Η Κίνα μέσω Cosco “χτυπάει” τις τράπεζες

Παρά τα όποια προσωρινά προβλήματα δημιουργήθηκαν από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, τα σχέδια εξάπλωσης των κινεζικών δραστηριοτήτων στη χώρας μας συνεχίζονται κανονικά. 

Αποκορύφωμα, είναι η επερχόμενη είσοδος στην ελληνική τραπεζική αγορά, μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, αν όχι η μεγαλύτερη, η οποία βλέπει στη χώρα μας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνει την είσοδο της στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό σύστημα. 

Σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η τράπεζα που ετοιμάζεται για την είσοδο της στην Ελληνική αγορά είναι η Industrial and Commercial Bank of China, αν και καμία πλευρά δεν επιβεβαιώνει αυτή την στιγμή την ονομασία

Οι πρώτες συζητήσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες και το ρεπορτάζ του emeatimes, είχαν γίνει στο εξωτερικό, προκειμένου να διατηρηθεί το στοιχείο της εχεμύθειας, όμως πια οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει και μάλιστα η υπόθεση είναι στα χέρια ελεγκτικού οίκου ο οποίος έχει αναλάβει να “τρέξει” την ολοκλήρωση της συμφωνίας. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αν και όταν η συμφωνία αυτή ολοκληρωθεί, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες τραπεζικές συμφωνίες που έχουν γίνει σε πανευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Η συμφωνία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του emeatimes, περιλαμβάνει τόσο την διαχείριση και απορρόφηση “κόκκινων” δανείων, όσο και επενδυτική τραπεζική, αν και ακόμα όλα είναι στο στάδιο της διερεύνησης. 

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν από την ένταση ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τα “απόνερα” των οποίων επηρεάζουν και την Ευρώπη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η συγκεκριμένη συμφωνία είναι λίγο δύσκολο να χαλάσει. 

Από την μία η πλευρά της Κινέζικης τράπεζας είναι αποφασισμένη να μπει στην Ευρωπαϊκή αγορά και από την άλλη το “πείραμα” της Cosco και η άκρως επιτυχημένη της παρουσία στην Ελληνική αγορά, αποτελούν το όχημα για την επένδυση. 

Σε αυτό, θα πρέπει να προστεθεί και η κυβερνητική στήριξη, καθώς σε όλους τους τόνους η νέα κυβέρνηση έχει τονίσει την στήριξη της σε νέες μεγάλες ξένες επενδύσεις στη χώρα, και μια επένδυση αυτού του βεληνεκούς προσδίδει έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα στην ελληνική οικονομία, ακριβώς σε μια περίοδο που επιθυμεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ