H μετάβαση στο 5G θα κοστίσει 2,7 τρις δολάρια!

Ο ερχομός του 5G έχει αναστατώσει το σύνολο της βιομηχανίας η οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και φυσικά να επενδύσει μεγάλα κεφάλαια για να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο Greensill το κόστος για να ολοκληρωθεί το δίκτυο του 5G τόσο από άποψη υποδομών των παρόχων όσο και από την πλευρά των εταιρειών για να λειτουργήσουν κάτω από τα νέα πρότυπα, θ αγγίξει τα 2,7 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2020. 

Από αυτά περίπου το 1 τρισ. δολάρια θα επενδυθεί από παρόχους σε όλο τον κόσμο για την αντικατάσταση και αναβάθμιση των κεραιών τους, καθώς και για όλες τις υπόλοιπες υποδομές, ενώ η υλοποίηση του δικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο σε όλο τον κόσμο θα κοστίσει περίπου 1,7 τρισ. δολάρια. 

ΤΟ κόστος αυτό περιλαμβάνει τον εξοπλισμό στον οποίο θα χρειαστεί να επενδύσουν οι εταιρείες για να ενσωματώσουν την νέα αυτή τεχνολογία στις υποδομές τους, στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. 

Ο Τόνι Γουόνφορ της Greensill σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης υποστήριξε πως αυτό το ποσό, αν και ακούγεται τεράστιο είναι μόλις η “κορυφή του παγόβουνου”, καθώς αφορά μόνο τις υποδομές, ενώ το ποσό που θα απαιτηθεί για επιπλέον εφαρμογές, υπηρεσίες και συνδεσιμότητα δεν μπορεί ακόμα να υπολογιστεί. 

Όπως υπολογίζει η έκθεση, οι πάροχοι θα “βγάλουν” την επένδυση τους σε χρονικό διάστημα 10-12 ετών, χρονικό διάστημα σημαντικά μεγαλύτερο από τα 6-8 χρόνια που χρειάστηκε για να “γυρίσει” η επένδυση στο 4G. Ο λόγος για αυτή τη διαφορά έγκειται στο κόστος του εξοπλισμού που είναι ακριβότερο στο 5G αλλά και τις πολλαπλάσιες υποδομές σε σχέση με την προηγούμενη γενιά δικτύων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ