H Μέι έπαθε Τσίπρα και ετοιμάζεται για “Kolotoumba” στο Brexit!

Σχολιάζοντας το σενάριο της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή ένωση παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι Financial Times χρησιμοποιούν μια προσφιλή έκφραση της Ελληνικής πολιτικής σκηνής, την “kolotoumba“.

Οι FT δεν είναι οι πρώτοι που χρησιμοποιούν αυτή την έκφραση, αφού προηγήθηκε η ισπανική El Pais με την δική της “Kolotumba” μετά τς πρώτες δηλώσεις του Πουτζδεμόντ.

Στους FT η κωλοτούμπα χρησιμοποιείται σαν αναφορά στην αντίστοιχη κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού να αγνοήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να μετατρέψει το “Όχι” (που και ο ίδιος είχε προτείνει) σε “Ναι”.

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο των FT, που τιτλοφορείται “Μαθήματα Ελληνικών για τους οπαδούς του Brexit” αναφέρει: “Η “kolotoumba” έγινε της μόδας το 2015, ως αντίδραση στην τακτική του Αλέξη Τσίπρα. Του κάποτε ριζοσπάστη αριστερού πρωθυπουργού της Ελλάδας. Αφού επέμεινε για μήνες πως δεν θα υποχωρήσει μπροστά στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας “έκανε τούμπα” και αποδέχθηκε μια έκτακτη οικονομική διάσωση, της οποίας οι όροι ήταν πιο αυστηροί από εκείνους που είχαν προσφερθεί αρχικά” και συνεχίζει “Σε ελληνοβρετανικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ναύπλιο  οι συμμετέχοντες κατέληξαν να αντιπαρατίθενται στο εξής: αν μια “kolotoumba” είναι πιθανή στην περίπτωση του Brexit. Θα ήταν εύλογο, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016, η Βρετανία να μην φύγει από την ΕΕ;

KOLOTOUMBA

Πολλοί συμμετέχοντες υπερασπίστηκαν ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Eλάχιστοι, όμως, το θεώρησαν πιθανό. Ένας αντίθετος στη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, τοποθέτησε τις πιθανότητες μιας κωλοτούμπας στο 0,1%. Αντιθέτως, ένας υποστηρικτής έκανε λόγο για ένα εύρος 10% με 30%.

Αρκετοί συμμετέχοντες παρατήρησαν πως ο χρόνος κυλά ανελέητα προς το Μάρτιο του 2019, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το Brexit υποτίθεται πως θα πρέπει να έχουν τελειώσει γύρω στον Οκτώβριο του 2018. Για να πραγματοποιηθεί μια “kolotoumba”, τότε η βρετανική κοινή γνώμη θα χρειαζόταν μια μαζική μετατόπιση προς το “Ναι”.

Επιπρόσθετα, μια “kolotoumba” θα απαιτούσε από πολλούς πολιτικούς στο Ουέστμινστερ το εξής: να αναλάβουν το ρίσκο να αρνηθούν να αποδεχθούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως την τελευταία λέξη του βρετανικού λαού πάνω στο Brexit. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να πλήξει το Εργατικό Κόμμα,. αλλά στους Συντηρητικούς θα πυροδοτήσει το χάος”.

Και το άρθρο συνεχίζει “Η έρευνα του YouGov κατέδειξε ότι: το 53% των συμμετεχόντων πιστεύει πως η ψήφος υπέρ του Brexit είναι λάθος και 47% πως είναι σωστή. Αυτό το προβάδισμα έξι μονάδων του «λάθος» είναι το μεγαλύτερο μεταξύ 41% δημοσκοπήσεων που έχει πραγματοποιήσει το YouGov μετά το δημοψήφισμα. Τον Ιούνιο του 2016, η ψήφος υπέρ της αποχώρησης ήταν στο 52%, έναντι 48%.

Ο μειούμενος ενθουσιασμός για το Brexit μπορεί να αντανακλά την πίεση στο βιοτικό επίπεδο μετά το δημοψήφισμα. Καθώς και μια ανησυχία για τις οικονομικές προοπτικές της Βρετανίας μετά το Brexit.

Αυτές οι αλλαγές στην κοινή γνώμη αντανακλούν την ανησυχία των βρετανών για τον “εμφύλιο” που μαίνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το Brexit. Όσο περισσότερο παραμένει η διχογνωμία, τόσο δυσκολότερο γίνεται το έργο των Συντηρητικών να κρατήσουν την στήριξη του λαού υπέρ του Brexit”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ