Οι πολιτικές συμμαχίες που «ψήνονται», ο Τσακίρης που… απολύει λογιστές και η επιβράβευση του Βενιζέλου

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.
επιτροπή ανταγωνισμου

Οι εκλογές πλησιάζουν – είτε γίνουν μετά το καλοκαίρι είτε την άνοιξη του 2023 – και τα πάσης φύσεως πολιτικά σενάρια «φουντώνουν».

Εκτός από το πότε θα γίνουν οι εκλογές, στα πολιτικά γραφεία κυριαρχεί η συζήτηση των «συνεργασιών».

Δηλαδή, ποια κόμματα υπάρχει πιθανότητα να συνεργαστούν μεταξύ τους, ώστε να προκύψει μια πολύ ισχυρή κυβέρνηση, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει με σταθερότητα και σοβαρότητα τις γεωπολιτικές προκλήσεις που έρχονται μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά, αλλά – μεταξύ μας – ένα είναι αυτό που μπορεί να υλοποιηθεί, τα άλλα λέγονται καθ’ υπερβολή.

Αυτό που μπορεί να «λάβει σάρκα και οστά» είναι η συνεργασία του Κυριάκου με τον Νίκο.

Και η αλήθεια είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική που να βασίζεται σε σταθερά θεμέλια.

Μόνο ΝΔ και νέο ΠΑΣΟΚ μπορούν να προχωρήσουν μαζί και αυτό υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης που μίλησε στη στήλη μας «η ΝΔ δεν θέλει οπωσδήποτε να συγκυβερνήσει με κάποιον και αυτό το έχει ξεκαθαρίσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν αποκλείουμε όμως, την πιθανότητα συνεργασίας, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε με έμφαση ότι «στόχος μας είναι ξεκάθαρα η αυτοδυναμία, αλλά εφόσον υπάρξει κόμμα που θα ασπαστεί τα θέλω και τις ιδέες μας θα προχωρήσουμε μαζί για το καλό του τόπου».

Επομένως, δεν μπορούμε να μιλάμε «απλά» για μια κυβέρνηση συνεργασίας. Για να υπάρξει κάποια συνεργασία πρέπει να υπάρξουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις και να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ των δύο ή περισσοτέρων κομμάτων που θα συνεργαστούν.

Βλέπουμε τι συμβαίνει στη γειτονική μας Βουλγαρία, όπου διαλύθηκε η κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς αποχώρησε ένα κόμμα και η χώρα βρίσκεται σε περιπέτεια.

Το ξεκαθάρισε εξάλλου αυτό και ο Ανδρουλάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του τονίζοντας ότι η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μια σοβαρή διακυβέρνησης και όχι μια «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

«Την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής, με βάση τους συσχετισμούς που θα έχουν διαμορφώσει οι πολίτες θα κριθούν οι προθέσεις όλων. Αν σκέφτονται και πολιτεύονται με όρους ειλικρινούς συναίνεσης και συνεργασίας ή με όρους προσωπικής πολιτικής διάσωσης», υπογράμμισε με νόημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ.

Καταλαβαίνουμε επομένως όλοι, το «χοντρό» παιχνίδι, που θα παιχτεί αμέσως μετά τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης με απλή αναλογική.

Και το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: «Είναι διατεθειμένες οι ενδιαφερόμενες πλευρές για συνεργασία να προχωρήσουν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις ή ο καθένας θα τραβήξει τον δικό του δρόμο και όπου μας βγάλει;»

Να σημειώσουμε, ότι όσοι υποστηρίζουν πως ήδη, Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης έχουν «δώσει τα χέρια» και έχουν συμφωνήσει συνεργασία, «απατώνται οικτρά».

Η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει πως καμία συμφωνία δεν υπάρχει και όλα θα κριθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως λένε και παλαιοί πολιτικοί αναλυτές, «δύσκολο πράγμα οι συνεργασίες στη χώρα μας, μπορεί άνετα να “καταπιούν” ένα ολόκληρο κόμμα».

Ίδωμεν…

Ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη, προς όλα τα στελέχη της κυβέρνησης και τους βουλευτές του κόμματος, να είναι πολύ προσεκτικοί στα όσα λένε και πράττουν, ειδικά τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές, καθώς η αντιπολίτευση καραδοκεί και εκμεταλλεύεται το παραμικρό λάθος.

Κάποιοι όμως φαίνεται πως δεν προσέχουν ιδιαίτερα, εκθέτοντας την κυβέρνηση και δίνοντας λαβές για κριτική από την αντιπολίτευση.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο οποίος μιλώντας κατά τη διάρκεια διαδικτυακής σύσκεψης σχετικά με τις επιδοτήσεις, την οποία είχε συγκαλέσει η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη και στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, είπε κάτι που δεν λέγεται.

«Θα ήθελα να σας πως το εξής, τουλάχιστον οι μισοί από εσάς θα πρέπει να απολύσετε τους λογιστές σας ή τους συμβούλους που πήρατε να σας κάνουν είτε επιστρεπτέα προκαταβολή είτε οτιδήποτε του ΕΣΠΑ, να μην τους πληρώσετε ποτέ!», είπε στους «εμβρόντητους» συνομιλητές του ο Τσακίρης.

Η έκφραση του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μόλις άκουσε τι είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης είναι όλα τα λεφτά.

Φυσικά το βίντεο της διαδικτυακής σύσκεψης διέρρευσε αμέσως και ο Τσακίρης προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, κάνοντας λόγο για «μονταζιέρα» της αντιπολίτευσης.

Όποιος όμως δει το σχετικό βίντεο, θα ακούσει ακριβώς αυτά που προαναφέραμε και εμείς.

Αυτό που μαθαίνει η στήλη είναι ότι οι λογιστές ετοιμάζουν σφοδρή αντίδραση τις επόμενες ημέρες, γεγονός που δεν θα αρέσει καθόλου στο Μέγαρο Μαξίμου…

Τελικά, οι πολύ καλές σχέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Κυριακό Μητσοτάκη «ευοδώθηκαν» με την τοποθέτηση του πρώτου, στην Επιτροπή των Σοφών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με ανάρτηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα μέσα κοινωνική δικτύωσης ο πρωθυπουργός πρότεινε στη γ.γ. του Συμβουλίου, Μαρία Μπούριτς, την ελληνική θέση στην επταμελή Επιτροπή των Σοφών να καταλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Ευάγγελος αποδέχθηκε την πρόταση και όπως μαθαίνουμε στην Χαριλάου Τρικούπη «ανοίγουν σαμπάνιες».

Και αυτό, διότι υπήρχε μεγάλος προβληματισμός για το πώς θα αξιοποιηθεί ο «πληθωρικός» πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Την λύση στον Νίκο έδωσε ο Κυριάκος, δείχνοντας για ακόμη μια φορά ότι δεν είναι πολλά εκείνα που χωρίζουν τα δύο κόμματα.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν καλές πηγές από την Χαριλάου Τρικούπη, η τοποθέτηση του Ευάγγελου στην Επιτροπή Σοφών, δεν σημαίνει ότι δεν θα ασχολείται και με το κόμμα.

Ήδη, αναφέρουν οι ίδιες πηγές έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του νέου ΠΑΣΟΚ, να αξιοποιήσει κάποια δικά του παιδιά, όπως έγινε και με Κώστα Σημίτη.

Αυτό που επαναλαμβάνουν συνεχώς στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ είναι ότι ο Ανδρουλάκης βαδίζει προς το παρόν πάνω σε τεντωμένο σχοινί και πρέπει να κρατά πολύ καλά τις ισορροπίες, ειδικά τώρα που βρίσκεται στην αρχή.

Η πορεία θα δείξει τις εξελίξεις…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ