Η Κίνα ανυπομονεί για το Libra

Από την δική τους μεριά τα κράτη και οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί προσπαθούν να αναδείξουν τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση, καθώς όπως υποστηρίζουν κάθε κρυπτονόμισμα, (ειδικά ένα με σχετική σταθερότητα τιμών όπως είναι το Libra) θα πρέπει να πληρούν τα υψηλότερα ρυθμιστικά πρότυπα. 

Από την μεριά των χρηστών, η δυνατότητα απεμπλοκής από τις κεντρικές εξουσίες και η αποκέντρωση που προσφέρουν τα ψηφιακά νομίσματα είναι πολύ ελκυστική, ειδικά αν συνοδεύεται και από προοπτικές επενδύσεων (ή τζόγου για κάποιους). 

Σύμφωνα με στοιχεία του Google Trends, το Libra του Facebook όπως είναι λογικό έχει αρχίσει και μονοπωλεί το ενδιαφέρον του κόσμου, με καταναλωτές και επιχειρήσεις να προσπαθούν να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τις αλλαγές που θα φέρει. 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η αναζήτηση στοιχείων για το Libra να βρίσκονται στις υψηλές θέσεις σύμφωνα με την Google. 

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία, μέχρι σήμερα 18 Ιουλίου, η Κίνα είναι η χώρα με τις περισσότερες αναζητήσεις στο Google για το Libra, με δείκτη δημοτικότητας 100, σχεδόν το διπλάσιο της δεύτερης Ουρουγουάης. 

Αν και η παρουσία στην κορυφαία πεντάδα χωρών της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας είναι σχετικά αναμενόμενη, καθώς οι χώρες της περιοχής είχαν από την πρώτη στιγμή “αγκαλιάσει” όλα τα κρυπτονομίσματα, εντύπωση προκαλεί η παρουσία των ΗΠΑ μόλις στην 25η θέση της σχετικής κατάταξης, παρά το γεγονός πως πρόκειται για μια σημαντική κίνηση μιας αμερικανικής εταιρείας. 

Από την άλλη όμως, έμμεσα επιβεβαιώνονται και οι αρχικές προσδοκίες του Facebook σύμφωνα με τις οποίες το Libra θα απευθυνθεί περισσότερο σε αναπτυσσόμενες οικονομίες και η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι μια από αυτές. 

Εκτός όμως από το Google, αντίστοιχα στοιχεία για την αύξηση της δημοτικότητας του Libra έχει και το Κινεζικό Weibo, το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο της χώρας. 

Στο μεταξύ, ο David Marcus, επικεφαλής της θυγατρικής εταιρείας Calibra του Facebook, επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ανταγωνιστεί με το Libra, Κινέζους κολοσσούς πληρωμών, όπως η Alipay της Alibaba Group Holding και η WeChat Pay της Tencent Holdings.

Ο Marcus επιβεβαίωσε αυτή την πρόθεση κατά τη διάρκεια της ακρόασης σχετικά με το Libra με την Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ