Sniper: Η «βόμβα» μίας μεγάλης εξαγοράς, το νέο «Τρίο Στούτζες» και η…απογείωση της ΤΕΝΕΡΓ

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Εντείνονται τις τελευταίες ημέρες οι φήμες για την πρώτη, μεγάλη, εξαγορά των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμένάκη -σε στενή συνεργασία πλέον με τον έμπειρο Αλέξανδρο Εξάρχου- στην «μετα-Ελλάκτωρ εποχή». Μάλιστα θεωρείται πλέον θέμα χρόνου να δημοσιοποιηθεί η πρώτη…

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται διεξοδικά αρκετές περιπτώσεις αξιόλογων επιχειρήσεων της ελληνικής αγοράς με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας αλλά πως μία τουλάχιστον περίπτωση είναι στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη ακούγονται φήμες περί…διπλού «χτυπήματος» στο τέλος του μήνα, ή το αργότερο στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, μία εξαγορά πασίγνωστης επιχείρησης με διεθνή παρουσία και μία συμφωνία απόκτησης πλειοψηφικού «πακέτου» μετοχών εταιρείας με βαρύ «όνομα» και πολυετή ιστορία.

Εκτός αυτού λέγεται πως από την Παρασκευή που ανακοινώθηκε η πώληση των μετοχών της Ελλάκτωρ στον Όμιλο της Motor Oil αρκετοί επιχειρηματίες προσπαθούν να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον των τριών επιχειρηματιών που έχουν περισσότερα διαθέσιμα κεφάλαια από τα πιο γνωστά ελληνικά funds.

Και η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα επενδυτικά σχήματα με έδρα στην Ελλάδα δεν διαθέτουν προς επένδυση – μαζί με τα κεφάλαια από εγχώρια και ευρωπαϊκά προγράμματα- ούτε τα μισά από τους γνωστούς και επιτυχημένους εφοπλιστές.

Άλλοι εκτιμούν πως στο ταμείο έχουν βάλει για επενδύσεις περίπου 350 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 182 εκατ. ευρώ από την πώληση στην Motor Oil) και άλλοι γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, συνυπολογίζοντας τα κεφάλαια που έχουν προσφέρει με ευνοϊκούς όρους δύο τουλάχιστον συστημικές τράπεζες.

Μην σας προκαλέσει όμως έκπληξη αν η πρώτη ανακοίνωση γίνει αιφνιδιαστικά μέσα στις επόμενες ημέρες αφού οι υποψήφιες «νύφες» είναι αρκετές και άμεσα διαθέσιμες…

Με την ευκαιρία, ποιό στέλεχος κατασκευαστικής εταιρείας διαρρέει χιουμοριστικές ιστορίες με αιχμές για…γκάφες από το τρίο «Μπουλούτα-Μυλωνογιάννη-Τούμπουρου» στην διοίκηση της Ελλάκτωρ;

Άραγε του αρέσει τόσο πολύ ο προπολεμικός αμερικανικός κινηματογράφος όπως λένε πρώην συνεργάτες του (σε άλλη κατασκευαστική εταιρεία) και κάνει τόσες πολλές αναφορές στο «Τρίο Στούτζες» ή μήπως υπονοεί με τις αναφορές του κάτι…άλλο;

Πολύ ψηλά «ανέβασε τον πήχυ» του ανταγωνισμού στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Γιώργος Περιστέρης στην χθεσινή επενδυτική ημερίδα που διοργάνωσε η εισηγμένη εταιρεία.

Μία φράση του ενθουσίασε τους αναλυτές και σίγουρα τους μετόχους και επενδυτές της θυγατρικής του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά προκάλεσε αίσθηση στα γραφεία αρκετών ανταγωνιστών της: «Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα».

Και για να κάνει…το παιχνίδι πιο δύσκολο προσέθεσε με νόημα: «διαθέτοντας μάλιστα όλα τα εχέγγυα για να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους Ομίλους στις ΑΠΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σε επίπεδο επενδύσεων και παραγωγικής δυναμικότητας τα μεγέθη που έχουν ενταχθεί στο επιχειρηματικό πλάνο της διοίκησης είναι πάντως διεθνούς επιπέδου, όπως τουλάχιστον αναφέρθηκαν στην συγκεκριμένη ενημέρωση.

Στόχος εγκαταστημένης ισχύος μέχρι το 2029 στα 6,4 GW και επενδύσεις μέχρι το 2026 πάνω από 2,3 δισ. ευρώ, ώστε μέχρι το 2025 να ξεπεράσει 3 GW εγκατεστημένης ισχύος.

Όπως έλεγε μάλιστα χθες το βράδυ σε διαδικτυακή συζήτηση Έλληνας αναλυτής (εργάζεται όμως στο Σίτυ του Λονδίνου) ο ιταλικός κολοσσός της Edison έχει θέσει ως στόχο τα 4 GW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολογικά και φωτοβολταϊκά πάρκα) μέχρι το…2030 με επενδύσεις 3 δισ.ευρώ ενώ σήμερα έχει μόλις 1,1 GW!

Κάντε τις συγκρίσεις μόνοι σας…

Θέμα χρόνου θεωρείται η δημοσιοποίηση του σχεδιασμού του νέου Διευθ. Συμβούλου του ΕΧΑΕ Γιάννου Κοντόπουλου για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ορισμένες πληροφορίες λένε μάλιστα πως η λίστα των αναγκαίων αλλαγών θυμίζει περισσότερο… πολύτομη εγκυκλοπαίδεια και όχι συνηθισμένη παρουσίαση. Δεν είναι όμως εφικτό να γίνουν άμεσα όλες οι αλλαγές, ούτε να πραγματοποιηθούν μαζικές προσλήψεις και απομακρύνσεις προσωπικού άμεσα και τόσο εύκολα.

Είναι βλέπεται σε ορισμένους τομείς ιδιαίτερα λεπτές οι… ισορροπίες στην ΕΧΑΕ και υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα που πιθανότατα θα φύγουν από το κτήριο της Λεωφόρου Αθηνών μετά την συνταξιοδότησή τους κι ας έχουν μείνει ήδη πίσω στις εξελίξεις κάποιες δεκαετίες.

Όπως λένε στελέχη της εισηγμένης εργάζεται πυρετωδώς με τους συνεργάτες του, προκειμένου να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα έχει στόχους να φέρει στην ελληνική αγορά νέους επενδυτές και παράλληλα να προσφέρει κίνητρα για την εισαγωγή νέων εταιρειών.

Κι αν για κάποιους (θαυμαστές του Σωκράτη Λαζαρίδη και μη) οι δημόσιες εγγραφές 5 εταιρειών ακινήτων και η είσοδός τους στην κύρια αγορά είναι ένα σημαντικό γεγονός, κάθε άλλο παρά επιτυχία θεωρείται από τον Γιάννο Κοντόπουλο που έχει…συνηθίσει στα δεδομένα του εξωτερικού, όπου έκανε καριέρα μέχρι πρόσφατα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αλλά στο κατάλληλο timing λένε στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς. Υπομονή λίγες ημέρες λοιπόν ακόμα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ