Τα κρούσματα φέρνουν μάσκες παντού και κλειστά μαγαζιά

Mια περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων θα πρέπει να οδηγήσει στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους

Με μεγάλη ανησυχία βλέπουν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που τα σχολεία ετοιμάζονται να ανοίξουν και το ιολογικό φορτίο αναμένεται να επιβαρυνθεί. 

Όπως συμφωνούν οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο, τα παιδιά έχουν ιδιαίτερη ανοσία στα συμπτώματα του ιού όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να τον μεταφέρουν. Αυτή ακριβώς η μεταφορά του ιού από τα παιδιά στις ευπαθείς ομάδες είναι που ανησυχεί κυβέρνηση και ειδικούς, με τις συσκέψεις να διαδέχονται η μια την άλλη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αν και οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ταυτόχρονο άνοιγμα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να εξετάζεται να ανοίξουν τουλάχιστον μια εβδομάδα αργότερα.

Ταυτόχρονα, και όπως επεσήμανε ο ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μια περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων θα πρέπει να οδηγήσει στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους. Το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας και σε ανοικτούς χώρους εφαρμόστηκε ήδη σε περιοχές με αυξημένο επιδημικό φορτίο και έδειξε ότι έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα. Μάλιστα, ανέφερε πως δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να μην φοράμε μάσκα συνέχεια.

Ταυτόχρονα εξετάζεται η πιθανότητα να συνεχιστεί επ’ αόριστον το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τα μεσάνυχτα, τουλάχιστον μέχρι ο αριθμός των κρουσμάτων να επανέλθει στα επίπεδα του Ιουνίου και να αποφορτιστεί η κατάσταση.

Όπως διευκρίνισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, έχει ήδη γίνει σχετική εισήγηση περί αυτού σε περίπτωση που δούμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, αν και ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί ότι είμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο. Όπως ανέφερε μάλιστα για τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, τα οποία σήμερα παρέμειναν για δεύτερη ημέρα πάνω από τα 250, «η επιδημία ανεβαίνει γρήγορα και κατεβαίνει αργά». Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πάντως πως ακόμη και με Rο κάτω από το 1, θα αργήσουμε να δούμε πτώση των κρουσμάτων. «Μπορεί να δούμε αύξηση πριν να δούμε την μείωση» τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ