Χρήστος Σταϊκούρας: Το “μαξιλάρι” αντέχει και δεύτερο lockdown

“Τις αποφάσεις  θα τις πάρουν οι ειδικοί και θα τις ακολουθήσει η κυβέρνηση” ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έκανε διαχωρισμό μεταξύ των οικονομικών επιπτώσεων ενός δεύτερου lockdown, σε αυτές στην πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά, τα οποία αποτελούν εντελώς διαφορετικά μεγέθη

Ένα δεύτερο lockdown θα ήταν καταστροφικό για την πραγματική οικονομία, όμως το υπουργείο Οικονομικών έχει τα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο protothema.gr.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών “στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας το κόστος ενός δεύτερου lockdown θα είναι δυσβάσταχτο. Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο lockdown. Όμως εμείς ως υπουργείο Οικονομικών έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξουμε την όποια κυβερνητική απόφαση”.

“Στο υπουργείο Οικονομικών έχουμε χτίσει ταμειακά διαθέσιμα ύψους 37,7 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την όποια επιλογή γίνεται ή θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα” ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Ο υπουργός αναφέρθηκε στα έκτακτα μέτρα στήριξης περιοχών της χώρας που πλήγηκαν από τον Ιανό, μέτρα το κόστος των οποίων δεν ήταν φυσικά δυνατόν να υπολογιστούν το προηγούμενο χρονικό διάστημα”. 

Χρ. Σταϊκούρας: “Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε το παρόν και το μέλλον”

“Τις αποφάσεις  θα τις πάρουν οι ειδικοί και θα τις ακολουθήσει η κυβέρνηση” ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έκανε διαχωρισμό μεταξύ των οικονομικών επιπτώσεων ενός δεύτερου lockdown, σε αυτές στην πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά, τα οποία αποτελούν εντελώς διαφορετικά μεγέθη. 

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, για τα δημόσια οικονομικά, η χώρα έχει εξασφαλίσει και για το 2020 αλλά και για το 2021 την απαραίτητη ευελιξία αλλά και τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα, αν και δεν παρέλειψε να αναφέρει πως ότι συζητήσεις γίνονται, αναφέρονται στα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή στην διάθεση μας. “Με την αβεβαιότητα που υπάρχει, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει αύριο, την άλλη εβδομάδα ή τον άλλο μήνα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. 

“Η εικόνα της οικονομίας το 2020 θα είναι καλύτερη από ότι πιστεύει η κομισιόν”

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στην αξιολόγηση της Κομισιόν, η οποία υπολογίζει την ύφεση στην Ελλάδα το 2020 να κυμανθεί στο 9% με δυνατότητες ισχυρής ανάκαμψης από το 2021, λέγοντας πως οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για καλύτερη εικόνα από αυτή που “ζωγραφίζει” η κομισιόν. 

“Γλυτώσαμε την βαθιά ύφεση αλλά δεν πανηγυρίζουμε” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε “η κατάσταση θα είναι δύσκολη αλλά καλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις και σίγουρα καλύτερη από τις άλλες χώρες της Ευρώπης και το 2021, θα το δείτε και σε 2 εβδομάδες, θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη, η οποί θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή με την έναρξη της αξιοποίησης των κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ