“Τελευταίο καμπανάκι” για τις φορολογικές δηλώσεις – Καμία νέα παράταση

Περισσότεροι από 400.000 φορολογούμενοι έχουν αφήσει ακόμα σε εκκρεμότητα την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

Λίγες μέρες έμειναν για την λήξη προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και όπως δηλώνει με κάθε τρόπο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δε πρόκειται να δοθεί καμία νέα παράταση. 

Υπενθυμίζεται πως η καταληκτική ημερομηνία είναι η 28η Αυγούστου ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν την τελευταία ευκαιρία να διορθώσουν την εικόνα των τετραγωνικών που έχουν στη διάθεσή τους οι οικείοι δήμοι έως τις 31 Αυγούστου. Από εκεί και μετά, όσοι δεν έχουν προχωρήσει στην υποβολή θα βρεθούν αντιμέτωποι με προσαυξήσεις και πρόστιμα, ενώ ο Σεπτέμβριος φέρνει μαζί του και την δόση του ΕΝΦΙΑ. 

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δοθεί καμία νέα παράταση για τις δηλώσεις ενώ στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο νέας παράτασης για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Πάνω από 20 εκατομμύρια “ξεχασμένα” τετραγωνικά μέτρα

Σύμφωνα ε τα στοιχεία που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, ενδιαφέρον έχουν αυτά που έχουν πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με το οποία σχεδόν 1 εκατομμύρια φορολογούμενοι είχαν “ξεχάσει” να δηλώσουν πάνω από 20 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα ιδιοκτησίας. 

Ειδικά όσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού.

Όσοι διόρθωσαν ή θα διορθώσουν τα δηλωθέντα τετραγωνικά στους δήμους θα πρέπει να γνωρίζουν πως εφόσον τα στοιχεία στο Ε9 έδειχναν λιγότερα τετραγωνικά, θα έρθουν αντιμέτωποι με αναδρομικό ΕΝΦΙΑ μέχρι και πέντε ετών.

Σχεδόν 400.000 φορολογούμενοι δεν έχουν κάνει ακόμα δήλωση

Με την υποβολή των διορθώσεων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, θα πρέπει να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και στην πλατφόρμα του Περιουσιολογίου της εφορίας. Αμέσως μετά τη διόρθωση του Ε9, η ΑΑΔΕ θα υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί επί των πραγματικών εμβαδών των ακινήτων και εφόσον είναι μεγαλύτερα, θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα αναδρομικά. Η αναδρομικότητα υπολογίζεται από το 2015 και για τα έτη για τα οποία ο ΕΝΦΙΑ υπολογιζόταν σε λιγότερα τετραγωνικά. Η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ 2020 και τα εκκαθαριστικά (αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, εφόσον δεν επηρεάζονται από τα αδήλωτα τετραγωνικά) αναμένονται στις αρχές Σεπτέμβρη.

Την ίδια ώρα, από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι περισσότεροι από 400.000 φορολογούμενοι έχουν αφήσει ακόμα σε εκκρεμότητα την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ