Γερμανία και Ολλανδία “βάζουν βόμβα” στο Ταμείο Ανάκαμψης – “Δεν βλέπουμε συμφωνία” λένε Μέρκελ και Ρούτε

Αντίστοιχα σκεπτικιστική αντιμετώπιση απέναντι σε μια ενδεχόμενη συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής έχει και η Γερμανία, χώρα που μαζί με την Ολλανδία ήταν εξ’ αρχής αντίθετες σε μια τέτοια κίνηση. 

Την απαισιοδοξία του για την επιτυχία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης εξέφρασε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, αναφερόμενος στην επερχόμενη διάσκεψη κορυφής της Παρασκευής. 

Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στην διάσκεψη κορυφής θα είναι και η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με τον Μαρκ Ρούτε να δηλώνει κατά την διάρκεια συζήτησης στο Ολλανδικό κοινοβούλιο: “Οι απαντήσεις στο παρασκήνιο για τις προτάσεις μας δεν με κάνουν αισιόδοξο σχετικά με τις πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία”

Ο λόγος για τις εκτιμήσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση μεταρρυθμίσεων που θέτει ως όρο η χώρα του για να συναινέσει στην δημιουργία του Ταμείου. Όπως δήλωσε ο Ρούτε: “το κύριο εμπόδιο είναι να εξασφαλισθεί πως οι χώρες που θα λάβουν ενδεχομένως χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσουν σε υπεσχημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.”

Απαισιοδοξία και από την Γερμανία

Αντίστοιχα σκεπτικιστική αντιμετώπιση απέναντι σε μια ενδεχόμενη συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής έχει και η Γερμανία, χώρα που μαζί με την Ολλανδία ήταν εξ’ αρχής αντίθετες σε μια τέτοια κίνηση. 

Σε δηλώσεις της μετά την συνάντηση της με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε χθες βράδυ, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε μεν σύμφωνη με την κοινή προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός, όμως τόνισε την απαισιοδοξία της ότι αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα. 

“Δεν ξέρω αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία (…). Ο δρόμος είναι μακρύς” δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και συνέχισε “η αποστολή μας είναι τεράστια, για αυτό πρέπει και η απάντηση που θα δώσουμε να είναι εξίσου μεγάλη” και, αναφερόμενη στην Ιταλία, σημείωσε ότι η χώρα επλήγη βαριά από τον κορωνοϊό, με πολλούς τρόπους, χωρίς να ευθύνεται η ίδια, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να ξεπεράσει γρήγορα την ανθρωπιστική καταστροφή και τις οικονομικές αδυναμίες που ήρθαν ως συνέπειες της πανδημίας.

“Η Γερμανία και τα άλλα κράτη – μέλη έχουν συμφέρον από την καλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς”, πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ