Γρηγόρης Ζαριφόπουλος: “Η Εσθονία αποτελεί πυξίδα και όχι χάρτη για την Ελλάδα”

Σε συζήτηση με θέμα “Το Ψηφιακό Στοίχημα της Χώρας: Μία Ολοκληρωμένη Στρατηγική” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 6η Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, συμμετείχε χθες (30/9) ο Υφυπουργός Ψηφιακής Στρατηγικής, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Ο υφυπουργός μίλησε για το “στοίχημα” που αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας αλλά και τους στόχους της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα. Ξεκίνησε αναφερόμενος σε μια μεγάλη συζήτηση που υπάρχει γύρω από το αν η Ελλάδα μπορεί να γίνει Εσθονία και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η χώρα της Βαλτικής αποτελεί για την Ελλάδα πυξίδα και όχι τον χάρτη.

Όπως εξήγησε ο κ. Ζαριφόπουλος, η Εσθονία είναι μια σχετικά σύγχρονη χώρα και είχε τη σωστή στρατηγική γύρω από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών της από την αρχή της σύστασής της. “Η Ελλάδα έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία γραφειοκρατίας και θα βασιστεί περισσότερο στο μοντέλο της Βρετανίας” τόνισε υφυπουργός συμπληρώνοντας ότι “δεν θέλουμε να ψηφιοποιήσουμε την γραφειοκρατία αλλά πρώτα να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και μετά να τις ψηφιοποιήσουμε”.

Διευκρίνισε στη συνέχεια πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αφορά μόνο τις υπηρεσίες που παρέχει η κυβέρνηση αλλά και κάποιους άλλους πυλώνες που πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει ταυτόχρονα.
Ο πρώτος πυλώνας, σύμφωνα με τον υφυπουργό είναι η συνδεσιμότητα, καθώς δεν υφίσταται ψηφιακός μετασχηματισμός -ούτε και επενδύσεις, όπως τόνισε αργότερα ο υφυπουργός- αν η χώρα δεν έχει γρήγορες ταχύτητες και αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο. Σε αυτό το κομμάτι είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόνισε.

Δεύτερος πυλώνας του ψηφιακού μετασχηματισμού, δήλωσε ο κ. Ζαριφόπουλος, είναι το ανθρώπινο δυναμικό και οι ψηφιακές δεξιότητες. Όσο αφορά το τελευταίο, τόνισε ότι οι δεξιότητες αυτές αφορούν τους πολίτες -για την εξυπηρέτησή τους- αλλά και όλον τον κόσμο, μαθητές, φοιτητές και ανέργους που θέλουν να “βγουν” στην αγορά εργασίας.

Για να γίνουν όλα αυτά, σημείωσε ο υφυπουργός, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να καταφύγει απευθείας σε μεγάλα μέσα όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Αντιθέτως, πρέπει να ξεκινήσει σεμνά και ταπεινά, με προσήλωση στο στόχο και μεθοδευμένα. Αυτό που πρέπει να δει είναι ποιες είναι οι τεχνολογίες που ήδη βρίσκουν εφαρμογή στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτές τις τεχνολογίες να μπορέσει να τις διαθέσει στους πολίτες.

“Πριν μιλήσουμε για τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να ασχοληθούμε με τα πιο απλά και αυτονόητα που ακόμα δεν έχουμε” τόνισε, συμπληρώνοντας ότι παράλληλα πρέπει να εξεταστεί πως θα γίνει η ψηφιοποίηση και άλλων τομέων -πέραν των υπηρεσιών- όπως της υγείας και της δικαιοσύνης, με τεχνολογίες όπως η τηλεϊατρική και το e-justice. Δήλωσε επίσης ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι η δημιουργία του gov.gr, μιας πύλης στα πρότυπα του gov.uk από την οποία ο χρήστης θα μπορεί βρει όλες τις υπηρεσίες που του προσφέρει το κράτος.

Οι στόχοι μέχρι το 2021

Ερωτώμενος για τους στόχους του υπουργείου μέχρι το 2021, ο υφυπουργός έθεσε τους ίδιους βασικούς άξονες.

Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα είπε ότι ήδη στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί υπάρχουν διατάξεις σχετικά με το καθεστώς αδειοδότησης κεραιών και ότι γίνεται ένα “νοικοκύρεμα” προκειμένου η χώρα να προετοιμαστεί για την έλευση του 5G. “Μέχρι τότε θα δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε με την υπάρχουσα τεχνολογία” τόνισε ο κ. Ζαριφόπουλος.

Σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό εξήγησε ότι γίνονται συζητήσεις με τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας για το τι προγράμματα πρέπει να προταχθούν και ποια θα είναι η συνολική στρατηγική στο κομμάτι αυτό. Όπως είπε, υπάρχουν πολλά διαφορετικά κοινά, μαθητές, φοιτητές και διάφορες κοινωνικές ομάδες που πρέπει να εξεταστούν καθώς στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργηθούν προγράμματα με συνέχεια και όχι αποσπασματικού χαρακτήρα.

Ο τρίτος άξονας που έθεσε ο υφυπουργός είναι οι ψηφιακές υπηρεσίες. Σχετικά με αυτό, προανήγγειλε τo λανσάρισμα του gov.gr ένα public beta μέχρι το τέλος του α τριμήνου του 2020 με περιορισμένη αλλά καλή λειτουργικότητα. Εκεί, εξήγησε, θα “κουμπώνονται” συνεχώς μεμονωμένες δράσεις που ήδη έχουν προγραμματιστεί πχ. Έκδοση άδειας οδήγησης ή εγγραφή μαθητών στην α’ βαθμίδα ή την ίδρυση μιας επιχείρησης.

Ταυτόχρονα θα γίνουν και κάποια μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού άλλων τομέων, πχ υγείας, δικαιοσύνης, πρωτογενούς τομέα, ναυτιλίας κ.α. είπε κλείνοντας ο κ. Ζαριφόπουλος.

Μάρκος Βερέμης: Πρέπει να δημιουργηθεί ένας υγιής κλάδος τεχνολογίας στην Ελλάδα

Στην ίδια συζήτηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Junior Achievement Greece, Co- Founder και Executive Chairman της Upstream και General Partner του Big Pi, Μάρκος Βερέμης.

Ο Κ. Βερέμης στάθηκε στο κρίσιμο ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού, τονίζοντας την αναντιστοιχία αποφοίτων και ζήτησης και το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί απόφοιτοι παιδαγωγικών σχολών χωρίς καμία απορρόφηση, ενώ μίλησε και για το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων και το έργο του με τους μαθητές και τις “εικονικές επιχειρήσεις” που τους βοηθά να δημιουργήσουν. Μίλησε για τα μαθήματα που διδάσκονται τα παιδιά μέσα από αυτό το πρόγραμμα και πώς τους “ανοίγει τα μάτια” σχετικά με τις ανάγκες της αγοράς και το πώς αυτή λειτουργεί στην πραγματικότητα.

Ο κ. Βερέμης μίλησε επίσης για το ρόλο των εταιρειών στη διαμόρφωση των νέων γενιών, ενώ τόνισε ότι οι ίδιες αποτελούν εκκωλαπτήριο νέων εταιρειών, ενώ παράλληλα δημιουργούν κουλτούρα, γνώση και εργασιακό ήθος. Υπογράμμισε στη συνέχεια την ανάγκη να μην δημιουργούνται στην Ελλάδα υπερβολικές προσδοκίες, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει “η Silicon Valley της Ευρώπης” αλλά να δημιουργηθεί ένας υγιής τομέας τεχνολογίας με αξία 10 δις. τα επόμενα χρόνια.

Το θετικό, όπως είπε είναι ότι οι εταιρείες πλέον βρίσκονται σε πολύ ανοιχτή συνομιλία με υπουργείο και κυβέρνηση. Αυτό που ζητάει ουσιαστικά ο κλάδος, εξήγησε είναι κάποια βασικά πράγματα όπως η επιστροφή ικανού ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα γιατί η χώρα έχει προοπτικές αλλά δεν έχει ανθρώπους. Επομένως αυτός είναι ο νούμερο ένα στόχος, είπε, και ακολουθεί μια δέσμη θεμάτων γύρω από τα κίνητρα που θα πρέπει να έχουν οι επενδυτές στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ