ανύπαρκτα) γένια μας. Κι αυτό, καθώς προ μερικών ημερών από αυτήν εδώ τη στήλη είχαμε κάνει αναφορά σχετικά με την πρόθεση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (ΔΑΑ) να ξεκινήσει τη διάθεση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (Sustainable Aviation Fuel – SAF).

Συγκεκριμένα, είχαμε αναφέρει -μεταξύ άλλων- πως: «…Σήμερα, καύσιμα SAF διατίθενται σε μόλις 8 ευρωπαϊκά αεροδρόμια (Φρανκφούρτη, Μόναχο, Άμστερνταμ, Σαρλ Ντε Γκωλ Παρίσι, Ελσίνκι, Στοκχόλμη, Αμβούργο και Θεσσαλονίκη), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα αναμένεται να… μπει στον χορό και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Αθηνών, καθώς απομένει η επίλυση ορισμένων logistic-wise λεπτομερειών».

 Δεν χρειάστηκαν να περάσουν περισσότερες από οκτώ ημέρες και μόλις προχθές το ΔΑΑ γνωστοποίησε πως η AEGEAN και ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια συνεχίζουν τον κοινό σχεδιασμό τους για περισσότερο περιβαλλοντικά βιώσιμες αερομεταφορές και στο εξής πραγματοποιούν πτήσεις με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) και από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Αθηνών.

Sniper είναι αυτός και δύσκολα αστοχεί!