Σχόλια – Παρασκήνια – Φήμες | Παρασκευή 15.01.2021

  • Σε «διαδικασία τροποποίησης» της συμφωνίας για την μεταβίβαση των μετοχών της Ελλάκτωρ βρίσκονται η επενδυτική Invesco Finance (των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη) με την Permanoaro της οικογένειας Καλλιτσάντση (και του fund Farallon) και συνεπώς δεν πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή ως τις 12 Ιανουαρίου όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία των δυο πλευρών, σύμφωνα με χθεσινή διευκρινιστική ανακοίνωση της εισηγμένης.
  • Η κρίσιμη λεπτομέρεια της υπόθεσης είναι πως η Invesco Finance επισήμως θα αποκτήσει «το σύνολο των μετοχών της Ελλάκτωρ που κατέχει η Permanoaro Limited» και όχι το 18,33% που ανέφερε η συμφωνία του περασμένου μήνα.
  • Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία οι δυο Έλληνες εφοπλιστές μπορεί να έχουν κλείσει μια τουλάχιστον ακόμα συμφωνία ενόψει της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Ομίλου Ελλάκτωρ που θα γίνει σε 12 ημέρες…
  • Από την προηγούμενη Παρασκευή η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει και επίσημα έρευνα για τον κατασκευαστικό κλάδο, με σκοπό να διακριβώσει αν «υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας», με έμφαση στις οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη οικοδομικών έργων και έργων υποδομών.
  • Το «κακό» είναι όμως πως το τελικό πόρισμα και οι τυχόν αποφάσεις θα πρέπει να αναμένονται σε 5-6 μήνες (!) αφού θα δημοσιοποιηθούν τα συμπεράσματα (πόρισμα) εντός διαστήματος 90 ημερών και στην συνέχεια θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλες 30 ημέρες.
  • Το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαϊου λέγεται πως θα είναι έτοιμο το πλήρες σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εurobank, το οποίο επεξεργάζονται  ήδη εξειδικευμένοι σύμβουλοι,  σε συνεργασία με συγκεκριμένα στελέχη της τράπεζας, υπό την καθοδήγηση του αναπληρωτή Διευθ. Συμβούλου, Ανδρέα Αθανασόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα έχει καμία σχέση με τα ελληνικά τραπεζικά δεδομένα αλλά θα ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα, κυρίως αμερικανικών και ελβετικών τραπεζών…
  • Τη διαγραφή πέντε μετοχών στις 2 Φεβρουαρίου αποφάσισε η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά την διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης στην οποία αξιολογήθηκαν οι περιπτώσεις που εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, θα διαγραφούν οι εταιρείες Κεραμεία Αλλατίνη, Axon, ΝΕΛ και Eurobrokers από την Ρυθμιζόμενη Αγορά και η μετοχή της Diversa από την Εναλλακτική Αγορά. Πολλοί επενδυτές και αναλυτές αναρωτιούνται πάντως…
  • Άλλες εταιρείες που τελούν επίσης σε αναστολή διαπραγμάτευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα και εμπίπτουν στις διατάξεις περί διαγραφής δεν υπάρχουν στο ΧΑ στην παρούσα φάση;
  • Η αισιοδοξία της διοίκησης της Intralot πως οι συζητήσεις των τελευταίων μηνών με τους εκπροσώπους των δυο εταιρικών ομολόγων θα έχουν θετική κατάληξη επαληθεύτηκαν καθώς χθες επιτεύχθηκε συμφωνία με ομάδα ομολογιούχων που κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 75% του ομολόγου ύψους 250 εκατ. ευρώ, που λήγει τον Σεπτέμβριο και ποσοστό άνω του 13% της έκδοσης που λήγει το 2024. Με την σύμβαση δέσμευσης «lock up» θα βελτιωθεί ο ισολογισμός του ομίλου (όπως και η ρευστότητα του) και θα ενισχυθεί η αναπτυξιακή του πορεία.
  • Ουσιαστικά, μειώνεται κατά 110-115 εκατ. ευρώ ο δανεισμός του ομίλου, με προοπτική (εφόσον συμφωνήσουν να ενταχθούν και άλλοι ομολογιούχοι στην ίδια συμφωνία) να μειωθεί ακόμα περισσότερο, φθάνοντας τα 220-225 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.
  • Το «κλειδί» της συμφωνίας φαίνεται πως ήταν ο συνδυασμός νέας έκδοσης εξασφαλισμένων ομολογιών (SSNs) αρχικού κεφαλαίου 205 εκατ. ευρώ και η ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων με μετοχές (σε ποσοστό ως και 49%) μίας εταιρείας ειδικού σκοπού που θα συσταθεί στην Ολλανδία και θα αποτελεί έμμεσα μητρική της αμερικανικής θυγατρικής (Intralοt Inc.) της Intralot. Η αμερικανική θυγατρική αποτέλεσε ουσιαστικά την εγγύηση για την εξασφάλιση των ομολογιούχων αφού έχει ηγετική παρουσία σε ΗΠΑ (όντως μια από τις τρεις παρόχους συστημάτων τυχερών παιχνιδιών) και σε Καναδά, με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.
  • Αληθεύει ότι οι UBS και Goldman Sachs ως σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (και συνεπώς την εκ νέου ιδιωτικοποίηση) έχουν ξεκινήσει ήδη τις διερευνητικές συζητήσεις με θεσμικούς επενδυτές και ξένα funds;
  • Σύμφωνα με Έλληνες αναλυτές που εργάζονται στο Λονδίνο, πολλοί ξένοι επενδυτές αρχίζουν να έχουν αμφιβολίες για την σημερινή διοίκηση της εταιρείας Jumbo, με βάσεις τις κινήσεις των τελευταίων μηνών. Κάποιοι θεωρούν ότι ο μεγαλομέτοχος Απόστολος Βακάκης υποτίμησε τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες της ελληνικής αγοράς εξαιτίας της πανδημίας και άλλοι πιστεύουν ότι όχι μόνο δεν είναι μπροστά από τις εξελίξεις (όπως έκανε τις προηγούμενες δεκαετίες) αλλά δεν φαίνεται να μπορεί πλέον να ακολουθήσει τις εξελίξεις.
  • Κι αυτή η μεταστροφή θα αρχίσει να γίνεται σύντομα ιδιαίτερα αισθητή…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ