Σούπερ σκάνδαλο στις ΗΠΑ: Απάτη 38 δισ. δολ. από την διοίκηση της General Electric;

«Σοκ και δέος» προκάλεσε στην Γουόλ Στρήτ η πολυσέλιδη, μυστική, έρευνα του Ελληνοαμερικανού οικονομικού αναλυτή, Χάρι Μαρκόπουλος για την General Electric, ο οποίος υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ένα συγκεκαλυμμένο «λογιστικό σκάνδαλο» της διοίκησης της GE τεραστίων διαστάσεων. Μάλιστα, υποστηρίζει πως πρόκειται για μια πρωτοφανή για τα αμερικανικά δεδομένα εταιρική απάτη.

Στις 175 σελίδες του πορίσματος της έρευνας του Μαρκόπουλου αναφέρει ότι η General Electric αποκρύπτει από τα βιβλία της με αμφιλεγόμενες λογιστικές πρακτικές και λογιστικές «αλχημείες» απώλειες, χρέη και υποχρεώσεις ύφους 38,10 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Πέρυσι η General Electric είχε συνολικό τζίρο 121, 61 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά δεν είχε κερδοφορία αφού επισήμως η εταιρεία δήλωσε παθητικό 22,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την έρευνα του κ. Μαρκόπουλου (ειδικού σε θέματα οικονομικού εγκλήματος, που είχε αποκαλύψει πριν από 19 χρόνια πρώτος την «πυραμίδα τύπου Πόνζι» του πρώην προέδρου του NASDAQ και βραβευμένου χρηματιστή, Μπέρνι Μέιντοφ, ο οποίος τελικά συνελήφθη το 2008 και καταδικάστηκε σε 150 χρόνια φυλάκιση) προκύπτει πως υπάρχουν αρκετά σημεία στα οικονομικά του αμερικανικού κολοσσού, τα οποία είναι ύποπτα και πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές για την ακρίβεια των δεδομένων τους όσο και για τις λογιστικές πρακτικές, που χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή τους και να βρεθούν τα πρόσωπα, που εμπλέκονται πίσω από την υπόθεση.

Ο «αδιάφθορος» Χάρι Μαρκόπουλος.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία 2 χρόνια η General Electric έχει προβεί σε μείωση αποθεματικών και περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ταυτόχρονη αύξηση των εξόδων για λογιστικές χρεώσεις που δεν δικαιολογούνται σε σχέση με τα ίδια κόστη από προηγούμενα φορολογικά έτη.

Στα συμπεράσματα της ανάλυσης του Χάρι Μαρκόπουλος για την πραγματική σημερινή οικονομική θέση της εταιρείας αναφέρεται ότι: «η λογιστική απάτη της General Electric αντιστοιχεί με ποσοστό μεγαλύτερο από το 40% της σημερινής κεφαλαιοποίησης της εταιρείας, με αποτέλεσμα η περίπτωσή της να είναι πιο σοβαρή από τις οικονομικές απάτες της Enron και της WorldCom»!

Και τα δυο σκάνδαλα οδήγησαν την περίοδο 2000-2004 σε ποινικές διώξεις στελεχών για κακουργηματικές πράξεις και είχαν καταστροφικές συνέπειες για τις δυο εταιρείες.

Άρωμα… σούπερ απάτης

Κατά την άποψή του η λογιστική απάτη της General Electric είναι «μεγαλύτερη από εκείνη της Enron». Γεγονός που προκάλεσε αίσθηση αφού η συγκεκριμένη υπόθεση, που συγκλόνισε τις ΗΠΑ και τα διεθνή χρηματιστήρια το 2001, προκάλεσε την ίδια χρονιά την χρεοκοπία του πετρελαϊκού κολοσσού και την διάλυση της ελεγκτικής εταιρείας Arthur Andersen από τις αμερικανικές αρχές.

Ουσιαστικά, μέσα από την ανάλυση στοιχείων από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς και άλλες οικονομικές και λογιστικές αναφορές εξηγεί πως η διοίκηση αποκρύπτει χρέη δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ ταυτόχρονα ο πραγματικός δείκτης χρέους προς ιδία κεφάλαια είναι 5,5 φορές μεγαλύτερος και συνεπώς η πραγματική κατάσταση της εταιρείας είναι πολύ χειρότερη από αυτή που έχει παρουσιαστεί στο επενδυτικό κοινό και τους μετόχους της εταιρείας.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η πολυεθνική εταιρεία έχει μεγάλη «έκθεση» σε επενδυτικά προϊόντα μακροχρόνιας απόδοσης βασισμένα σε ασφάλειες ζωής και ασφάλιση υγείας στις ΗΠΑ και «ανοίγματα» στις δραστηριότητες της από την παροχή υπηρεσιών στον πετρελαϊκό τομέα, που θέτουν σε κίνδυνο την εταιρεία. Αν επιβεβαιωθούν και επίσημα, θα υπονομεύσουν αρχικά την πιστοληπτική της ικανότητα και στην συνέχεια την βιωσιμότητά της εταιρείας!

Υποψίες και φήμες στην Γουόλ Στρήτ

Το Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters επισημαίνει ότι εδώ και αρκετό καιρό υπήρχαν ανησυχίες από ορισμένους έμπειρους αναλυτές της Γουόλ Στρήτ σχετικά με τα οικονομικά θέματα της General Electric, όπως η χαμηλή ρευστότητα της εταιρείας, οι υπερβολικές μειώσεις αποθεματικών, οι αποσβέσεις περιουσιακών στοιχείων και κυρίως οι φήμες για φαινόμενα αδιαφάνειας σε λογιστικά θέματα και οι ασάφειες στις οικονομικές καταστάσεις κ.α.

Μετά την πρώτη την διαρροή της είδησης και την επιβεβαίωση των πρώτων συμπερασμάτων της  αναφοράς από τον ίδιο στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, η μετοχή της General Electric στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπεσε 15%.

Όμως, στελέχη επενδυτικών funds και του αμερικανικού χρηματιστηρίου φοβούνται για τα…χειρότερα, αν δημοσιοποιηθεί ολόκληρη η αναφορά και αναδειχθούν όλες οι λεπτομέρειες της έρευνας του Χάρι Μαρκόπουλος ο οποίος θεωρείται ως ο κορυφαίος ερευνητής-αναλυτής με ειδικότητα το οικονομικό έγκλημα στον κόσμο και οι αναλύσεις του την τελευταία δεκαετία επιβεβαιώνονται εκ των υστέρων από τις επίσημες έρευνες του FBI, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η «διπλή» απάντηση της GE

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της General Electric, Λώρενς Κάλπ χαρακτήρισε την αναφορά ως «λανθασμένες περιγραφές δεδομένων», τόνισε δε ότι “θα μπορούσε να είχε γίνει επίσημη αντιπαραβολή των στοιχείων της αναφοράς με την συνεργασίων των οικονομικών στελεχών της εταιρείας του για την αποφυγή «λανθασμένων στοιχείων» και την σωστή ερμηνεία των οικονομικών δεδομένων από τον κ. Μαρκόπουλο, υπονοώντας ότι εμπεριέχει λάθη και ανακρίβειες, η οποίες είναι καθοριστικές για την αξιοπιστία των τελικών συμπερασμάτων της”.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της General Electric, Λώρενς Κάλπ.

Μάλιστα ως ένδειξη της εμπιστοσύνης του στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, προχώρησε σε προσωπική αγορά μετοχών αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με αμερικανικές οικονομικές ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Στην επίσημη ανακοίνωση της General Electric που εκδόθηκε μετά την αναμετάδοση της είδησης από αμερικανικά και διεθνή δίκτυα, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας σε καθημερινή βάση» και «... δεν πρόκειται να αποπροσανατολιστούμε από τέτοιου είδους κερδοσκοπικές, εσφαλμένες, παραπλανητικές και ιδιοτελείς εικασίες άνευ αξίας».

Επιπλέον, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση πως η «εταιρεία στηρίζει πλήρως τα οικονομικά της στοιχεία όπως δημοσιεύτηκαν» και «θα συνεχίσει να λειτουργεί με την ίδια υψηλότατου επιπέδου ακεραιότητα στην σύνταξη των οικονομικών αναφορών και καταστάσεων», όπως ορίζει η νομοθεσία.

Ανώνυμες πηγές μέσα από τα κεντρικά γραφεία της General Electric στις ΗΠΑ παραδέχτηκαν όμως ότι διεξάγεται σχετική έρευνα από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την αποκάλυψη αυτή!

Η General Electric ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1892 από τον διάσημο εφευρέτη και επιχειρηματία Τόμας Έντισον, με την οικονομική υποστήριξη του μεγαλοτραπεζίτη και επενδυτή Τζ. Π. Μόργκαν της ομώνυμης επενδυτικής τράπεζας J.P. Morgan.

Είναι μια από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο και πέρυσι είχε αναδειχθεί 18η μεγαλύτερη εταιρεία σε ακαθάριστα έσοδα στις ΗΠΑ, ενώ απασχολεί συνολικά 283.000 άτομα σε όλο το κόσμο σε 12 διαφορετικούς τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας και της τεχνολογίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ