Οι πρόωρες εκλογές που… έρχονται, η διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ στο μεταναστευτικό και ο «χαμός» με το νέο βιβλίο του Άδωνη

Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της Βουλής, όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες υπουργικών γραφείων και όσα ακούγονται σε άτυπες συναντήσεις και ανεπίσημες συζητήσεις.

Όσο και να θέλουμε να το αποφύγουμε, όσες προσπάθειες και εάν κάνουμε ώστε να αλλάξουμε θέμα, όσο και εάν κυριαρχούν οι απειλές των Τούρκων και η ενεργειακή κρίση, κακά τα ψέματα, ένα από θα θέματα που κυριαρχούν στις συζητήσει των πολιτών και των πολιτικών είναι το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές.

Πήγε στην Κω και σε ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ο πρωθυπουργός, αμέσως ακούμε και διαβάζουμε ότι έκανε προεκλογική περιοδεία.

Ανακοίνωσε ο Κυριάκος προσλήψεις στα νοσοκομεία, άμεσα κάποιοι λένε πως πάμε για πρόωρες εκλογές μετά το καλοκαίρι.

Εν ολίγοις ότι και αν κάνει ο Κυριάκος και οι υπουργοί του, όποια μέτρα και εάν ανακοινώνονται, αμέσως οι περισσότεροι μιλάνε για πρόωρες εκλογές.

Ας δούμε όμως την όλη κατάσταση με ρεαλιστική ματιά και ας πάρουμε με τη σειρά τα δεδομένα υπάρχουν πάνω στο τραπέζι.

Καταρχήν, είναι γεγονός πως αυτό το καλοκαίρι οι θετικές ειδήσεις για τη χώρα μας είναι πολλές και «ηχηρές».

Βγαίνουμε επιτέλους μετά από 12 και πλέον χρόνια από την αυστηρή επιτήρηση των Βρυξελλών. Μνημόνια τέλος…

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια να μπει ξανά στην «επενδυτική βαθμίδα» από τους οίκους αξιολόγησης.

 

Αυτό σημαίνει ότι θα έρθουν πολλές και σημαντικές επενδύσεις που θα φέρουν «ζεστό» χρήμα στην ελληνική αγορά.

Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να έρθουν πολλοί περισσότεροι τουρίστες ακόμη και από το 2019, που ήταν μια «εκπληκτική» χρονιά για τον τουρισμό της χώρας μας.

 

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία και θα μπορεί η κυβέρνηση να ρίξει χρήμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των αγροτών.

 

Παρά την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια η ανεργία μειώθηκε σημαντικά και αναμένεται τους επόμενους μήνες να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Κάθε ημέρα που περνά καταργείται ολοένα και περισσότερο η γραφειοκρατία και το ελληνικό δημόσιο μπαίνει στην ψηφιακή εποχή.

 

Όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν διαφορά τουλάχιστον 8 και πλέον μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα παραπάνω είναι κάποια από τα δυνατά «χαρτιά» της κυβέρνησης στην παρούσα φάση.

Την ίδια ώρα οι απειλές του καθεστώτος Ερντογάν, δημιουργούν ένα κλίμα αστάθειας στην περιοχή του Αιγαίου, γεγονός που σημαίνει αυτόματα, ότι επιβάλλεται στην Ελλάδα να επικρατεί πολιτική σταθερότητα, ώστε εάν παραστεί ανάγκη να αντιμετωπιστεί κατάλληλα η όποια επιθετική κίνηση.

Τα προαναφερθέντα συνθέτουν ένα σκηνικό απόλυτα κατάλληλο για να οδηγήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Γι’ αυτό και καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε ότι ο Κυριάκος θα στήσει κάλπες τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη της κυβέρνησης – που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις – επισημαίνουν με έμφαση στη στήλη ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει την τετραετία.

 

Σε κάθε του δήλωση ο Κυριάκος τονίζει με έμφαση ότι μπροστά μας έχουμε 12 μήνες δουλειά και καλεί τους υπουργούς του να μην κάνουν προεκλογικό αγώνα, αλλά να αφιερωθούν στο έργο τους.

 

Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ότι έρχεται «σαρωτικός» ανασχηματισμός που θα οδηγήσει την κυβέρνηση δυναμικά σε εκλογές την άνοιξη του 2023.

«Έχω πει ότι θα εξαντληθεί η τετραετία. Θέλω όμως να πω και κάτι ακόμα, γιατί – δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές – γιατί αυτό πιστεύω ότι ορίζει ο θεσμική τάξη», τόνισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Και είναι γεγονός – όπως υπογραμμίζουν και εκείνοι που γνωρίζουν πολύ καλά τον Κυριάκο – πως τάσσεται εδώ και πολλά χρόνια υπέρ της «θεσμικής τάξης».

Δεν βλέπει την πολιτική ως «σκαλοπάτι» ανέλιξης ή πεδίο «μάχης» που όλα επιτρέπονται.

«Ο πρωθυπουργός λειτουργεί, εργάζεται και ζει με κανόνες και δεν παρεκκλίνει από αυτούς», σημειώνουν όσοι των γνωρίζουν πολύ καλά.

Και πολύ καλά τον ξέρει η αδελφή του Ντόρα, η οποία κληθείσα να σχολιάσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σημείωσε με νόημα «αντιλαμβάνομαι ότι η επιτυχία του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Αμερική, δημιούργησε μια πολύ μεγάλη αναστάτωση στον χώρο της αντιπολίτευσης. Και προσπαθούν να πουν ότι ο Πρωθυπουργός θα εκμεταλλευθεί αυτή την πολύ μεγάλη επιτυχία για να πάει σε εκλογές. Δεν τον ξέρουν καλά τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Πάντως, πολιτικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι εάν το καλοκαίρι κυλήσει ομαλά, χωρίς μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές ή άλλα φυσικά φαινόμενα και δεν υπάρξει κάποιο «χοντρό» επεισόδιο με την Τουρκία, η πιθανότητα πρόωρων εκλογών τέλη Σεπτεμβρίου ή μέσα στο Οκτώβρη είναι πολύ μεγάλη.

Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Το νέο ΠΑΣΟΚ διαχωρίζει τη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στο μεταναστευτικό.

 

«Εμείς δεν είμαστε στη λογική «είναι εδώ και λιάζονται που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος «καυτηριάζοντας» την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με το μεταναστευτικό.

Παράλληλα, άσκησε κριτική και στην στάση της κυβέρνησης στο ίδιο θέμα λέγοντας ότι «δεν μπαίνουμε ούτε στη λογική της ΝΔ που χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για να αυξήσει τα ακροδεξιά πολιτικά συναισθήματα του κόσμου».

Πολιτική ίσων αποστάσεων ή στο ΠΑΣΟΚ έχουν γραμμή να «πάρουν» ότι μπορούν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα θα σας μεταφέρουμε τι λένε στελέχη στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να μας εκμηδενίσει, να μας θέσει εκτός πολιτικού σκηνικού», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Τα συμπεράσματα είναι δικά σας…

Επικράτησε πραγματικά «πανικός». Το λέμε βέβαια καθ΄ υπερβολή, αλλά είναι γεγονός πως στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Άδωνη Γεωργιάδη με τίτλο «Απλά μαθήματα ρητορικής» δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο.

 

Εκατοντάδες πολίτες, μεταξύ αυτών και βουλευτές, γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα «Ελληνικός Κόσμος» της οδού Πειραιώς προκειμένου να δουν από κοντά τον υπουργό και να τους υπογράψει το βιβλίο.

Ο Άδωνης εμφανώς ικανοποιημένος δεν άφησε κανένα παραπονούμενο.

Τώρα, με τόσο μεγάλο φόρτο εργασίας, πότε πρόλαβε να γράψει και βιβλίο, αυτή είναι μια απορία που μόνο ο ίδιος μπορεί να μας την λύση.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι λατρεύει τα βιβλία και να γράφει…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ