Sniper: Οι κινήσεις-ματ της AtlasInvest στην Ελλάκτωρ, η …πικραμένη χήρα και η «μυρωδιά λουκέτου» σε γνωστή εισηγμένη

Καθημερινά στο emeaGr όσα κρύβονται πίσω από τα μικρά και δυσανάγνωστα γράμματα στον κόσμο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Μετοχικές «ανακατατάξεις» στην Ελλάκτωρ ενόψει τις επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Το βελγικό (ολλανδικών συμφερόντων) επενδυτικό fund AtlasInvest μετά την εξαγορά ποσοστού 3,6% από την Astro Bank (πρώην Πειραιώς Κύπρου) την προηγούμενη εβδομάδα χθες προχώρησε στην απόκτηση δύο «πακέτων» μετοχών του κατασκευαστικού ομίλου μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το πρώτο αντιστοιχεί σε ποσοστό 4,8% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρείας και το δεύτερο ισοδυναμεί με το 1,34%.

Έτσι, μέσα σε μια εβδομάδα η AtlasInvest απέκτησε το 9,74% των μετοχών της Ελλάκτωρ, έχοντας δαπανήσει συνολικά 33,47 εκατ. ευρώ για τις τρεις συναλλαγές μετοχών, χωρίς να αποκλείεται να πραγματοποιήσει και άλλες κινήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Όπως γράψαμε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης ανακοίνωσε μια νέα μεγάλη επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα 90 χρόνια της εταιρείας. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην χθεσινή εκδήλωση, η επένδυση θα ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας, θα δημιουργήσει 115 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και κυρίως θα συμβάλλει στον μετασχηματισμό της Παπαστράτος σε εταιρεία τεχνολογίας και καινοτομίας, αφήνοντας στην ιστορία την δομή της παραδοσιακής καπνοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό Δελτίο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, που επικυρώθηκε και επίσημα από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Έτσι, στις 28 του μήνα θα ανοίξει το βιβλίο των προσφορών από τους ανοδόχους αλλά τα μηνύματα από τις παρουσιάσεις και την επικοινωνία με ξένους και θεσμικούς επενδυτές είναι ήδη θετικά και πολύ ξεκάθαρα. Αν και η διαδικασία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι οι προσφορές θα είναι πολλαπλάσιες από το πρώτο κιόλας 24ωρο.

Ασχέτως τι λέει δεξιά και αριστερά σαν την …πικραμένη χήρα ο Τζο Πόλσον, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη καθώς έχουν δηλώσει ότι θα λάβουν μέρος μεγάλα επενδυτικά σχήματα, θεσμικοί και funds, όπως η Βlackrock, η Vanguard, η Norges Bank, η Capital αλλά και γνωστοί ξένοι επενδυτές.

Δύσκολο θα είναι το φετινό καλοκαίρι για την διοίκηση και τον μεγαλομέτοχο της MLS το φετινό καλοκαίρι. Σε 6 εβδομάδες θα πρέπει να βρει μετρητά ή στρατηγικό επενδυτή, για να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός και αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την πτώχευση αλλά ούτε το ένα φαίνεται να είναι εφικτό, ούτε το άλλο. Το «colpo grosso» με τα voucher για tablet και laptop του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα» για μαθητές και φοιτητές έμεινε στα χαρτιά.

Κι οι υποψήφιοι επενδυτές που δείχνουν ενδιαφέρον για την εταιρεία …εξαφανίζονται στην συνέχεια μαζί με τις σημειώσεις τους ενώ ουδείς είναι διατεθειμένος να διευκολύνει ταμειακά την εταιρεία ούτε με…τοκογλυφικούς όρους με τα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους 12 μήνες.

«Μυρίζει έντονα…λουκέτο» λένε οι περισσότεροι ομολογιούχοι που κινούνται πλέον νομικά μήπως και διασώσουν κάτι με αποφάσεις της δικαιοσύνης, πριν κατέβει οριστικά η ταμπέλα από το άδειο κτίριο.

Όσο για τον επενδυτικό όμιλο Corinth Group, όπου υπάρχει έντονο ελληνικό και κυπριακό στοιχείο, δεν φαίνεται να είναι ρεαλιστικά πλέον αρκετές οι πιθανότητες να αναλάβει στρατηγικός επενδυτής. Το αντίθετο μάλιστα. Χωρίς την έκθεση του ορκωτού λογιστή, τις αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις του 2019, τις επίσημες της χρήσης του 2020 και ένα αξιόπιστο business plan, μόνο σε επίπεδο…email θα μείνουν οι συζητήσεις.

Όπως έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια δεν επενδύουν μόνο σε καλές ιδέες και αφηρημένα σχέδια για μελλοντικές επιτυχίες….

Ερώτηση έμπειρου και γνωστού Έλληνα χρηματιστή, που διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό τα τελευταία 11 χρόνια, προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές: «οι πραγματικοί ιδιοκτήτες (beneficial owners) της ιταλικής επενδυτικής εταιρείας Helikon Investments που πραγματοποιεί συναλλαγές εκατομμυρίων στην Ελλάδα είναι όντως οι κύριοι Federico Riggio, Michele Fiumara, David Grazzini και Flavio Russo;». Τι να υπονοεί άραγε;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ