H Apple ετοιμάζεται να τα βάλει με τους πάροχους και να καταργήσει τις sim κάρτες

Όλα τα βλέμματα της αγοράς είναι στραμμένα στο Cupertino όπου το απόγευμα (20:00 ώρα Ελλάδας) ο Tim Cook θα ανέβει στην σκηνή και θα παρουσιάσει την νέα πρόταση της εταιρείας. Μπορεί η παρουσίαση του φετινού iPhone, μαζί με όλα τα υπόλοιπα θα παρουσιάσει ο Cook, να μην την περιμένουν με την ίδια ανυπομονησία που περίμεναν το επετειακό μοντέλο πέρυσι, όμως τα 3 (;) νέα iPhone είναι σημαντικά για την εταιρεία αφού πρέπει να ανεβάσει τις πωλήσεις της. 

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να κλέβει η ανυπομονησία των καταναλωτών και τα μέσα όμως, ειδικά στις ΗΠΑ, κάθε νέο iPhone είναι καλοδεχούμενο και από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Βελτιωμένες συσκευές σημαίνει μεγαλύτερη χρήση δεδομένων και περισσότερα έσοδα για τις εταιρείες. Υπάρχει όμως η πιθανότητα η σημερινή ανακοίνωση να μην είναι το ίδιο ευχάριστη για τους παρόχους, καθώς η Apple ίσως ανακοινώσει για πρώτη φορά την λειτουργία των ηλεκτρονικών καρτών SIM (eSIM). Ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί σήμερα, η στροφή προς την νέα αυτή τεχνολογία είναι αναπόφευκτη. 

Η φημολογία σχετικά με την ανακοίνωση της eSIM ξεκίνησε μετά τα παράπονα της Apple προς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι η Verizon Communications Inc. και η AT & T Inc ήρθαν σε συμφωνία για να αποτρέψουν την είσοδο της κάρτας στην αγορά. Γιατί όμως οι δύο αυτοί πάροχοι μπορεί να ήρθαν σε μια τέτοια συμφωνία η οποία μπορεί ακόμα να τους στοιχίσει μεγάλα πρόστιμα; Μέχρι τώρα τα κινητά τηλέφωνα χρειάζονται την κλασσική κάρτα SIM, η οποία μπαίνει χειροκίνητα στο τηλέφωνο και κάνει δύσκολη την αλλαγή παρόχου, καθώς ο καταναλωτής θα πρέπει να πάει σε ένα φυσικό κατάστημα και να συμπληρώσει κιόλας αρκετά χαρτιά για την αλλαγή, ενώ στην περίπτωση συμβολαίου, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο χρόνος που ίσως χρειαστεί για την μετάβαση, κάτι που κάνει την αλλαγή παρόχου μια “δύσκολη” διαδικασία.

Με την χρήση eSIM η κάρτα σταματάει πια να είναι φυσική και γίνεται εικονική, ενώ το μόνο πράγμα που χρειάζεται να κάνει ο καταναλωτής είναι να αλλάξει κάποιες ρυθμίσεις στο τηλέφωνο του. Η ευκολία αυτή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργήσει ανταγωνισμό ο οποίος με την σειρά του θα ρίξει τις τιμές. Όσο πιο εύκολο είναι να αλλάξεις πάροχο, τόσο πιο πολλές προσφορές θα υπάρχουν και αυτό κάνει καλό στους καταναλωτές. Το παράδειγμα της Ισπανίας είναι χαρακτηριστικό, αφού μόλις ψήφισε νόμο για να μειώσει το χρόνο μετάβασης ανάμεσα σε παρόχους σε λιγότερο από 24 ώρες, είδε τον αριθμό των χρηστών κινητών τηλεφώνων να ανεβαίνει σημαντικά. 

mobile-spain

Η φημολογία ακόμα και για την σημερινή ανακοίνωση της eSIM “φούντωσε” τον περασμένο Μάιο όταν η ευρωπαϊκή εταιρεία παραγωγής ολοκληρωμένων STMicroelectronics NV είπε σε ένα συνέδριο πως ετοιμάζεται να αναπτύξει την δική της τεχνολογία σε ένα μεγάλο smartphone μέχρι το τέλος του έτους. 

Αν πρόκειται για το νέο iPhone ή όχι θα το μάθουμε σε λίγες ώρες, όμως είναι δύσκολο για τους πάροχους να εμποδίσουν την εξέλιξη της τεχνολογίας για πολύ καιρό ακόμα, δεδομένης της χρησιμότητας που έχει για τους καταναλωτές. Και μπορεί η Apple να μην θέλει πολύ να πάει κόντρα στις εταιρείες μέσω των οποίων πουλάει τεράστιες ποσότητες τηλεφώνων, όμως η προσφυγή της στο υπουργείο Δικαιοσύνης δείχνει πως δεν είναι διατεθειμένη να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. 

Ακόμα και αν η Apple κάνει πίσω προς το παρόν και προσφέρει μια ενδιάμεση λύση με την διατήρηση της κάρτας SIM με ταυτόχρονη παρουσία ή δυνατότητα eSIM, δεν πρόκειται για ένα “μπάλωμα” για τους πάροχους, οι οποίοι βλέπον σιγά σιγά την σπουδαιότητα τους να μειώνεται και να μετατρέπονται σε απλές υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ