Κορωνοϊός: «Αρμαγεδδών» νέων κρουσμάτων έρχεται στην Ελλάδα!

Τα 33.071 νέα κρούσματα ημερησίως (!) ενδέχεται να φθάσει η χώρα μας στις 24 Δεκεμβρίου με βάση τους σημερινούς ρυθμούς εξάπλωσης της πανδημίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικών Αναλύσεων και Μετρήσεων του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
κρούσματα κορωνοϊού

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Ιατρικών Αναλύσεων και Μετρήσεων του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, η Ελλάδα με τους σημερινούς ρυθμούς εξάπλωσης του κορωνοϊού θα φθάσει στην κορύφωση του «δεύτερου κύματος» της πανδημίας στα 33.071 νέα κρούσματα στις 24 Δεκεμβρίου και δυο ημέρες αργότερα (27/12) στα 32.131!

Πρόκειται για εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις, με καταστροφικό αντίκτυπο για την ελληνική κοινωνία καθώς με τα σημερινά επίπεδα θνησιμότητας του κορωνοϊού (SARS-CoV-2) στην Ελλάδα (σ.σ. περίπου 1,5% των συνολικών κρουσμάτων) θα σημαίνει πως οι θάνατοι ασθενών μπορούν να απογειωθούν μέσα σε 8 εβδομάδες φθάνοντας τους… 496 την ημέρα! 

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη κρουσμάτων βασίζεται στα σημερινά δεδομένα και την επίδρασή τους στην καμπύλη της πανδημίας, εφόσον όμως οι αρμόδιες αρχές (Υπουργείο Υγείας) δεν προχωρήσουν άμεσα στην επιβολή πιο αυστηρών μέτρων, όπως η καθολική καραντίνα (lockdown), η απαγόρευση μετακινήσεων και η εκτεταμένη εφαρμογή του μέτρου της τηλεργασίας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων (COVID-19)- με τα 2166 νέα χθεσινά κρούσματα – έφθασε στην χώρα μας τα 44.246 ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 655 θάνατοι από τις επιπλοκές του νέου κορωνοϊού.

Τα τρία εναλλακτικά σενάρια

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων η Ελλάδα στην παρούσα φάση έχει μπροστά της τρία διαφορετικά σενάρια, από την τήρηση του μέτρου της χρήσης μάσκας προσώπου σε εξωτερικούς χώρους για 6 εβδομάδες, την επιβολή αυστηρότερων μέτρων (τοπικών ή γενικού lockdown) για 6 εβδομάδες ή την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στις επόμενες 6-8 εβδομάδες. 

Στο σενάριο με την χρήση μάσκας παντού και παράλληλη τήρηση των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας υγειονομικού χαρακτήρα (π.χ. τήρηση μέτρου κοινωνικής αποστασιοποίησης, πλύσιμο χεριών, απολυμάνσεις, κ.α.) οι θάνατοι από τον κορωνοϊό το διάστημα 24-27 Δεκεμβρίου θα κυμανθούν μεταξύ 4.414 και 4.631. 

Στο σενάριο της διατήρησης των ίδιων μέτρων χωρίς την επιβολή πιο αυστηρών μέτρων (π.χ.  καθολική καραντίνα) οι θάνατοι από τον κορωνοϊό το διάστημα 24-27 Δεκεμβρίου θα κυμανθούν μεταξύ 5.904 και 6.237 ενώ στην περίπτωση της σταδιακής χαλάρωσης, σε συγκεκριμένη στιγμή, μέσα στις επόμενες 6 εβδομάδες ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τότε ο αριθμός των θανάτων μπορεί να εκτιναχθεί μεταξύ 8.086 και 9.309 (συνολικά) από 655 μέχρι χθες το βράδυ. 

Μοντέλα πρόβλεψης και επίδραση μέτρων

Το Ινστιτούτο Ιατρικών Αναλύσεων και Μετρήσεων του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί εξελιγμένα μοντέλα εκτιμήσεων και προβλέψεων της πανδημίας, με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning) και Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων (Big Data). Τόσο στην πρώτη φάση της πανδημίας όσο και από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι το προηγούμενο 24ωρο, οι προβλέψεις νέων κρουσμάτων για τις περισσότερες χώρες είχαν μεγάλη ακρίβεια σχεδόν σε καθημερινή βάση. 

Οι προβλέψεις βασίζονται στα δεδομένα των νέων κρουσμάτων και στην εξέλιξη της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού (SARS-CoV-2) χωρίς την λήψη μέτρων, με βάση τα αναθεωρημένα δεδομένα για την μεταδοτικότητα του ιού, το ποσοστό θνησιμότητας και άλλους υγειονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντολογικούς παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση οι προβλέψεις του Ινστιτούτου Ιατρικών Αναλύσεων και Μετρήσεων του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, μεταβάλλονται από καθοριστικές παρεμβάσεις εθνικών ή τοπικών κυβερνήσεων, όπως η επιβολή συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία μπορεί να προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αλλά ουσιαστικά επιλέγει και θέτει σε εφαρμογή κάθε κυβέρνηση σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο. 

Όμως, κάθε παρέμβαση (“δέσμη μέτρων”) επιφέρει μια μεταβολή, η οποία αλλάζει την τελική πρόβλεψη για ένα διάστημα 5 ως 90 ημερών, αναλόγως την δυναμική της πανδημίας, όπως ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας. 

Όσον αφορά στα πρόσφατα μέτρα, που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, η επίδρασή τους στην πρόβλεψη των νέων κρουσμάτων αναμένεται να διαφανεί στις επόμενες 7-15 ημέρες.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ