H Bayer εξαγοράζει και “κλείνει” την Monsanto

Mετά από μια συμφωνία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα, η Bayer θα εξαγοράσει την διαβόητη Monsanto και κατόπιν θα αποσύρει από την αγορά την ονομασία της εταιρείας, ύστερα από 117 χρόνια παρουσίας.

Η εξαγορά θα στοιχίσει 63 δισ. δολάρια και έχει πάρει μέχρι στιγμής όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές. “Το όνομα της εταιρείας θα παραμείνει Bayer. To Monsanto δεν θα είναι πλέον εταιρικό όνομα. Τα αποκτηθέντα μέσω της εξαγοράς προϊόντα θα διατηρήσουν τα εμπορικά σήματα τους και από εδώ και στο εξής θα αποτελέσουν μέρος του χαρτοφυλακίου της Bayer” ανέφερε σε δήλωση της η εταιρεία. 

Η Bayer ξεκίνησε ένα θέμα περί δικαιωμάτων, ύψους 7 δισ. δολαρίων χθες Κυριακή, κάτι που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της συνολικής χρηματοδότησης της συμφωνίας. λίγο μετά το τελικό “οκ” του μεγάλου εμποδίου των αντιμονοπωλιακών κανονισμών των ΗΠΑ. 

Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι μια από τις τρεις μεγάλες συμφωνίες συγχώνευσης μεταξύ Γερμανικών και Αμερικανικών εταιρειών, οι οποίες ολοκληρώνονται σε μια περίοδο που οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τεταμένες λόγω των δασμών που αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ. Οι άλλες δύο είναι αυτή της T-Mobile η οποία εξαγοράζει την Sprint έναντι 26 δισ. δολαρίων και της Linde που είναι σε συγχώνευση με την Praxair. 

Η κίνηση της Bayer να απαλλαγεί από όνομα Monsanto θεωρείται μια απόλυτα αναμενόμενη κίνηση, καθώς η εμπλοκή της τελευταίας με τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους δεν συνάδει με την περιβαλλοντική εικόνα της εταιρείας. Ο Αμερικανικός κατασκευαστής σπόρων, έχει επίσης υποστεί έντονη κριτική για πνευματικά δικαιώματα που ζητά από τους αγρότες που χρησιμοποιούν τους σπόρους της εταιρείας. 

“Στόχος μας είναι να εμβαθύνουμε τον διάλογο μας με την κοινωνία. Θα ακούσουμε όλες τις κριτικές και θα βρούμε κοινό έδαφος. Ο κλάδος της γεωργίας είναι πολύ σημαντικός για να επιτρέπεται οι ιδεολογικές διαφορές μας να σταματήσουν την πρόοδο” δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer, Werner Baumann. 

Προς το παρόν η εξαγορά δεν θα επηρεάσει τις δράσεις των ινδικών θυγατρικών των Bayer και Monsanto, οι οποίες θα εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξάρτητα μεταξύ τους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ