H Amazon “χτυπάει στον αέρα” τις UPS και FedEx

Η απόφαση της Amazon να προχωρήσει σε εξάπλωση του αεροπορικού της στόλου για αποστολές δεμάτων στις ΗΠΑ, έχει προκαλέσει τρομερά προβλήματα στις πιο διάσημες εταιρείες αποστολής δεμάτων, οι οποίες βλέπουν τις μετοχές τους να γκρεμίζονται. Η Amazon προχωράει στην εξάπλωση του hub αερομεταφορών της στο Κεντάκι και μόλις αυτό ολοκληρωθεί θα έχει πάνω από 100 αεροπλάνα που μεταφέρουν δέματα σε κάθε μεριά των ΗΠΑ, από τα 40 που απασχολεί αυτή τη στιγμή. 

Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα σε UPS και FedEx οι οποίες μετά τις παραδόσεις από το έδαφος, βλέπουν την Amazon να ξεκινάει και την κυριαρχία της στον αέρα, απειλώντας το 20% των εσόδων τους, όσο είναι και το ποσοστό των αεροπορικών μεταφορών στον συνολικό τους τζίρο. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι δύο εταιρείες αναμένεται να χάσουν 2% του συνολικού τους τζίρου φέτος λόγω της κίνησης την Amazon με την απώλεια να φτάνει το 10% μέχρι το 2025. 

Η Morgan Stanley σε έκθεση της, και με βάση αυτά τα στοιχεία, χαμήλωσε το προσδόκιμο κέρδος από τις δύο εταιρείες με αποτέλεσμα οι επενδυτές να τραπούν σε φυγή και να οδηγήσουν τις UPS και FedEx σε απώλειες 7% και 6% αντίστοιχα. Όπως εκτιμάει η Morgan Stanley, η περαιτέρω εξάπλωση της Amazon στις αεροπορικές αποστολές και η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών, θα “γλιτώσει” περίπου 2 δισ. δολάρια από την Amazon μέσα στο 2019, κάτι που οδήγησε τις μετοχές της εταιρείας σε αύξηση. 

Αναπτύσσοντας και το αεροπορικό της τμήμα, η Amazon επιβεβαιώνει γιατί από την αρχή της λειτουργίας της θεωρείται ένας πρωτοπόρος των logistics. Με εγγυημένες αποστολές εντός 2 ωρών, πειραματισμούς με drones και κάθε άλλο τρόπο για να μεταφέρει τα προϊόντα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και εύκολα στους πελάτες της,έχει οδηγήσει ολόκληρο τον κλάδο σε συνεχείς αναδιοργανώσεις και έχει εκτοξεύσει τον ανταγωνισμό. 

Ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει τεράστια πίεση και στα υπόλοιπα καταστήματα, καθώς με ολοκληρωμένες υπηρεσίας αγορών και παράδοσης, σηκώνει πολύ ψηλά τον πήχη του ανταγωνισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ