Η πιο σημαντική ανακοίνωση της Apple, ήταν οι τιμές των νέων iPhone

Με την επερχόμενη εορταστική περίοδο να βρίσκεται μεταξύ “σφύρας και άκμονος”, εγκλωβισμένη στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, αλλά και τις πωλήσεις των iPhone να μην έχουν καταφέρει να ανακτήσουν την παλιότερη τους αίγλη, η “επανάσταση” που περίμεναν οι οπαδοί της Apple δεν ήταν κρυμμένη σε τεχνικά χαρακτηριστικά και πρωτοποριακό σχεδιασμό. 

Είδαμε την φυσική εξέλιξη της σειράς των iPhone σε ένα σχήμα που βλέπουμε τα τελευταία 2 χρόνια χωρίς αλλαγές και το μόνο που άλλαξε, όπως αναμενόταν, ήταν οι κάμερες και ο επεξεργαστής. Λίγο πολύ οι διαρροές που υπήρχαν εδώ και καιρό μας είχαν προϊδεάσει για το τι θα δούμε και  έτσι δεν υπήρχε κάποια έκπληξη σε αυτό το κομμάτι.

Οι εκπλήξεις όμως ήταν εκεί και ανακοινώθηκαν μαζί με τις τιμές των νέων τηλεφώνων. Δύο χρόνια μετά που η Apple έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 δολαρίων παρασέρνοντας μαζί της και όλους τους υπόλοιπους μεγάλους κατασκευαστές, φέτος αποφάσισε να ρίξει τις τιμές της. 

Είναι ενδεικτικό πως το iPhone 11 θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ στα 699 δολάρια, 50 δολάρια λιγότερα από το μοντέλο που θα αντικαταστήσει (το iPhone XR). 

Η μείωση των τιμών του iPhone δίνει στην Apple έναν νέο τρόπο να αποκτήσει νέους πελάτες στο σύστημά της. Είναι μια κίνηση που έχει νόημα καθώς οι πωλήσεις μονάδων iPhone κορυφώθηκαν το 2015 και δεν έχουν ανακάμψει πλήρως από τότε. (σ.σ Οι πωλήσεις είναι κατ’ εκτίμηση καθώς η  Apple δεν αναφέρει επίσημα τις πωλήσεις των iPhone.)

Και δεν ήταν μόνο οι τιμές των iPhone που προκάλεσαν έκπληξη, αλλά και αυτές των νέων της υπηρεσιών που ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες (4,99 το μήνα για το Apple TV+), κάτι που της δίνει ένα τρόπο να προσελκύσει νέους πελάτες από τον ανταγωνισμό που είναι σε όλες τις περιπτώσεις πιο ακριβός). \

Πτώση τιμών σε όλη την γκάμα

Όπως ήταν φυσικό, η πτώση της τιμής του iPhone 11 προκάλεσε μια αλυσιδωτή πτώση τιμών σε όλη την γκάμα των προϊόντων της εταιρείας. Η Apple έριξε επίσης την τιμή του iPhone XR στα 599, μια πτώση που είδαμε να φτάνει και στο καινούργιο Apple Watch 5. 

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στην παρουσίαση της, το Apple Watch 3 θα έχει νέα τιμή 199 δολάρια, που φαντάζει πιο ελκυστική από αυτή των 399 και 499 δολαρίων για τα νέα μοντέλα (και ας έχει λιγότερες δυνατότητες από αυτά). 

Αυτό που θα καταφέρει η Apple με αυτή την κίνηση, θα είναι να βάλει νέους πελάτες στο οικοσύστημα της, οι οποίοι θα δώσουν πολύ ευκολότερα 199 δολάρια για το καλύτερο ίσως smartwatch της αγοράς. Και ας μην έχει όλα τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του καινούργιου μοντέλου. 

Η πιο φτηνή υπηρεσία streaming

Όπως γράφτηκε και νωρίτερα, η νέα υπηρεσία Apple TV+ θα έχει κόστος 4,99 δολάρια το μήνα, ενώ θα παρέχεται δωρεάν για ένα χρόνο σε όσους αγοράσουν τα καινούργια iPhone και iPad. Στα 4,99 δολάρια είναι σημαντικά πιο φτηνή τόσο από την πρόταση της Disney όσο και του Netflix, και ας έχει λιγότερο περιεχόμενο. 

Εκτός όμως από τις υπηρεσίες streaming, η Apple παρουσίασε επίσης το Apple Arcade για μια πλατφόρμα παιχνιδιών χωρίς περιορισμούς στην ποσότητα των παιχνιδιών που μπορεί να παίξει ο χρήστης αλλά και τον χρόνο που θέλει να παίξει, για μόλις 5 δολάρια το μήνα. Εάν τα παιχνίδια που παρουσιαστούν σε αυτή την υπηρεσία είναι σχετικά ανταγωνιστικά, τότε ένας χρόνος απεριόριστου παιχνιδιού, θα κοστίσει 60 δολάρια, όσο δηλαδή ένα μόλις παιχνίδι για μια παιχνιδομηχανή. 

Το μόνο που μένει να φανεί με την πάροδο (λίγου) χρόνου, είναι αν αυτή η πτώση τιμών θα ωφελήσει νέους πελάτες να μπουν στο οικοσύστημα της Apple ή θα δώσει στους υπάρχοντες μια καλή “δικαιολογία” να μην φύγουν προς τον ανταγωνισμό. Φυσικά μπορούν να συμβούν και τα δύο και η Apple να επιστρέψει στις πωλήσεις και τα μερίδια του παρελθόντος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ