Huawei Mate 20 Pro: Στην αίθουσα του θρόνου!

του Γιώργου Κουρκουτά

Καιρό είχαμε να δούμε αυτό που γίνεται με την Huawei και άλλους 2-3 κατασκευαστές από την Κίνα: υπερέβαλαν εαυτόν και χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία που απέκτησαν τα τελευταία έτη εξελίχθηκαν τάχιστα και επέτυχαν στον στόχο τους. Το Mate 20 Pro είναι ο δεύτερος “Σπάρτακος” της Huawei οι οποίος κατάφερε να φέρει την εταιρεία στη κορυφαία τριάδα κατασκευαστών Smarthphones παγκοσμίως. 

Μόλις πιάσαμε στα χέρια μας το Mate 20 Pro αντιληφθήκαμε ότι η Huawei άλλαξε μια για πάντα και αυτό δεν είναι απαραιτήτως καλό, τουλάχιστον για όσους περιμένουν από την Huawei να σεβαστεί την παρακαταθήκη της σαν μια εταιρεία που προσφέρει Smartphones με εξαιρετική σχέση απόδοσης προς τιμή, ακόμα και αν ανεβαίνει ο πήχης και η κατηγορία των συσκευών της.  

Το “μικρό” Mate 20 Pro

Η κυρτή οθόνη OLED των 6,4 ιντσών με ανάλυση 1.440 x 3.120 pixel (539 ppi) κάνει το Mate 20 Pro μια “μικρή συσκευή” με άριστη εργονομία, ένα γεγονός που ίσως παραξενέψει όσους ψάχνουν μια μεγάλη συσκευή. To πλάτος του (72,3mm) είναι πιο μικρό από το S9 Plus (73,8mm) και το P20 Pro (73,9mm) ενώ το βάρος του είναι 189 γραμμάρια. Σε κάθε περίπτωση όμως τα περιθώρια είναι ελάχιστα και αυτά στο κάτω μέρος και το βάρος δεν φαίνεται στο χέρι.

Κατά άλλα η οθόνη είναι μια κλάση πάνω από αυτή του P20 Pro και στα επίπεδα των οθονών της Samsung (προέρχεται από την BOE παρεμπίπτοντος) και είναι εξαιρετικής καθαρότητας, με πολύ καλές γωνίες θέασης, ειδικά στο λευκό, ενώ τα πάει εξαιρετικά στο φως του ήλιου. 

Το μαύρο είναι σχεδόν απόλυτο, ενώ εξ’ ορισμού η χρωματική επιλογή είναι Vivid ενώ υπάρχει και η Normal, την οποία προτιμήσαμε ενώ προσφέρει και HDR10.

Στο επάνω μέρος της οθόνης υπάρχει η αντιαισθητική αλλά αναγκαία προς το παρόν σχεδιαστική γραμμή που λάνσαρε η Apple και ακολουθούν αρκετοί κατασκευαστές, με την εγκοπή που φιλοξενεί την κάμερα, το ακουστικό και τους αισθητήρες. Βέβαια στην περίπτωση του Mate 20 Pro η εγκοπή είναι μικρή και λεπτή και συνηθίζεται γρήγορα αφού το λειτουργικό και οι εφαρμογές είτε την χρησιμοποιούν είτε την “εξαφανίζουν”.

DSC07258Το σώμα του κορυφαίου μοντέλου της Huawei είναι από διπλό γυαλί με μεταλλική ράχη και παρά το γραμμωτό πίσω μέρος γλιστράει και λερώνει αρκετά, με την πλαστική θήκη να είναι επιβεβλημένη. Σε κάθε περίπτωση αποπνέει στιβαρότητα και υψηλότατη ποιότητα κατασκευής ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι πιστοποιημένο κατά IP68 κάτι που σημαίνει ότι είναι αδιάβροχο. 

Ο αισθητήρας αποτυπωμάτων για το ξεκλείδωμα είναι πάνω στην οθόνη, στο κάτω μέρος, αλλά προς το παρόν δεν λειτουργεί με την ταχύτητα που θα θέλαμε, μια και πρόκειται για μια νέα τεχνολογία, αλλά δεν προβληματίζει.

Ο επεξεργαστής είναι ο οκταπύρηνος Kirin 980 στα 7nm, είναι πανίσχυρος και ταχύτατος, δεν υπερθερμαίνεται, με τα πάντα να εκτελούνται “σφαίρα”, πιο γρήγορα από το P20 Pro και τον Kirin 970 (στα 10nm) φυσικά. Στο Antutu μετροπρόγραμμα έπιασε 274543, ένα από τα κορυφαία σκορ. Η GPU της συσκευής είναι η Mali-G76 MP10 η οποία παρότι είναι αρκετά ισχυρή είναι ελαφρώς πίσω σε επιδόσεις από τον ανταγωνισμό. Φυσικά η συσκευή μπορεί να τρέξει Fortnite άνετα και μπορεί να γίνει “overclock” επισήμως, (με το GPU Turbo 2.0) και να πιάσει τα πολυπόθητα για τους gamers 60fps στα πιο απαιτητικά παιχνίδια. 

O Kirin 980 ενσωματώνει έναν επεξεργαστή AI (Neural Processing Unit) δυο πυρήνων, ο οποίος μπορεί να αναγνωρίσει 4.500 εικόνες το λεπτό και είναι υπεύθυνος για πολλές από τις εντυπωσιακές λειτουργίες imaging της συσκευής. 

DSC07308Η συσκευή έχει 6GB 2.133 MHz LPDDR4x RAM (άλλη μια πρωτιά της Huawei), 128GB αποθηκευτικό χώρο, ο οποίος είναι επεκτάσιμος μάλιστα μέσω των νεωτεριστικών και ασύμβατων Nano Memory στο SIM Slot. To λειτουργικό σύστημα είναι το Android 9 Pie με περιβάλλον εργασίας το EMUI 9 της Huawei. Όπως είχαμε γράψει για το EMUI 8 στο P20 Pro, τα πάντα είναι “minimal”, εύχρηστα και εκεί που πρέπει χωρίς δεκάδες εφαρμογές και κρυφά μενού και υπο-μενού. 

Άριστα παίρνει στη μπαταρία μια και με τα 4.200mAh, τον επεξεργαστή στα 7nm και τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας κάνει το Mate 20 Pro ένα από τα λίγα Smartphone που μπορεί να βγάλει πολλές ώρες στη δεύτερη μέρα λειτουργίας! Η μπαταρία φορτίζεται στο 100% από τον φορτιστή των 40W σε περίπου 50 λεπτά, ενώ στα 20 λεπτά είναι πάνω από το 60%. Φορτίζεται ασύρματα και για πρώτη φορά φορτίζει ασύρματα άλλη συμβατή συσκευή! Παρά τον ισχυρό φορτιστή η μπαταρία θερμαίνεται σε λογικά πλαίσια.

Από πλευράς συνδεσιμότητας έχει τα πάντα (Wi-Fi ac στα 1.732 Mbps, Dual band GPS, Bluetooth 5 aptX HD, LTE Cat. 21 για ταχύτητες Data έως 1,4Gbps, NFC, USB-C, υπέρυθρες και δυο καλής ποιότητας ηχεία χωρίς κάτι το ξεχωριστό, ενώ φυσικά δεν υπάρχει υποδοχή 3.5mm για ακουστικά.  

DSC07322

Οι εφαρμογές του EMUI 9

Παρά το Android 9 το EMUI δεν έχει σημαντικές διαφορές από το EMUI 8 και το Android 8, κάτι βέβαια θετικό μια και όπως προαναφέραμε όλα είναι εκεί που πρέπει αλλά ακόμα λείπουν μερικές λεπτομέρειες που συναντάμε στο πληρέστατο, αλλά υπερβολικό και φλύαρο μερικές φορές λειτουργικό, της Samsung.

Μια πρώτη για το EMUI 9 είναι και τα εμπλουτισμένα gestures, οι κινήσεις των δαχτύλων πάνω στην οθόνη, οι οποίες βοηθάνε αρκετά στη χρήση της συσκευής με το ένα χέρι.

Επίσης, η Huawei πρέπει να αναθεωρήσει την επιλογή του SwiftKey πληκτρολογίου το οποίο δυσκολεύει αρκετά τη χρήση και δεν μπορεί να συγκριθεί με το Gboard της Google. 

Η αναγνώριση προσώπου λειτουργεί άψογα και ταχύτατα και θα σας κάνει να ξεχάσετε τους υπόλοιπους τρόπους ξεκλειδώματος.

Το πολύ χρήσιμο Huawei Share, το οποίο προσφέρει άμεση επικοινωνία και μεταφορά δεδομένων με άλλα κινητά και υπολογιστή έχει εμπλουτιστεί, το Phone Clone αντιγράφει το παλιό σας κινητό σχεδόν άψογα ενώ στις ρυθμίσεις του EMUI 9 υπάρχει η επιλογή “Ψηφιακή Ισορροπία” για να ελέγχουμε τον χρόνο που ασχολούμαστε με το κινητό μας. 

Δυστυχώς, όπως συμβαίνει και στο P20 Pro, δεν υπάρχει ραδιόφωνο, κάτι που λείπει στον γράφοντα αλλά ενδεχομένως δεν είναι σημαντικό για άλλους χρήστες.

DSC07349

Καλύτερη κάμερα από το P20 Pro;

Οι μηχανικοί της Huawei σε συνεργασία με την Leica έχουν φτάσει τις φωτογραφικές ικανότητες των κορυφαίων Smartphone τους σε τόσο υψηλά επίπεδα που προφανώς θα έχουν δύσκολη δουλειά για να παρουσιάσουν κάτι καλύτερο. 

Στο Mate 20 Pro η Huawei άκουσε τους σχεδιαστές της Porsche Design και έδωσε τετράγωνη διάταξη στους τρεις φακούς και το φλας.  
Ο φακός των 40MP f/1.8 ενσωματώνει το περίφημο Quad-bayer φίλτρο το οποίο δίνει αυτόματα εικόνες 10MP αλλά φυσικά υπάρχει η επιλογή για την φυσική του ανάλυση στην εφαρμογή της κάμερας. 

Ο τηλεφακός των 8MP f/2.4 με οπτικό σταθεροποιητή έρχεται και αυτός από το P20 Pro ενώ ο μονόχρωμος φακός αντικαταστάθηκε με τον ευρυγώνιο 20MP f/2.2. Ο φακός αυτός είναι μια καλοδεχούμενη προσθήκη αφού έδωσε επίσης τη δυνατότητα φωτογράφισης macro στα 2,5 εκ. κάτι που δεν μπορεί να κάνει το P20 Pro αλλά μπορεί κάνει σε γενικές γραμμές το Samsung S9 Plus. Πλέον στην κάμερα εκτός από το οπτικό ζουμ 3x και το υβριδικό 5x, υπάρχει η επιλογή 0,6x για ευρυγώνιες λήψεις

Ο πολύτιμος ψηφιακός φωτογραφικός βοηθός της Huawei αναβαθμίστηκε στην έκδοση 2.0 και μπορεί πλέον να αναγνωρίσει 1.500 σκηνές, λόγω του Dual NPU, και μετά τα παράπονα χρηστών του P20 Pro, κάνει σαφώς πιο απαλές επεμβάσεις στις πράσινες και μπλε φωτογραφικές σκηνές. 

Στις πρόσθετες φωτογραφικές επιλογές της κάμερας διακρίνουμε το AR που φτιάχνει emojis με χαρακτήρες καρτούν ενώ στην επιλογή “Επαγγελματική” προσφέρονται πολλές επιλογές όπως ISO 50 – 102.400, ταχύτητα κλείστρου 1/4000s – 30s κ.α.

Η μπροστινή κάμερα των 24MP f/2.0 είναι αρκετά ευρυγώνια αλλά μερικές φορές δείχνει να δυσκολεύεται να εστιάσει αλλά σε κάθε περίπτωση βγάζει εξαιρετικές σέλφις. 

Η κάμερα μπορεί να τραβήξει βίντεο 4Κ στα 30fps, super slo-mo 720p/960fps 10 δευτερολέπτων ενώ υπάρχει το HiVision το οποίο αναγνωρίζει τοπία, έργα τέχνης, κείμενα και φαγητά, μεταφράζοντας τα πρώτα και υπολογίζοντας τις θερμίδες στα δεύτερα.

Θα πρέπει να σταθούμε στο εξαιρετικό εφέ “Χρώμα ΑΙ” του βίντεο όπου σε ένα ασπρόμαυρο τοπίο η NPU εντοπίζει και χρωματίζει μόνο τα κινούμενα αντικείμενα! 

Το Huawei P20 Pro είχε και έχει την καλύτερη κάμερα ανάμεσα σε όλα τα Smartphones, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τις νυχτερινές λήψεις. Το Mate 20 Pro έχει επίσης κορυφαίες νυχτερινές λήψεις αλλά λόγω του ότι οι φωτογραφίες του P20 Pro έχουν μεγαλύτερη οξύτητα από αυτές του Mate 20 Pro, κάνουν τις δεύτερες λιγότερο “εντυπωσιακές”.

Αν εξαιρέσουμε τις ευρυγώνιες λήψεις και τις ελαφρώς καλύτερες selfies του P20 Pro, το Mate έχει παραπλήσιες δυνατότητες – άρα και κορυφαίες – φωτογραφικές ικανότητες στα Smartphones σήμερα και σαφώς καλύτερες επιδόσεις στις κοντινές λήψεις από το P20 Pro.

Θα ακολουθήσει αναλυτική φωτογραφική δοκιμή με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές του Huawei Mate 20 Pro. 

DSC07316

Συμπέρασμα

Όπως προαναφέραμε με το Mate 20 Pro η Huawei έχει εξασφαλίσει τη θέση της στην κορυφή των κατασκευαστών και φυσικά θα συγκρίνεται με την Apple και την Samsung σε όλα τα σημεία. Εκεί που διατηρεί την κορυφαία θέση στον κόσμο των Smartphones είναι η φωτογραφία, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Ειδικά στις νυχτερινές λήψεις η μόνη συσκευή που μπορεί να πλησιάσει τα P20 Pro / Mate 20 Pro είναι τα Google Pixel 3

Με την προσθήκη της ευρυγώνιας λήψης και του macro, το Mate 20 Pro πολύ απλά κάνει μη απαραίτητη την κατοχή φωτογραφικής μηχανής με εναλλασσόμενους φακούς. Από εκεί πέρα, σε αυτή τη κατηγορία ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και μεγάλο ρόλο θα παίξει η τιμή αν η φωτογραφία δεν είναι από μόνη της βασικό σημείο επιλογής του Smartphone.

Το Huawei Mate 20 Pro κοστίζει 1.049 ευρώ και για πρώτη φορά ξεπερνά το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 ευρώ. Μπορεί να τα αξίζει αλλά κατά τη γνώμη μας κανένα Smartphone δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεπερνά αυτό το όριο

To Samsung S9 Plus μπορεί να φτάνει στο τέλος της ζωής του, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια εξαιρετική συσκευή, με την έκδοση 6GB/64GB να κοστίζει 799 ευρώ και η έκδοση 6GB/256GB 899 ευρώ. 

Το Samsung Galaxy Note 9 με το πενάκι 6GB/128GB έχει και αυτό 1.049 ευρώ ενώ η έκδοση με τα 512GB 1.299 ευρώ και φωτογραφικά βρίσκεται ελαφρώς κάτω από το Mate 20 Pro, αλλά κοντά στο S9 Plus, αν όχι ελαφρώς καλύτερο. 

Το iPhone XS 4GB/64GB κοστίζει 1.229 ευρώ και το iPhone XS Max 4GB/64GB 1.339 ευρώ, δεν αναφέρομαι στα μεγαλύτερα μοντέλα γιατί οι τιμές είναι στα όρια του αστείου στην Ελλάδα. 

Βέβαια, ο μεγάλος ανταγωνιστής του Huawei Mate 20 Pro δεν είναι άλλος από το Huawei P20 Pro 6GB/128GB το οποίο κοστίζει πλέον 699 ευρώ, με τον μεγάλο του αδερφό να ζητάει 350 ευρώ παραπάνω για τις ευρυγώνιες και μάκρο λήψεις και τον ισχυρότερο επεξεργαστή. 

Φωτογράφιση: Μαρία Οικονομίδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ