Η Κίνα και η διπλωματία των …πάντα!

Αν θέλει κανείς να δει τις διπλωματικές σχέσεις της Κίνας με τις υπόλοιπες χώρες, δεν έχει παρά να ακολουθήσει τα γιγάντια πάντα!

Πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε επίσκεψη στην Ευρώπη, όπου μεταξύ άλλων, συζήτησε και την δυνατότητα μιας εμπορικής συμφωνίας με την Μεγάλη Βρετανία, στα πολιτικά της οποίας αναμείχθηκε για τα “καλά”, δηλώνοντας πως ο Μπόρις Τζόνσον θα ήταν η καλύτερη επιλογή για το πρωθυπουργικό αξίωμα. 

Την ίδια όμως στιγμή, στην Μόσχα οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι του, Κίνα και Ρωσία, συναντήθηκαν σε μια επίδειξη της συμμαχίας τους και της κοινής τους προσπάθειας να δείξουν στην δυτική διπλωματία πως η ένωση τους και οι κοινές τους προσδοκίες θα αποτελέσουν ένα τεράστιο πρόβλημα σε όποιον θελήσει να σταθεί απέναντί τους, ειδικά η αμερικανική κυβέρνηση. 

Επιστέγασμα των καλών σχέσεων των δύο χωρών, ήταν το δώρο της κινεζικης κυβέρνησης στην Ρωσία, που δεν ήταν άλλο από 2 γιγάντια πάντα, τα οποία θα φιλοξενηθούν για μερικά χρόνια στην Μόσχα. 

Αυτός είναι ο απόλυτος τρόπος για να δείξει η κινέζικη κυβέρνηση την υποστήριξη της και τις διπλωματικές σχέσεις που έχει με μια χώρα, με το να της παραχωρεί ένα πάντα για κάποιο χρονικό διάστημα. Τα πάντα που υπάεχουν σε όλο τον κόσμο ανήκουν στην κυβέρνηση της Κίνας, η οποία τα παραχωρεί για μικρότερα ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα σε άλλες χώρες, για να πιστοποιήσει τις καλές εμπορικές ή διπλωματικές σχέσεις που μπορεί να έχουν.

Πριν λίγο καιρό, το Πεκίνο ζήτησε την επιστροφή των πάντα που υπήρχαν στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, σαν δείγμα της δυσαρέσκειας της στις κινήσεις της αμερικανικης κυβέρνησης, οπότε η κίνηση να δώσει όχι ένα αλλά δύο πάντα στην Ρωσία, είναι απόδειξη των σχέσεων που χτίζονται αναμεσα στις δύο χώρες. 

Κίνα και Ρωσία έχουν παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας, αν και τα τελευταία χρόνια οι δεσμοι αυτοί έχουν ξεκινησει να “ξεθωριάζουν” καθώς η Κίνα έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη για να χωράει στην σκιά της Ρωσίας, με τους ρόλους να έχουν αντιστραφεί. Αυτή την περίοδο η Ρωσία έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει από την υποστήριξη του Πεκίνου, καθώς τόσο η Εθυρώπη όσο και οι ΗΠΑ έχουν στραφεί ανοιχτά εαντίον της πολιτικής του Πούτιν και της εισβολής του στην Ουκρανία. 

Τις τελευταίες ημέρες, ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει επιδοθεί σε μια “επίθεση φιλίας” προς την Κίνα, έχοντας πάρει ανοιχτά θέση υπέρ του Πεκίνου για τους αμερικανικούς δασμούς. 

Αν και η Κίνα αυτή την περίοδο δεν έχει ανάγκη τη Ρωσία, ξέρει πως οι συνδθασμλενες τους δυναμεις αποτελούν μεγάλη πηγή ανησυχίας για την Ουάσιγκτον, η οποία μπορεί ίσως “να τα βάλει” με την κάθε χώρα ξεχωριστά, όμως δενέχει πολλές ελπίδες αν αυτές αποφασίσουν να συνδυάσουντις δυνάμεις τους. 

Όπως ήταν φυσικό, η έλευση των δύο πάντα στην Μόσχα θα συνοδευτεί από ενθουσιασμό και μεγάλες τιμές από την Ρωσικη πλευρά, ειδικά τώρα που ο πρόεδρος Τραμπ “απείλησε” το Πεκίνο με πρόσθετους δασμούς ύψους 300 δισ. δολαρίων, στην περίπτωση που ο κινέζος πρόεδρος δεν παραβρεθεί στην συνάντηση των G20 τις επόμενες μέρες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ