Huawei P20 Pro: “O φονέας των γιγάντων”

του Γιώργου Κουρκουτά

Έχουμε περάσει πολλές μέρες μαζί με το Huawei P20 Pro και αυτό το Smartphone δεν έχει σταματήσει να μας εκπλήσσει ευχάριστα! Σε κάθε περίπτωση αντιληφθήκαμε τον λόγο που CEO του Consumer Business Group, Richard Yu, στην επίσημη παρουσίαση του P20 Pro στο Παρίσι είχε επιμείνει, υπέρ του δέοντος, στη σύγκριση με το iPhone X και το Galaxy S9 Plus. 

Πέρα από τις εξαιρετικές φωτογραφικές επιδόσεις, στις οποίες θα σταθούμε πιο κάτω αλλά και σε ξεχωριστό θέμα (γιατί ήδη έχει αρχίσει η σύγκριση με Mirroless και dSLR), το P20 Pro είναι ένα πανέμορφο κινητό, εξαιρετικά εργονομικό και με εξαίσια οθόνη, το λειτουργικό και οι εφαρμογές έχουν τα απαραίτητα και τα πιο χρηστικά και γενικά έχει δουλευτεί μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας από τους μηχανικούς της Huawei δημιουργώντας ένα σχεδόν τέλειο αποτέλεσμα!

Το στοίχημα για την Huawei είναι μεγάλο με τη σειρά P20, η οποία περιλαμβάνει το μεσαίο P20 Lite, το P20 και το P20 Pro, μια και έχει βρεθεί σε ένα κομβικό σημείο και έχει βάλει στόχους: πρώτον, να εδραιωθεί σαν ένας νέος κορυφαίος κατασκευαστής Smartphones στη συνείδηση του κόσμου και δεύτερον, να κατακτήσει την δεύτερη το 2018 και τη πρώτη θέση το 2019 στις παγκόσμιες πωλήσεις. 

Η ιστορία των P

Η σειρά P της Huawei είναι η κορυφαία σειρά Smartphones και μας τράβηξε το ενδιαφέρον πριν δυο χρόνια περίπου με το P9 με την συνεργασία που έγινε με την Leica και τότε ήταν που μπήκαν τα θεμέλια της λεγόμενης Computational Photography, της υποβοηθούμενης υπολογιστικά ψηφιακής φωτογραφίας.

Ακολούθησε το P10 με βελτιώσεις και εξαιρετικό σχεδιασμό αλλά και το Mate 10 Pro όπου είδαμε απτά τα αποτελέσματα της λεγόμενης AI στη φωτογραφία και όχι μόνο μια και νέοι επεξεργαστές για Smartphones έχουν ειδικούς πυρήνες AI που ειδικεύονται σε αυτές τις “έξυπνες” λειτουργίες οι οποίες φροντίζουν να μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, τις περισσότερες φορές. 

Κακά τα ψέματα, τα Smartphones σήμερα έχουν φτάσει σε ένα σημείο όπου τα περιορίζει η τεχνολογία σε ότι αφορά το σασί, το design, την οθόνη, την μπαταρία και τους οπτικούς αισθητήρες! Ακόμα και το Android έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό που είναι ισάξιο πλέον σε όλα με το iOS, με τους κατασκευαστές να ρίχνουν όλοτο βάρος στις φωτογραφικές ικανότητες και στο Software των μοντέλων τους. Η AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) είναι μέρος του Software και στη περίπτωση του Huawei P20 Pro δουλεύει εξαιρετικά σε ότι αφορά τη φωτογραφία. 

Τα Smartphones έχουν εκτοπίσει τις φωτογραφικές μηχανές από το παιχνίδι, ειδικά τα μικρομεσαία μοντέλα, αφήνοντας χώρο μόνο για τα high-end και επαγγελματικά μοντέλα μια και αυτά δεν έχουν τους χωροταξικούς περιορισμούς των Smartphones σε ότι αφορά τους αισθητήρες. Η φωτογραφική μας μηχανή είναι πλέον το κινητό μας, παράγοντας καθημερινά Petabytes φωτογραφιών.

Εκεί πόνταρε η Huawei, αλλά και οι άλλοι κατασκευαστές, και εκεί θα ποντάρουν στο μέλλον μια και θα δούμε ακόμα πιο πλούσιες δυνατότητες που θα χτιστούν γύρω από την κάμερα και πέρα από τη φωτογραφία, όπως για παράδειγμα την ενισχυμένη πραγματικότητα (AR) και την οπτική αναγνώριση του κόσμου γύρω μας αλλά και στενή σχέση με την έξυπνη πόλη και το έξυπνο σπίτι μας…

Στο σασί του P20 Pro δεν υπάρχει υποδοχή για ακουστικά, παρά μόνο η υποδοχή USB-C αλλά και ένας συνοδευτικός μετατροπέας για ακουστικά στο πακέτο. Περιμετρικά στη στιβαρή μεταλλική ράχη υπάρχουν τα πλήκτρα εντάσεως και ενεργοποίησης (με την κόκκινη πινελιά) και η υποδοχή των δυο ξεχωριστών SIM Nano. Δεν υπάρχει υποδοχή για κάρτα μνήμης, μια και τα 128GB δίσκου είναι υπερ-αρκετά. Στο επάνω μέρος δεν λείπει μια λειτουργία από άλλη εποχή, οι υπέρυθρες ακτίνες, προφανώς για τον χειρισμό της τηλεόρασης με το P20 Pro. 
Στο κάτω μέρος υπάρχει ελαφρώς συμπιεσμένος ο αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων και ένα εργονομικό θέμα που μπορεί να προκύψει είναι ότι λόγω στενών περιθωρίων κατά την εισαγωγή κειμένων πατιέται αρκετά πιο εύκολα το πλήκτρο εμφάνισης των εφαρμογών που τρέχουν στο Android. 

Η οθόνη είναι τεχνολογίας AMOLED, 6,1″, 1080×2240 Pixel, 408 PPI, μπορεί να μην όσο “εντυπωσιακή” θα θέλαμε από την κατηγορία της συσκευής, χρωματικά είναι παρεμφερή με αυτή τη iPhone X, αλλά δεν μπορεί να φτάσει την λεπτομέρεια και την οξύτητα της οθόνης του Samsung S9 Plus. Παρά το μέγεθός της οι αναλογίες της κάνουν το P20 Pro να κάθεται ιδανικά στο χέρι.
Οι διαστάσεις τις συσκευής είναι (ΠxYxB) 74x155x7,8 χιλ. και το βάρος 180 γρ.   

Στο πίσω μέρος οι μηχανικοί της Huawei τα “έδωσαν όλα”, μια και πέρα από τις τρεις κάμερες και το φλας, υπάρχει μια πανέμορφα επεξεργασμένη γυάλινη επιφάνεια, που μπορεί να λερώνει και να γλιστράει αρκετά μετά από λίγη χρήση, αλλά οι χρωματικές εναλλαγές ειδικά της μπλε-πορφυρής (Twilight) επίστρωσης είναι εντυπωσιακές και θυμίζουν Βόρειο Σέλας… Τα άλλα χρώματα είναι το μαύρο, το Χρυσό-Ροζ και το σκούρο μπλε, αλλά συστήνουμε σε κάθε περίπτωση το πορφυρό και προσπαθήστε να μην το κρύψετε, παρά την ανάγκη ύπαρξης πλαστικής ή άλλη θήκης. Το μόνο κακό σε αυτή τη περίπτωση είναι ότι οι δυο πρώτες κάμερες προεξέχουν αρκετά από το σώμα του Smartphone.

Τα “βαρετά” τεχνικά χαρακτηριστικά

Το Huawei P20 Pro είναι ανθεκτικό στο νερό και τη σκόνη και είναι πιστοποιημένο κατά IP67 είναι σχετικά ελαφρύ (180 γρ.) για τα χαρακτηριστικά του και η μπαταρία έχει χωρητικότητα 4.000 mAh. Στην καρδιά του χτυπά ο πανίσχυρος Kirin 970 με πυρήνες τεχνητής νοημοσύνης, 6GB RAM και 128GB ROM ή αποθηκευτικού χώρου με 103 GB διαθέσιμα στον χρήστη. Τα πάντα δουλεύουν στην εντέλεια, δεν υπάρχουν κολλήματα, με το Antutu μετροπρόγραμμα να μας δίνει σκορ 208.000. Το GeekBench 4 Multicore μας έδωσε 6.790.

Η απουσία ασύρματης φόρτισης έχει αντισταθμιστεί από την εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση της μπαταρίας με τον φορτιστή των 4,5A η οποία φτάνει από το 9% στο 100% σε λίγο παραπάνω από μια ώρα!

Μια και αναφερθήκαμε στην μπαταρία, η AI της Huawei που υπάρχει και εδώ κάνει πολύ καλή δουλειά. Με μια ισορροπημένη χρήση το Huawei P20 Pro θα βγάλει 2 ημέρες άνετα! Βέβαια εφόσον το χρησιμοποιείτε, η αυτονομία θα πέσει σημαντικά ενώ παρατηρήσαμε ότι το ποσοστό της μπαταρίας πέφτει λίγο παραπάνω από το κανονικό στην έντονη χρήση. Ακόμα και με έντονη χρήση (2-3 ώρες Facebook, 1-2 ώρες παιχνιδιών, 1 ώρα video, 1-2 ώρες ομιλίας), με πάντα συνδεδεμένη φορετή συσκευή Bluetooth, το P20 Pro θα βγάλει άνετα την ημέρα και θα μείνει ενέργεια για το πρωί. Επίσης, έχει Bluetooth 4.1, υποστηρίζει ήχο υψηλής ανάλυσης AptX HD της Qualcomm, ενώ φυσικά έχει NFC.

Καθαρό Android (σχεδόν)

Στο λειτουργικό πάλι η Huawei παίρνει τα εύσημα μια κατάφερε να ξεπεράσει τα “κολλήματα” των κατασκευαστών με την εξατομίκευση του περιβάλλοντος εργασίας, με χιλιάδες άχρηστες εφαρμογές οι οποίες κάνουν τη χρήση του “βαριά” και δύσχρηστη. Το λειτουργικό είναι το Android 8.1.0 και το EMUI της Huawei 8.1 το οποίο έχει γίνει λιτό και διακριτικό, με πολλές διαφορές και βελτιώσεις από το EMUI 5.1 το οποίο έρχεται με το Android 7.

Η πιο στενή συνεργασία της Huawei με την Google προφανώς ευθύνεται για αυτή την καλοδεχούμενη αλλαγή, συνεργασία η οποία έφερε το Android Messages σαν τη βασική εφαρμογή μηνυμάτων, το οποίο θα αντικαταστήσει όλες τις εφαρμογές Chat της Google στο μέλλον, με πλούσια χαρακτηριστικά πολυμέσων και εκμετάλλευση των επεξεργαστών ΑΙ που έχουν τα νέα μοντέλα. 

Οι ρυθμίσεις έχουν ομαδοποιηθεί ιδανικά από την Huawei, η μπάρα ειδοποιήσεων παραμένει η γνωστή της φίρμας, όπως έχουν αλλάξει και οι φωτογραφικές επιλογές γινόμενες εξαιρετικά εύχρηστες!

Θα θέλαμε να σταθούμε σε δυο εξαιρετικές εφαρμογές, το Phone Clone, το οποίο μεταφέρει όλα σχεδόν τα δεδομένα από το παλιό σας Smartphone Android και iOS, στο P20 Pro και σε άλλα Huawei φυσικά, και στο επίσης εξαιρετικά χρήσιμο Huawei Share, το οποίο επιλέγει πάντα τη καλύτερη δυνατή σύνδεση για μεταφορά αρχείων μεταξύ υπολογιστώv και Smartphones!

Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε και την εξαιρετική υλοποίηση αναγνώρισης προσώπου της Huawei, η οποία λειτουργεί άψογα κάτω ακόμα και από τις πιο δύσκολες συνθήκες μια και προφανώς υποστηρίζεται από την AI της κάμερας. Δεν ξεγελιέται με φωτογραφίες, είναι ταχύτατη και θα αντικαταστήσει άνετα το δαχτυλικό αποτύπωμα για την πιστοποίηση του κατόχου της συσκευής. 

Κάμερα που “σκοτώνει”

Όπως προαναφέραμε, οι μηχανικοί της Huawei και της Leica έπρεπε να αντισταθμίσουν την έλλειψη χώρου στα Smartphones και τους περιορισμούς του μεγέθους των φωτογραφικών αισθητήρων. Πως το κατάφεραν; Με την απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερης πληροφορίας από τον έξω κόσμο μέσω τριών καμερών: H πρώτη, όπως βλέπουμε το κινητό σε κατακόρυφη θέση, είναι ο τηλεφακός των 8MP (f/2.4), η δεύτερη είναι η έγχρωμη των 40MP (f/1.8) και αυτή που είναι μόνη της, πάνω από το φλας, είναι η μονόχρωμη των 20MP (f/1.6). Μαζί με τους φακούς υπάρχει και ένας πομποδέκτης λέιζερ για ταχύτατη αυτόματη εστίαση πολλαπλών σημείων σε πραγματικό χρόνο ο οποίος ελέγχει τα πάντα, ενώ και το φλας έχει ένα καινούργιο αισθητήρα θερμότητας χρώματος.

Η μπροστινή κάμερα είναι 24MP (f/2.0) με ψηφιακή αναγνώριση προσώπου και δυνατότητα καταγραφής video 720p.

Το P20 Pro ενσωματώνει και μια ειδική τεχνική, την Pixel Fusion, η οποία αφήνει να περάσει τέσσερις φορές περισσότερο φως σε κάθε pixel και χρησιμοποιεί πάντα και τους τρεις αισθητήρες, χωρίς να σημαίνει ότι θα τραβήξει φωτογραφία 68 MP! Η βασική ανάλυση είναι τα 10MP και επιτρέπει οπτικό ζουμ 3x και υβριδικό – ψηφιακό 5x, σε κάθε περίπτωση με εξωπραγματικά αποτελέσματα! Ειδικά στα 40MP το κροπάρισμα είναι εντυπωσιακό, αλλά στην ουσία δεν χρειάζεται. 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ελέγχει αυτό που εμφανίζεται στην οθόνη και επιλέγει αυτόματα κάποια από τις 19 σκηνές – ρυθμίσεις (13 είχε το Huawei Mate 10 Pro) και συνολικά πάνω από 30 υποκατηγορίες ρυθμίσεων, για βέλτιστα αποτελέσματα σε κάθε στιγμή, με το λογισμικό να χρησιμοποιεί τις οπτικές πληροφορίες από όλες τις πηγές, προτείνοντας τη θέση του κάδρου, αλλαγή στο βάθος πεδίου και άλλες “επαγγελματικές” λειτουργίες. 

19-icons-mob-original

Η Huawei άλλαξε σημαντικά το περιβάλλον εργασίας της κάμερας, με τις βασικές επιλογές: Διάφραγμα, Νύχτα, Πορτρέτο, Φωτογραφία, Βίντεο, Επαγγελματική και περισσότερα να είναι συρόμενες οριζόντια, στο κάτω μέρος της οθόνης. 

Δεν συζητάμε την ποιότητα των φωτογραφιών όταν υπάρχει φως, με την Τεχνητή Νοημοσύνη να επιλέγει τις περισσότερες φορές τις βέλτιστες ρυθμίσεις, με εκπληκτικά αποτελέσματα. Ακόμα και ο πιο αδαής χρήστης θα βγάλει επαγγελματικές φωτογραφίες!

Τα “μαγικά” όμως αρχίζουν όταν επιλέξετε Νύχτα. Εδώ βγάζουμε το καπέλο στους μηχανικούς της Huawei και της Leica. Οι φωτογραφίες που βλέπετε παρακάτω είναι τραβηγμένες νυχτερινές ώρες, στο χέρι χωρίς τρίποδο!

Ήδη δοκιμάζουμε το Huawei P20 Pro με dSLRs οπότε αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρόκειται για το καλύτερο φωτογραφικό κινητό μέχρι στιγμής, αφήνοντας πίσω τα S9 Plus και iPhone X. Σε ότι αφορά το βίντεο τραβάει 4K, 1920×1080 60 FPS και αργή κίνηση 960 FPS στα 720p. 

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το P20 Pro μας έδειξε ένα δείγμα για το τι μπορεί να επιτύχει η Computational Photography και δεν θα εκπλαγούμε καθόλου αν δούμε τους κατασκευαστές Mirrorless ή dSLR να ασχοληθούν και αυτοί σοβαρά με το θέμα στα μοντέλα τους μια και εκεί το “scalling” που μπορεί να γίνει αναμένεται εντυπωσιακό. 

Συμπέρασμα

Χρησιμοποιούμε το Huawei P20 Pro για περίπου τρεις εβδομάδες σαν το βασικό μας τηλέφωνο, προσπαθούμε να εντοπίσουμε ένα μειονέκτημα, δεν τα έχουμε καταφέρει! Τα όποια μικρο-ζητήματα που υπάρχουν θα διορθωθούν στις επόμενες αναβαθμίσεις του λειτουργικού. Οπότε φτάνουμε στα λεγόμενα “σχετικά κριτήρια”. 

Εφόσον θέλετε να τραβάτε τις καλύτερες φωτογραφίες, κάτω απ’ όλες τις συνθήκες, δεν έχετε άλλη επιλογή παρά το P20 Pro! Μαζί αγοράζετε ένα από τα καλύτερα Android Smartphones μέχρι στιγμής και όλα αυτά με 879 ευρώ. 

Κακά τα ψέματα, η τιμή είναι υψηλή, ειδικά για Huawei, που ξεκίνησε από διαφορετική αφετηρία, λίγα χρόνια πριν μάλιστα, και ο κόσμος ίσως αρχικά αντιδράσει αρνητικά. Από την άλλη το Huawei P20 Pro είναι 100 ευρώ πιο φθηνό από το Samsung S9 Plus και 320 ευρώ πιο φθηνό από το iPhone X 64GB με τα οποία είναι άμεσα συγκρίσιμα σε ποιότητα κατασκευής και software ενώ τα ξεπερνάει φωτογραφικά.

Και μια προειδοποίηση: μόλις πάρετε το P20 Pro στα χέρια σας δεν θα σταματήσετε να βγάζετε φωτογραφίες!

Φωτογράφιση: Μαρία Οικονομίδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ