Greece, we can!

του Ανδρέα ΚΟΝΤΟΓΟΥΡΗ*

Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο των ευρωπαίων και μπαίνει στο μνημόνιο των αγορών. Ναι πράγματι, η  21η Αυγούστου είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αναγκάζεται πια να μην ρίχνει τις αστοχίες του και την αποτυχία της μη εκπλήρωση όλων  των ολοκληρωτικών μεταρρυθμίσεων στους “κακούς” ξένους.

Η χώρα έχει την μεγάλη ευκαιρία να πάρει την ιδιοκτησία ενός εθνικού μνημονίου ανάπτυξης πάνω της και να προχωρήσει σε έξυπνες και δημιουργικές δράσεις που θα δώσουν την ευκαιρία στους Έλληνες επενδυτές  να πιστέψουν στη χώρα τους! 

Η Ελλάδα από σήμερα είναι εκτός αγορών και εκτός μνημονίου. Περνάμε από το γνωστό μνημόνιο των ευρωπαίων και του ΔΝΤ στο μνημόνιο των χρηματαγορών. Παράλληλα βρισκόμαστε μέσα στην δίνη μεγάλων προβλημάτων της ευρωπαϊκής ένωσης, κυρίως με την Ιταλία και με την Τουρκία. Το έξυπνο χρήμα των θεσμικών επενδυτών του εξωτερικού, θεωρεί ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο στο ιταλικό κοινοβούλιο θα δημιουργήσει μια πολύ ψηλή μεταβλητότητα στις αποδόσεις  των ευρωομολόγων της νότιας Ευρώπης και θα αυξηθεί το κόστος χρήματος.

Η Ιταλία ακολουθεί τις συνταγές του παλιού ΣΥΡΙΖΑ του Βαρουφάκη και θα ζητήσει πράγματα για έγκριση από τις Βρυξέλλες που δεν θα  έχουν νόημα. Μείωση του έτους σύνταξης , αύξηση των συντάξεων, μείωση των φόρων , όλα αυτά χωρίς να υπάρχει χρηματοδότηση. Το κόστος των ιταλικών ομολόγων (10Υ) ανέβηκε από μέσα Απριλίου στο 1,75 % στο 3% μέσα Αυγούστου. Τα ελληνικά ομόλογα  διαπραγματεύονται στο 4.2% (10Y GGB).

Οι χρηματαγορές θα περιμένουν να λυθεί το ιταλικό πρόβλημα πριν επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτός είναι ένας από  τους λόγους για τους οποίους δεν θα έχουμε εισροή  ξένων κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα ελληνικά ομόλογα,  αυτή την χρονική  στιγμή. Οι χρηματαγορές επίσης πρέπει να πεισθούν ότι η Ελλάδα προχώρα αποφασιστικά στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίσουν ψηλότερους  ρυθμούς ανάπτυξης από το 2%  που αναμένουν τώρα για τα επόμενα δυο έτη. Η χώρα δεν θα έχει πρόβλημα να πληρώσει τα τοκοχρεωλύσια ύψους 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα 14 χρόνια, μετά αρχίζουν οι σοβαρές αποπληρωμές. Παράλληλα η ρευστότητα ύψους 24 δισ. ευρώ εξασφαλίζει μια ηρεμία στα δημοσιονομικά μέχρι το 2020-21. Αρκετός χρόνος από την εκάστοτε κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τις ανάλογες δράσεις για να επαναφέρει τους ψηλούς σε ρυθμούς ανάπτυξης του 4% που είχαμε στα χρόνια πριν το  πρώτο μνημόνιο.

Τι πρέπει να γίνει:
α) Μείωση των φορολογικών συντελεστών όπως έγινε από το 2016 στην Ρουμανία.
β) Αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος που θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητα των ταμείων υγείας και σύνταξης.
γ) Προώθηση και χρηματοδότηση νέων  επιχειρήσεων από τα αναπτυξιακά προγράμματα της ΕΕ, έχουν εγκριθεί ήδη 19,2 δισ. ευρώ  για την Ελλάδα μέχρι το 2027. Και το κυριότερο, να πιστέψει ο λαός και το πολιτικό σύστημα ότι μόνο η ανάπτυξη μέσω μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών  θα φέρει την επιθυμητή έκρηξη τοπικών επενδύσεων.
δ) Η αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος με νέους δικαστές, εισαγγελείς και Digitalisation σε όλη την διαδικασία θα μειώσει τον χρόνο εκδίκασης σε κάτω από 820 ημέρες κατά μέσω όρο.

Οι καταστροφικές φωτιές στο μάτι Αττικής ανέδειξαν το πρόβλημα ότι το κράτος πρέπει να λειτουργεί με καθαρά αξιοκρατικά και τεχνοκρατικά κριτήρια για να μπορεί να στηρίζει τους πολίτες του. Παράλληλα έχει καταρριφθεί  η αντίληψη ότι η αύξηση του δημόσιου θα φέρει μείωση της ανεργίας μέσω  μίας εναλλακτική μορφή εργασίας. Πάνω από 500.000 Έλληνες έχουν εγκαταλείψει την χώρα. Και ακόμη χειρότερα, οι εργαζόμενοι  νέοι μέχρι 30 χρονών από 170.000 το 2010 μειώθηκαν σε 130.000 το 2016.

Οι αποφάσεις της τωρινής κυβέρνησης σε επίπεδο στρατηγικών συμμαχιών με την ευρωπαϊκή ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν  να φέρνουν καρπούς και στην αύξηση των ιδιωτικών  επενδύσεων (FDI’s) Ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του λεγόμενου μνημονίου. Ήδη διαφαίνεται  σοβαρό ενδιαφέρον από επενδυτές του εξωτερικού στον κλάδο του τουρισμού, των τροφίμων , της υγείας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο στόχος  είναι καθαρά εθνικός και αφορά μόνο τους Έλληνες.

“The extensive reforms Greece has carried out have laid the ground for a sustainable recovery: this must be nurtured and maintained to enable the Greek people to reap the benefits of their efforts and sacrifices,” Moscovici said in a statement.

* ο Ανδρέας Κοντογούρης είναι σύμβουλος επενδυτικής τραπεζικής και πιστοποιημένος χρηματιστής ΧΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ